06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Argentinas præsident vil indføre ret til fri abort

Efter to måneder på præsidentposten

Argentinas præsident vil indføre ret til fri abort

Ti dage efter demonstrationer for fri abort i 100 argentinske byer lover landets nyvalgte præsident at fremlægge et lovforslag om at afkriminalisere abort og lempe landets abortlove.

I 100 argentinske byer blev der demonstreret den 19. februar for ret til fri abort. Her er det fra hovedstaden Buenos Aires.
FOTO: Agustin Marcarian/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Søndag åbnede Argentinas nyvalgte præsident Alberto Fernandez landets kongres med en tale, hvori han fremlagde regeringens planer i den nærmeste fremtid.

Den nuværende abortlov er ikke effektiv. Den har tvunget mange kvinder med få ressourcer til illegal abort, som bringer deres helbred og i mange tilfælde deres liv i fare.
Alberto Fernandez, Argentinas præsident

Fra talerstolen i Kongressens Deputeretkammer lovede Alberto Fernandez, en ugen før Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, at han i løbet af ti dage vil fremsætte sit lovforslag, som ikke kun handler om retten til abort, men også om økonomisk støtte til kvinder under graviditet, fødsel og de første 1000 dage af barnets liv. 

– I løbet af de næste 10 dage vil jeg fremlægge et lovforslag om frivillig afbrydelse af graviditet, der legaliserer abort i starten af graviditeten og give kvinder adgang til sundhedssystemet, når de træffer beslutningen om abort, sagde Alberto Fernandez i Deputeretkammeret med stående applaus fra tilhængerne af fri abort.

– Den nuværende abortlov er ikke effektiv. Den har tvunget mange kvinder med få ressourcer til illegal abort, som bringer deres helbred og i mange tilfælde deres liv i fare, tilføjede præsidenten.

Demonstrationer for fri abort i 100 byer

Imens demonstrerede tusindvis af kvinder foran kongresbygningen til støtte for præsidenten, skriver det argentinske dagblad Buenos Aires Times. Og det er anden gang på få uger, at kvinder i Argentina demonstrerer for ret til abort.

Den 19. februar blev der demonstreret i 100 argentinske byer for retten til fri abort.

Løftet om fri abort blev afgivet, allerede inden Fernandez indtog præsidentpaladset Casa Rosada i Buenos Aires. Dengang erklærede han, at abortspørgsmålet også handler om sundhed.

Sammen med loven om abort foreslår Alberto Fernandez' regering, at staten yder støtte til fattige kvinder før, under og efter fødslen.

– Vores formål med loven er at nå de kvinder, der befinder sig i en social sårbar situation, i den fase, hvor der er allermest brug for statens støtte – under graviditeten, fødslen og barslen samt i de første år af forældreskabet, lød det fra præsidenten ifølge det argentinske dagblad Pagina12.

På den måde vil regeringen nedsætte børnedødeligheden og underernæringen blandt de mindste børn, forklarede Fernandez.

I dag har kvinder ret til abort i tilfælde af voldtægt, eller hvis deres live er i fare. Men i praksis kan det alligevel være vanskeligt på grund af modstand i det juridiske system.

I februar 2019 blev en kun 11-årig pige, der var blevet voldtaget af sin bedstemors kæreste, forhindret i at få en abort i tide, fordi myndighederne afviste at tillade aborten, mens læger på et offentligt hospital nægtede at udføre aborten.

I stedet måtte pigen føde et barn ved kejsersnit i 23. uge af graviditeten, og barnet døde få dage efter fødslen. Eterfølgende blev de læger, der hjalp ved fødslen, tiltalt for drab. Ingen er blevet dømt, men sagen er stadig åben.

Protester fra den katolske kirke

Der er stærk modstand mod abort i konservative og religiøse kredse. I 2018 faldt et forslag om at indføre fri abort frem til den 14. uge af graviditeten. Forslaget blev ellers vedtaget i Deputeretkammeret, men faldt Senatet med stemmerne 31 for og 38 imod efter en 15 timer lang debat.

Både den katolske kirke og evangelisterne deltog dengang i en kampagne mod lovforslaget. Og de forsøger at gentage deres succes. På søndag den 8. marts har den katolske kirke indkaldt til demonstrationer imod Alberto Fernandez' lovforslag under parolen: "Ja til kvinder, ja til liv".

Argentinas sundhedsministerium anslog i 2016, at der årligt bliver gennemført op imod en halv million illegale aborter i landet, og mellem 2015 og 2018 døde mindst 155 kvinder på grund af komplikationer i forbindelse med abort. 

I dag har kvinder på det latinamerikanske kontinent kun adgang til fri abort i Cuba, Uruguay og Guyana. Får Fernandez vedtaget sit forslag om fri abort, bliver Argentina det største land i Latinamerika, hvor kvinder har adgang til fri abort. I landene El Salvador, Honduras, Nicaragua og Haiti er abort helt forbudt – også i tilfælde af voldtægt, eller hvis kvindens liv er i fare.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. mar. 2020 - 06:05   03. mar. 2020 - 10:37

Argentina

mj@arbejderen.dk
Abort og Argentina
  • I dag er abort i begyndelsen af graviditeten tilladt i tilfælde af voldtægt, eller hvis den gravide kvindes liv er i fare.
  • i 2018 vedtog Deputeretkammeret i Kongressen en lov, der legaliserer fri abort frem til 14. graviditetsuge.
  • Forslaget faldt imidlertid i Senatet med stemmerne 31 for og 38 imod.
  • Siden har der flere gang været store demonstrationer for ret til abort. Den 20. februar 2020 var der store demonstrationer for fri abort i 100 argentinske byer.
  • Den 1. marts 2020 erklærede den nyvalgte præsident Alberto Fernandez, at han i løbet af 10 dage vil fremlægge et lovforslag, der tillader fri abort.