13 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 22 °C

Argentinas præsident stopper Telesur

Macri indskrænker ytringsfriheden

Argentinas præsident stopper Telesur

Argentina ejer 16 procent af aktierne i Telesur. Men nu lukker regeringen for radio- og tv-stationens sending over det statslige net.

Argentinas præsident Mauricio Macri blev indsat den 10. december 2015. USA's præsident Obama har netop besøgt Argentina og rost Macri for hans effektive måde at regere på.
FOTO: Nicholas Kamm/AFP/Scanpix
1 af 1

Præsident Mauricio Macri har besluttet, at Argentina lukker for den latinamerikanske radio- og tv-stationen Telesur. Den vil ikke længere blive sendt via det statslige net til lyttere og seere i hele landet.

Macri tillader ikke Telesur at sende i Argentina, fordi han frygter sandheden.
Victor Hugo Morales, journalist

Argentina har været med i det regionale mediesamarbejde med Venezuela, Ecuador, Uruguay, Cuba, Bolivia og Nicaragua siden 2005. Initiativet kom dengang fra Venezuelas præsident Hugo Chávez. Ideen var og er at imødegå de store amerikanske og europæiske selskabers monopol på at sende og tolke nyhederne i Latinamerika.

Macris beslutning har vakt vrede på Telesur, som har sendt en protest. Bolivias præsident Evo Morales og præsident Rafael Correa i Ecuador har også kritiseret beslutningen og lover at sikre Telesurs fremtid.

– De kan ikke få Telesur til at forsvinde. Hvis de forbyder kanalen i Argentina, vil millioner af argentinere se den på internettet og på sociale medier, siger Venezuelas præsident Nicolas Maduro.

Han lover, at Telesur "vil fortsætte med at transmittere sandheden og forsvare ytringsfriheden mod angreb fra højrefløjen".

Mandag offentliggjorde Macri-regeringens minister for medier og kommunikation beslutningen:

– Der er ingen pluralisme på Telesur, lød begrundelsen fra Hernán Lombardi.

Censur 

Journalister og kulturfolk konkluderer anderledes:

– Macri tillader ikke Telesur at sende i Argentina, fordi han frygter sandheden, siger journalisten Victor Hugo Morales fra Uruguay ifølge det cubanske nyhedsbureau Prensa Latina.

Forfatter og nobelprismodtager Adolfo Pérez Esquivel beklager lukningen af Telesur i Argentina:

– De lokale stationer informerer ikke. De sender film og underholdning, men kun lidt om den politiske situation i Latinamerika og internationalt, siger Esquivel.

Lukningen af Telesur betyder, at der ikke længere er en tv-kanal, der sender nyheder 24 timer i døgnet i den statslige tv-pakke, Cablevisión. 

Til fordel for CNN

Telesur blev skabt som et modspil til CNN og lignende stationer. Adolfo Pérez Esquivel betegner præsident Macris beslutning som "censur til fordel for CNN".

Medierne i Argentina er domineret af det store selskab Clarin, som præsident Macri har forbindelser til.

Macri og Clarín-Gruppen kontrollerer massemedierne, telekommunikation og internettet, skriver netavisen blastingnews.com, og advarer om, at Clarín i sin tid havde tætte bånd til militærdiktaturet i Argentina fra 1976 til 1983.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. mar. 2016 - 08:17   31. mar. 2016 - 08:20

Argentina

se@arbejderen.dk