15 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -3 °C

Arbejdere vil i fagforening på et Amazon-lager i Alabama

Trodser union bustere

Arbejdere vil i fagforening på et Amazon-lager i Alabama

Hvis de ansatte ved et stort Amazon-lager i den amerikanske delstat Alabama om kort tid stemmer sig ind i fagforeningen, kan det blive startskuddet på et omfattende landsdækkende pres på it-giganten.

Amazon – der er ejet af USA's rigeste mand Jeff Bezos – er et af verdens mest aggressive firmaer overfor fagforeninger.
FOTO: Álvaro Ibáñez/CC 2.0
1 af 1

Arbejdere ved et af USA's mest fagforeningsfjendske firmaer er ved at organisere sig i et af de sværeste steder overhovedet.

Amazon kalder os helte og betydningsfulde. Men vi føler os udnyttede.
Courtenay Brown, Amazon-ansat

I forrige uge søgte ansatte ved e-handelsvirksomheden Amazons Fulfillment Center i Bessemer i delstaten Alabama i sydstaterne at få godkendt en klub under fagforeningen RWDSU (Retail, Wholesale, and Department Store Union. Det giver ret til at forhandle om arbejdsforholdene.

I frontlinjen

Amazon – der er ejet af USA's rigeste mand Jeff Bezos – er et af verdens mest aggressive firmaer overfor fagforeninger.

Med ansøgningen har de ansatte bragt sig selv i frontlinjen i kampen for organisering. Det sker i en delstat, der historisk har vendt sig voldsomt imod organiseret arbejdskraft, skriver netportalen commondreams.org.

>> LÆS OGSÅ: En halv million arbejder som digitale daglejere

Derfor har de ansatte fået støtte fra hele USA, heriblandt fra senatoren Bernie Sanders og den fremtrædende Demokratiske kongreskvinde Alexandria Ocasio-Cortez fra New York, der tidligere var med til at forhindre Amazon i at oprette et hovedkvarter for østkysten i byen.

"Hvis Amazon-arbejdere i Alabama stemmer sig ind i fagforeningen, vil det være som et skud, der kan høres rundt om i verden. Hvis netop dé kan forhandle højere løn og bedre arbejdsforhold i syd, vil det gavne enhver arbejder i USA og andre steder", tweetede Sanders i sidste uge.

>> LÆS OGSÅ: "Dansk fagbevægelse bør være parat til at udfordre Amazon"

Afstemning et stort skridt

I øjeblikket arbejder en stor gruppe ansatte ved lageret i Alabama for at gennemføre en afstemning blandt alle de 1500 ansatte om medlemskab af fagforeningen, fremgår det af Twitter. Det gjorde de ved officielt at søge National Labour Relations Board om tilladelse.

National Labor Relations Board er et uafhængigt agentur under den amerikanske regerings arbejdsministerium.

Bessemer-lageret startede op tidligere i år, og det kræver et simpelt flertal blandt de ansatte at tilslutte sig fagforeningen.

RWDSU's formand i Alabama, Allen Gregory, er forhåbningsfuld.

– Det er et stort skridt, der handler om værdighed, respekt og fair behandling på arbejdspladsen, og som giver de ansatte mulighed for at sige, "Hej, Amazon, vi ønsker plads ved bordet, siger han ifølge commondreams.org.

>> LÆS OGSÅ: Arbejderne ved Amazon i USA strejker i dag trods coronakrisen

Amazons talskvinde Lisa Levandowski skriver i en e-mail, at virksomheden "respekterer arbejdstageres ret til at være medlem af en fagforening, men at firmaet allerede "tilbyder en mindsteløn på 15 dollars i timen".

Hun mener dog ikke, at de aktive arbejdere, der ønsker afstemning, "repræsenterer størstedelen af ​​vores medarbejderes synspunkter".

Svære at organisere

Amazon-lagre har været vanskelige at organisere, fordi firmaet med en million ansatte verden over er kendt at bruge vikarer, der er ansat af eksterne firmaer. Amazon fyrede tidligere på året en organisator fra New York.

Firmaet går ifølge RWDSU meget langt for at modvirke fagforeningernes arbejde. Amazon har tidligere ansat hemmelige agenter – såkaldte "fagforeningsbustere" – og anvender software til at overvåge ansatte.

I USA har fagforeninger erkendt, at de opererer på yderst fjendtligt territorium, og har valgt at organisere områder gradvist fra arbejdsplads til arbejdsplads.

Læs Også: Firmaer bruger årligt 340 millioner dollars på at blokere fagforeninger i USA

Fem dollars mere i timen

De ansatte ved Amazon, der vil organiseres, anklager firmaet for hykleri. Under covid-19-pandemien er Jeff Bezos' formue steget med omkring 70 milliarder dollars, mens virksomhedens lavest betalte medarbejdere risikerer deres liv for 15 dollars i timen.

Landsdækkende kræver ansatte ved Amazon og andre virksomheder fem dollars mere i timen i faretillæg.

– Amazon kalder os helte i deres reklamer, de kalder os "betydningsfulde", men vi føler os udnyttet. Derfor kræver vi fem dollars mere i timen, bedre sikkerhed på jobbet og reel beskyttelse mod fyringer og chikane, siger den Amazon-ansatte Courtenay Brown fra New Jersey til commondreams.org.

Ansatte ved Amazon og Walmart lancerer op til julesæsonen en Five to Survive-kampagne for højere løn. Det sker i en situation, hvor sundhedseksperter i USA og resten af verden advarer mod, at julehandlen vil betyde et smitteboom i forhold til covid-19, når julekunder begynder at oversvømme butikker og supermarkeder.

Amazon afskaffede en to-dollars bonus på timelønnen til de ansatte i juni.

– Amazon opfører sig, som om pandemien er forbi, siger Courtenay Brown.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. nov. 2020 - 10:30   30. nov. 2020 - 11:43

USA

ah@arbejderen.dk
Global Amazon-strejke 2020
 • Fredag 27. november 2020 strejkede Amazon-ansatte i 15 lande.
 • Det skete på årets største shoppingdag Black Friday.
 • De protesterede mod elendige arbejdsforhold og lav løn.
 • Initiativet #MakeAmazonPay kritiserer Amazon for at sætte profit over de ansattes liv og helbred.
 • #MakeAmazonPay består af 39 organisationer, herunder UNI Global Union og Amazon Workers International.
 • #MakeAmazonPay kræver aktive skridt for at beskytte ansatte mod covid-19-pandemien.
 • I Storbritannien har fagforeningen GMB krævet, at ansatte, der er blevet testet, sendes hjem med fuld løn, men de afventer testresultatet.

Kilder: Proletären#MakeAmazonPay

Amazon
 • I 2019 kom Amazon-selskabet på listen Dirty Dozen over USA's farligste arbejdspladser.
 • Amazon er en amerikansk internethandelsvirksomhed med hovedsæde i Seattle. 
 • I Danmark er Amazon ifølge en undersøgelse fra FDIH den netbutik, som næstoftest benyttes af personer i Danmark.
 • 1,9 procent af alle internethandler i Danmark foretages gennem Amazon.
 • Amazon.com startede oprindeligt som en internetboghandel, men sælger i dag en lang række forskellige produkter såsom software, tøj, møbler og meget andet.
 • Primo 2018 havde Amazon.com over 500.000 ansatte i hele verden.
 • Amazon er stiftet af Jeff Bezos, som i dag er verdens rigeste mand.
 • Amazon har udviklet sig fra at være en lille netbutik med bøger i 1995 til i dag at være en af verdens mest værdifulde virksomheder med en markedsværdi på 9.893 milliarder kroner.

Kilder: Wikipedia, piopio.dk, FDIH og Berlingske Tidende