03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 12 °C

Ansatte vil producere respiratorer under coronakrisen

General Electric i modvind

Ansatte vil producere respiratorer under coronakrisen

General Electrics datterselskab GE Aviation vil fyre 10 procent af de ansatte på grund af manglende efterspørgsel under coronapandemien. De ansatte protesterer og kræver, at der i stedet produceres respiratorer.

Mandag aktionerede ansatte ved General Electrics fabrik i Lynn, Massachusetts, med behørig afstand til hinanden. Også ved virksomhedens hovedkvarter i Boston blev der demonstreret.
FOTO: IUE-CWA
1 af 1

Arbejdere på GE's (General Electric) fabrik i Lynn, Massachusetts, kræver, at virksomheden omlægger produktionen fra flymotorer til respiratorer.

Covid-19-pandemien, som vi står overfor, er ulig noget andet, vi har set i vores levetid. Det kræver, at alle arbejder for det fælles bedste og redde menneskeliv.
Chris Shelton, formand for fagforbundet CWA​

Kravet kommer i kølvandet på, at ledelsen vil fyre ansatte i selskabets flydivision, GE Aviation, fordi efterspørgslen på flymotorer er raslet ned på grund af coronapandemien. 

GE vil fyre 2500 ansatte

Mandag den 23. marts meddelte GE's ledelse, at den vil fyre 10 procent af selskabets ansatte i USA, hvilket svarer til omkring 2500 ansatte.

Yderligere vil 50 procent af de ansatte i afdelingen for eftersyn, vedligeholdelse og reparation blive sendt hjem i 90 dage. I alt forventer ledelsen at spare mellem 500 millioner dollars og én milliard dollars i løbet af 2020.

Derfor aktionerede de ansatte i mandags foran fabrikken i Lynn med krav om en omlægning af produktionen. Også ved selskabets hovedkontor i Boston, Massachusetts, blev der aktioneret for kravet, skriver den lokale radio i Boston wbur.org.

– Covid-19-pandemien, som vi står overfor, er ulig noget andet, vi har set i vores levetid. Det kræver, at alle arbejder for det fælles bedste og redde menneskeliv, siger Chris Shelton, formand for fagforbundet CWA i en pressemeddelelse.

– Men i en tid, hvor vores land er afhængig af uddannede arbejdere til at lave nødvendige produkter som respiratorer, undrer vores medlemmer sig over, hvorfor de skal fyres i stedet for få lejlighed til at bruge deres færdigheder til at redde liv, fortsætter Chris Shelton.

Behov for 740.000 respiratorer

Fagforeningen IUE-CWA organiserer de ansatte på fabrikken i Lynn og er en del af CWA. Ifølge fagforeningen er der et skrigende behov for at producere respiratorer til sundhedsvæsenet, og behovet stiger i takt med, at antallet af smittede stiger. USA har nu registreret 216.722 coronasmittede og over 5137 døde.

– Vi ved, at den højtuddannede arbejdsstyrke hos GE, uanset dens nuværende opdeling, er i stand til at trappe op for at imødekomme det amerikanske folks behov under denne globale pandemi og producere de nødvendige respiratorer, som der er desperat brug for. Derfor opfordrer vi GE til at sætte disse mænd og kvinder i arbejde og fremstille de nødvendige ventilatorer for at redde liv, mener formanden for IUE-CWA Carl Kennebrew.

GE er ifølge fagforeningen en af landets førende producenter af respiratorer, der tilvirkes i virksomhedens sundhedsdivision, men GE har valgt at samarbejde med eksterne virksomheder som eksempelvis Ford om at øge produktionen af respiratorer.

Johns Hopkins University anslår, at der er omkring 160.000 respiratorer i USA, men vurderer, at behovet vil stige helt op til 740.000, skriver CNN.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. apr. 2020 - 08:37   02. apr. 2020 - 15:33

USA

mj@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

General Electric
  • Blev oprettet i 1892 af blandt andet Thomas Edison.
  • Har hovedkvarter i Boston på USA's østkyst.
  • Producerer blandt andet flymotorer, medicinsk udstyr som respiratorer og en tredjedel af verdens el-produktion.
  • Opererer i 130 lande.
  • Har 205.000 ansatte.

Kilde: GE og morningstar.com, der rådgiver om investeringer