17 Jul 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 12 °C

Alexis Tsipras vil redde EU

Ny alliance op til EU-valg

Alexis Tsipras vil redde EU

Det græske regeringsparti har sat sig for at redde EU mod splittelse. Det skal ske ved at skabe en alliance fra Syriza over de grønne til socialdemokraterne.

Den græske premierminister Alexis Tsipras har sat sig for at redde EU mod at blive svækket af splittelse. Derfor vil han alliere sig med de grønne og socialdemokraterne.
FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Det græske regeringsparti Syriza og premierminister Alexis Tsipras er på rundtur i EU for at skabe en ny alliance op til EU-parlamentsvalget i maj 2019.

Alliancen skal skabe bro mellem de fragmenterede progressive politiske kræfter i EU, lyder det fra Syriza, og de omfatter blandt andre socialdemokraterne og de grønne i EU-parlamentet.

Lad os ikke glemme, at Altiero Spinelli var forfatter af den første forfatning for Europa.
Dimitris Papadimoulis, Syriza

Udover Alexis Tsipras arbejder Syrizas EU-parlamentariker Dimitris Papadimoulis med på projektet i EU-parlamentet.

Vil redde EU

– De venstreorienterede og progressive politiske kræfter, som var initiativtagere til samlingen af Europa, kan ikke blive splittet ved det næste europæiske valg, især ikke når fortidens spøgelser dukker op igen for at splitte det europæiske projekt… når det ekstreme højre vokser, siger Dimitris Papadimoulis til netmediet euractiv.com.

– Lad os ikke glemme, at Altiero Spinelli var forfatter af den første forfatning for Europa, tilføjede Papadimoulis.

Spinelli var italiensk politiker, medlem af Italiens kommunistiske Parti og erklæret tilhænger af Europas Forenede Stater.

Alexis Tsipras, der var foreslået til formand for EU-kommissionen af Europæisk Venstreparti ved sidste EU-valg i 2014, skal blandt andet i morgen deltage på en konference i Berlin arrangeret af de tyske socialdemokrati SPD. Han skal desuden føre samtaler med både SPD og det tyske parti.

Endelig skal Tsipras ifølge græske medier også føre samtaler med Portugals socialdemokratiske statsminister Antonio Costas.

På søndag den 11. november skal Tsipras mødes med Frankrigs præsident Emmanuel Macron i forbindelse med fejringen af 100-året for afslutningen af Første Verdenskrig.

En bred alliance

Syriza og Tsipras plan er at skabe en bred alliance “fra Tsipras til Macron“ for at beskytte de såkaldte europæiske værdier og forhindre en splittelse af EU.

Den 27. november skal den græske premierminister tale i et såkaldt uformelt forum, Progressive Caucus, som består af EU-parlamentsmedlemmer fra GUE/NGL-gruppen, hvor Syriza er medlem, De Grønne og socialdemokrater.

På mødet deltager blandt andre formanden for den socialdemokratiske gruppe, Udo Bullman, formanden for De Grønne, Ska Keller, og formanden for GUE/NGL, Gabrielle Zimmer fra Die Linke i Tyskland.

Progressive Caucus blev stiftet i november 2017, hvor netværket holdt sit første offentlige arrangement. Det fandt sted i den franske havneby Marseilles. Her deltog 400 mennesker et i to-dages arrangement. Deltagerne kom fra 100 forskellige partier, organisationer og fagforeninger. I alt var 30 lande repræsenteret på konferencen. 

Progessive Caucus har nedsat en styregruppe, som består af Dimitris Papadimoulis, Ernest Urtasun og Florent Marcellesi fra De Grønne i Spanien og socialdemokraten Georgi Pirinski fra Bulgarien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. nov. 2018 - 14:59   09. nov. 2018 - 15:40

Unionen

mj@arbejderen.dk