03 Dec 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

Aktionsuge lægger op til generalstrejke i Grækenland

Angreb på faglige rettigheder

Aktionsuge lægger op til generalstrejke i Grækenland

Aktionsuge for bedre sundhed og beskyttelse mod corona lægger op til generalstrejke på torsdag i næste uge. Men også retten til at strejke og demonstrere er i spil.

Torsdag var der protest foran sundhedsministeriet i Athen.
FOTO: PAME
1 af 1

I dag torsdag sætter demonstranter fokus på det skrantende offentlige transportvæsen med en række aktioner, blokader og happenings i hele landet.

Krav om at ansatte på hospitalerne bliver beskyttet bedre mod covid-19-pandemien.

I over en uge har den militante faglige front PAME gennemført en aktionsuge med budskabet om at styrke den offentlige sektor – især på sundhedsområdet inklusive hospitaler og klinikker.

Forbedret offentligt sundhedsvæsen

PAME skriver i en pressemeddelelse, at kampagnen sker som optakt til en generalstrejke i både den private og offentlige sektor torsdag den 26. november.

Blandt andet blev der afholdt manifestation foran sundhedsministeriet i Athen torsdag i sidste uge med krav om, at de ansatte på hospitalerne bliver beskyttet bedre mod covid-19.

PAME mener, at kun et stærkt forbedret offentligt sundhedsvæsen kan bekæmpe covid-19 i at sprede sig. Frontens aktiviteter er sket "under alle sikkerhedsforanstaltninger, med masker og afstand", står der i pressemeddelelsen.

Mod strejker

PAME kritiserer, at regeringen har fastholdt lovforslag om 10-timers arbejdsdag, en 60-timers arbejdsuge og afskaffet søndag som fridag. Endelig ønsker regeringen at indføre et skruebrækkerkorps i tilfælde af strejker, men kalder det "sikkerhedspersonale".

Ifølge PAME vil regeringens lovforslag afskaffe arbejdernes ret til faglige møder for at diskutere strejkehandling. Regeringen kræver, at arbejderne stemmer elektronisk om strejker, og forbyder blokadevagter.

PAME skriver, at premierminister Kyriakos Mitsotakis bruger mediernes opmærksomhed på covid-19 til at få vedtaget "restriktive foranstaltninger".

Forbud mod demonstrationer

I juli vedtog regeringen og et flertal i parlamentet at begrænse antallet af demonstrationer i landet. Politiet kan nu forbyde en demonstration at blive afholdt, hvis der er meget få deltagere. Desuden skal en repræsentant for arrangørerne af enhver demonstration samarbejde med politiet og være juridisk ansvarlig for enhver skade, der opstår under demonstrationen.

Loven tillader myndighederne at begrænse brugen af veje og pladser til demonstrationer. Samtidig oprettede ministeriet for borgersikkerhed et "direktorat til forebyggelse af vold", skrev nyhedsbureauet Reuters.

En del af aktionsugen omfattede også kamp mod krig og fascisme. Tirsdag angreb politiet en PAME-demonstration, der protesterede mod Grækenlands indblanding i NATO's krige og mindedes studenteroprøret på Polyteknisk Fakultet i Athen i 1973, der var toneangivende for opgøret med landets fascistiske militærdiktatur.

Ifølge PAME angreb politiet med vandkanoner, tåregas og flashgranater, og flere medlemmer af parlamentet for kommunistpartiet KKE samt fagforeningsledere blev slået.

"Regeringen har et stort og kriminelt ansvar. I dag blev det bevist, at covid-19-pandemien kun var et påskud. De første, der ignorerede beskyttelsesforanstaltningerne, var regeringen, staten og politiet", lyder det i en udtalelse fra PAME, der kræver alle arresterede løsladt.

PAME opfordrer alle fagforeninger verden over til at sende solidaritetshilsner, når generalstrejken rammer landet den 26. november på international@pamehellas.gr.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. nov. 2020 - 06:51   19. nov. 2020 - 06:52

Grækenland

ah@arbejderen.dk
Græske angreb på arbejdere 2020
  • Der er generalstrejke den 26. november 2020 i både den private og offentlige sektor. 
  • Forud er fagforeninger fremkommet med krav om, at de ansatte på hospitalerne bliver beskyttet bedre mod covid-19-pandemien.
  • Svaret på covid-19 er et stærkt forbedret offentligt sundhedsvæsen, mener de.
  • Kravene vender sig også imod premierminister Kyriakos Mitsotakis' lovforslag om en 10-timers arbejdsdag og en 60-timers arbejdsuge.
  • Regeringen vil også afskaffe søndag som fridag.
  • Den har idé om, at der bliver indført et skruebrækkerkorps i tilfælde af strejker.
  • Et andet lovforslag vil afskaffe arbejdernes ret til at samles og diskutere strejkehandling.
  • Regeringen vil have, at arbejderne stemmer elektronisk. Desuden vil blokader blive gjort til en ulovlig handling.

Kilde: PAME