04 Dec 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

Adgang forbudt for boykot–tilhængere

Israel-Palæstina

Adgang forbudt for boykot–tilhængere

Israel indfører indrejseforbud for udlændinge, der går ind for boykot af Israel eller produkter fra bosættelser.

Nu bliver det svært for tilhængere af Israel-boykot at besøge Palæstina. Israel indfører indrejseforbud.
FOTO: Elsa Smith/Wikimedia Commons
1 af 1

Mandag besluttede det israelske parlament at indføre indrejseforbud mod borgere fra andre lande, der er tilhængere af en boykot af Israel og dets bosætterprodukter fra Vestbredden.

Denne lov krænker ytringsfriheden, udgør ren politisk censur og er kun beregnet til at lukke munden på folk.
Tamar Zandberg

Det vil sige, at danskere og andre udlændinge, der mener, at en boykot er nødvendig for at tvinge Israel til at forlade besat jord, ikke kan rejse til de palæstinensiske områder og støtte dets folk, idet adgang til Vestbredden og Gaza i praksis går områder går gennem lufthavne og havne i Israel.

Mod BDS-succes

Knesset godkendte mandag aften lovforslaget fra partiet Jødisk Hjem, der forbyder myndighederne i Israel at udstede indrejsevisa eller opholdstilladelse til udlændinge, der kræver økonomisk, kulturel eller akademisk boykot af enten Israel eller bosættelserne, skriver det israelske dagblad Haaretz.

Loven blev vedtaget med 46 mandater for og 28 mod. Formålet var ifølge Jødisk Hjem at besværliggøre arbejdet for den succesfulde BDS-bevægelse for global boykot, deinvesteringer og sanktioner mod Israel.

Teksten i loven lyder‚ "indrejseforbuddet vil gælde for enhver person, der bevidst opfordrer til at boykotte Israel... hvis personen selv er opmærksom på denne mulighed."

Den israelske undervisningsminister, Naftali Bennett, fra Jødisk Hjem, roser loven.

– Det giver Israel mulighed for at beskytte sig mod sammensvorne, siger han til den israelske hærs radio.

Men politikeren Tamar Zandberg fra Israels centrum-venstreparti Meretz er imod.

– Loven krænker ytringsfriheden, udgør ren politisk censur og er kun beregnet til at lukke munden på folk, siger Zandberg til det britiske dagblad The Independent.

Rammer bredt

Loven vil ikke alene ramme folk, der kræver direkte boykot af staten Israel, men også dem, der opfordrer til boykot af enhver institution i Israel eller ethvert "område under dets kontrol".

Forbuddet gælder altså også de, der kun mener, at varer fra de israelske bosættelser skal udsættes for boykot, noterer Haaretz.

Det vil for eksempel ramme lederen af det britiske socialdemokrati, Jeremy Corbyn, der støtter boykot af bosætterprodukter, anfører det britiske dagblad The Independent.

Israels justitsministerium opfordrer indenrigsministeriet til at undtage palæstinensere med midlertidig bopæl i Israel fra den nye lov lov. Men det blev forkastet af Knesset-flertallet.

Israel tog allerede forskud på loven, da myndighederne i slutningen af februar nægtede researcheren Omar Shakir fra den amerikanske menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch syv måneders arbejdstilladelse, og beskyldte hans organisation for at "sprede palæstinensisk propaganda."

Og allerede i december sidste år nægtede Israel indrejse til Isabel Phiri, generalsekretær for Kirkernes Verdensråd, fordi hun "støttede BDS".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. mar. 2017 - 13:26   10. mar. 2017 - 13:30

Palæstina

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Boykotbevægelsen, BDS
  • BDS står for Boykot, Deinvesteringer og Sanktioner.
  • Gennemfører internationale kampagner for boykot, sanktioner og frasalg (BDS) mod Israel.
  • Blev lanceret den 9. juli 2005 af over 170 palæstinensiske partier, fagforeninger, NGO'er.
  • Kræver at Israel afslutter besættelsen af ​​de palæstinensiske og andre arabiske områder, som det besatte i 1967.
  • Kræver at de israelske bosættelser på Vestbredden og apartheidmuren bliver fjernet.
  • Kræver at Israels diskrimination imod dets palæstinensiske borgere stopper.
  • Fastholder de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til deres hjem i overensstemmelse med FN's resolutioner.
  • Flere kendte meningsdannere støtter BDS. Heriblandt den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, den afdøde forsker Stephen Hawking, journalist og forfatter Naomi Klein, den politiske aktivist og professor Angela Davis samt filosof og queer-teoretiker Judith Butler.