04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 15 °C

800.000 lærere i Polen strejker

Kræver højre løn

800.000 lærere i Polen strejker

På anden uge strejker lærerne i Polen for lønforhøjelse på 230 euro. Det sker lige op til den afsluttende eksamen for 700.000 børn.

Regeringen vil hellere støtte landbruget end landets lærere. Her lærer-demonstration i hovedstaden Warszawa på strejkens femtedag..
FOTO: Alik Keplicz/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

En halv million lærere strejker i Polen for højere løn lige op til de ældste klassers afgangseksaminer, rapporterer euronews.com.

Vi bør løse tvister mellem voksne i mindelighed og ikke tage børn som gidsler i en konflikt.
Mateusz Morawiecki, premierminister

75 procent af alle ansatte lærere på skoler og i børnehaver har været i konflikt siden mandag i sidste uge. Kravet er simpelt: 230 euro mere i løn om måneden. Det svarer til 1700 kroner. Deres fagforbund, ZNP, anfører, at lønnen stort set ikke er steget for offentligt ansatte siden 1999. I dag tjener en lærer mellem 3000-6000 kroner om måneden.

Premierminister Mateusz Morawiecki opfordrer ifølge dagbladet Głos Wielkopolski lærerne til at suspendere deres protest.

– Vi bør løse tvister mellem voksne i mindelighed og slet ikke tage eleverne som gidsler, siger han.

På dagen op til første strejkedag meddelte det polske LO, Solidarność, at det havde forhandlet en 15 procent lønstigning hjem til lærerne, men det blev afslået af ZNP og andre fagforeninger som "for lidt".

De siger, at leveomkostninger er steget så voldsomt, at lønnen slet ikke kan følge med.

Lærerne blev kort før strejken voldsomt prokoveret af Jarosław Kaczyński, leder af det konservative regeringsparti PiS, som ifølge Głos Wielkopolski i rosende vendinger lovpriste regeringens aktuelle statstøtte på 100 zloty per ko og 500 zloty per svin til betrængte landmænd. Ifølge avisen ville Kaczyński hellere støtte eksporterende landmænd end forkælede lærere.

Lærerne er ifølge ZNP også vrede over en en ny skolereform, som regeringen tvang igennem, uden at lytte til anbefalinger fra skolerne og lærerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. apr. 2019 - 09:50   16. apr. 2019 - 08:13

Polen

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk