23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

48.000 bilarbejdere i historisk strejke i USA

Efter strandede forhandlinger

48.000 bilarbejdere i historisk strejke i USA

Ingen fyringer, højere løn og en sundhedsordning der er til at betale. Det er kravene til bilproducenten General Motors i USA fra 48.000 bilarbejdere, der søndag indledte deres strejke for en ny overenskomst.

Strejkende bilarbejdere blokerer General Motors samlefabrik i Flint i delstaten Michigan.
FOTO: Rebecca Cook/Reuters/Ritzau Scanpix
Det er 12 år siden, at bilarbejdere har været ude i en landsdækkende strejke i USA.
FOTO: Thomas Good/CC 3.0

48.000 bilarbejdere gik natten til mandag i strejke over hele USA.

Det er den første landsdækkende strejke ved bilfabrikanten General Motors (GM) i 12 år, og konflikten vil betyde, at filialerne i Canada og Mexico bliver ramt, idet de er afhængige af produktionen på fabrikkerne i USA.

General Motors sætter profitten over hensynet til deres ansatte, så strejke er vores sidste udvej.
Terry Dittes, UAW

Strejken kommer i kølvandet på sammenbruddet i forhandlingerne om en ny overenskomst mellem General Motors og bilarbejdernes fagforening United Autoworkers (UAW), og søndag udløb den gamle overenskomst, skriver den amerikanske nyhedstjeneste commondreams.org.

Løn, sundhed og fyringer

GM's ledelse afviser også arbejdernes krav om højere løn og fair sundhedsordninger samt øget jobsikkerhed.

General Motors tjente otte milliarder dollars sidste år, skriver TV-stationen TeleSur.

GM's ledelse ønsker at sænke sin andel af udgifterne til sundhedsordninger, mens arbejdernes andel skal stige, mener UAW. Emnet har været centalt i de overenskomstforhandlinger, der efter flere måneder brød sammen.

– GM sætter profitten over hensynet til deres ansatte, så strejke er vores sidste udvej, siger UAW's vicepræsident Terry Dittes på en pressekonference i Detroit.

Omvendt udtaler General Motors i en erklæring, at UAW har afvist ledelsens "tilbud" om at investere for syv milliarder dollars og dermed skabe 5400 nye job. UAW skal også have afvist tilbud om lønforhøjelser og en bonusordning til arbejderne, lyder det fra bilproducenten.

– Vi har forhandlet i god tro, hævder en talsmand for GM.

Et andet element i strejken er GM's planer om at lukke bilmonteringsanlæg i delstaterne Ohio og Michigan, som ledelsen bebudede sidste år i november. Ifølge ledelsen skal afdelingerne i Ohio og Michigan lukke for at tilpasse produktionen til markedet.

Desuden anfører ledelsen, at lønningerne til de ansatte i Ohio og Michigan er for høje i forhold til bilarbejdernes lønninger i det sydlige USA, hvor de fleste ikke er medlem af en fagforening, og UAW ikke har indgået overenskomst.

>> LÆS OGSÅ: Antallet af strejker stiger i USA

Sidst GM-arbejderne samlet var i strejke på landsplan var en to-dages aktion i 2007.

En 54-dages strejke ramte GM's fabrikker i Flint, Michigan, i 1998 og kostede firmaet mere end to milliarder dollars.

Trump bekymret

Planerne om at lukke afdelingen i ​​Lordstown, Ohio, har høstet stor kritik og fået USA's præsident Donald Trump til at udtrykke sin bekymring. Netop Ohio er afgørende for Trumps genvalg ved præsidentvalget næste år.

UAW erklærer, at hvis Lordstown-fabrikken lukker, vil det være "et forræderi", fordi fagforeningen i kølvandet på den økonomiske krise i 2008 gav store indrømmelser for at hjælpe GM gennem en krise, hvor en konkurs truede.

Dengang blev lønningerne fastfrosset, al bonus blev afskaffet, mens alle arbejdsregler, der var til skade for firmaets konkurrenceevne, blev ophævet. Endelig lovede de ansatte ikke at strejke i de kommende seks år – frem til 2015.

– General Motors er nødt til at forstå, at vi hjalp dem, da de havde brug for det, siger Ted Krumm, der på vegne af UAW har forhandlet med GM.

Raid på fagforening

UAW føler sig i det hele taget forfulgt. Den 28. august om morgenen stormede agenter fra forbundpolitiet FBI og Skattestyrelsen UAW's hovedkontor i Michigan og ransagedete UAW-præsident Gary Jones' kontor på baggrund af sigtelser om påstået korruption.

Undersøgelsen for korruption i UAW har stået på i fire år.

Men netportalen peoplesworld.org, udgivet af USA's Kommunistiske Parti (CPUSA), skriver, at razziaen var nøje planlagt til at ligge på samme dag, som tusinder af bilarbejdere skulle stemme ja eller nej til at strejke.

Her kunne UAW-medlemmerne, der arbejder for selskaberne Ford, GM og FiatChrysler, give deres fagforeningsledere tilladelse til at udløse strejke.

UAW protesterede straks.

– Ransagningen af Gary Jones' kontor og anklagerne om korruption er designet til at undergrave UAW-medlemmers tillid til ham og forbundets øvrige ledere i overenskomstforhandlingerne, sagde en UAW-talsperson.

Efterfølgende viste afstemningen i UAW, at 91 procent ønskede at strejke.

UAW, Ford og Fiat Chrysler forlængede i sidste uge overenskomsterne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. sep. 2019 - 09:34   17. sep. 2019 - 18:15

USA

ah@arbejderen.dk
General Motors
  • Bilproducenten General Motors blev dannet i 1908.
  • Har 180.000 ansatte.
  • Hovedkvarteret ligger i Detroit.
  • Har en stribe produktionsanlæg i USA, Canada og Mexico.
  • Opererer også i en lang række lande i Asien, Mellemøsten og Sydamerika.
  • Producerede 8.384.000 biler i 2018.
  • Producerer blandt andet Chevrolet, Buick, Cadilac og Opel.
  • Havde en nettoindkomst på 8.014 milliarder dollars i 2018.

Kilde: General Motors