19 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

400 soldater fra USA til Raqqa

Trump i åben krig i Syrien

400 soldater fra USA til Raqqa

Præsident Donald Trump sender 400 soldater til Syrien, men Syrien byder dem ikke velkommen. "De er angribere", lyder det.

Humvee-jeep fra USA's hær patruljerer nær den nordlige syriske by Manbij den 3. marts.
FOTO: Delil Souleiman/AFP/Scanpix
1 af 1

Uden Kongressens godkendelse, uden FN-tilladelse og uden tilladelse fra regeringen i Damaskus har præsident Donald Trump besluttet at sende 400 soldater til Syrien.

Hidtil har regeringerne i USA officielt afvist at indsætte landtropper – at sende "boots on the ground" i Syrien, som det formuleres.

De udgør en angribende kraft og ankommer uden invitation, konsultation eller tilladelse.
Bashar al-Assad

Men ifølge dagbladet Washington Posts kilder i forsvarsministeriet Pentagon har henved 400 marinesoldater fra en amfibie-enhed i Mellemøsten allerede forladt deres skibe i Mellemøsten og rejst mod Syrien for at støtte op om en artilleriforpost nær byen Raqqa, hvor Islamisk Stat forsvarer sine positioner.

Ikke de første

I Syrien vil marinesoldaterne slutte sig til flere hundrede soldater fra USA's "Special Operations-enheder", der officielt rådgiver lokale kurdiske og syriske kræfter.

Men myndighederne i Syrien ønsker ikke, at tropperne fra USA ankommer. Den syriske præsident, Bashar al-Assad, siger til kinesiske Phoenix-tv, at alle udenlandske styrker, der kommer til landet uden invitation er "invasorer".

– De udgør en angribende kraft, som ankommer uden invitation, konsultation eller tilladelse. De er angribere, uanset om de er amerikanere, tyrkere eller andre, siger han.

Allerede under præsident Barack Obama anlagde USA en eller flere luftbaser i det nordøstlige Syrien, og har koncentreret sine styrker omkring Raqqa.

Tyrkisk militær i nord

Tyrkiets militære styrker har erobret et godt 80 kilometer langt stykke syrisk jord ved grænsen mod nord og har fordrevet IS fra byen Manbij, der ligger 82 kilometer fra den syriske storby Aleppo.

Den indflydelsesrige, konservative og USA-basede tænketank Rand Corporation skrev i sidste uge i en rapport, at tropperne fra USA bør blive i Syrien så "internationale styrker" fremover "garanterer" sikkerheden i området omkring Raqqa og et bælte mod sydøst, mens Tyrkiet bliver opfordret til at fortsætte sin kontrol over store dele af det nordlige område af Syrien langs grænsen mellem de to lande.

Rand Corporation anbefaler også de kurdiske styrker at forblive i kontrol med "deres" områder mod nord og nordøst. 

Tænketanken har i øvrigt udlagt de strategiske retningslinier for flere af USA's krige i de seneste årtier, skriver den norske blogger Pål Steigan i en kommentar.

>> Læs kommentaren her

 

13. mar. 2017 - 12:32   13. mar. 2017 - 12:40

Syrien

ah@arbejderen.dk
Krigen i Syrien
 • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
 • Over 250.000 er blevet dræbt.
 • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
 • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
 • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
 • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemfører luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
 • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
 • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
 • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænen.
 • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
 • 13-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker, støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by Aleppo.
 • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
 • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfølges af møder i Genève, Schweitz. 
 • Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR