27 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

1,7 millioner kræver Ku Klux Klan stemplet som terrororganisation

Svar på anklager

1,7 millioner kræver Ku Klux Klan stemplet som terrororganisation

På blot en uge har 1,7 millioner amerikanere skrevet under på et krav om at erklære den højreekstreme og racistiske organisation i USA for en terrororganisation. Donald Trump truer imidlertid med at stemple antifascister som terrorister.

Ku Klux Klan.
FOTO: Martin/CC 2.0
1 af 1

1,7 millioner amerikanere har på blot syv dage skrevet under på et krav om, at den højreekstreme og racistiske organisation Ku Klux Klan (KKK) bliver erklæret for en terrororganisation.

Vi ønsker KKK opløst som en terrororganisation, der har præget vor historie negativt.
Michael Anthony

Det er sket online på hjemmesiden change.org, og kravet er, at hvid-magt-gruppen formelt opføres som en terrororganisation af USA's regering, skriver det amerikanske onlinemagasin newsweek.com.

I øjeblikket er KKK – der har 5000-8000 medlemmer – klassificeret som en "indenlandsk ekstremistisk gruppe", fordi der ikke eksisterer nogen definition af indenlandske terrororganisationer i USA.

KKK står bag 3960 mord

"Siden starten i 1865 har KKK terroriseret amerikanske borgere på grund af deres hudfarve og modsatrettede synspunkter. Denne gruppe har et langt synderegister i forhold til mord og trusler mod mennesker baseret på farve og religion, og sorte har lidt mest under denne terrorgruppe", lyder den tekst, som en million har skrevet under på. 

Senest den 9. juni kørte en leder af KKK i Richmond, Virginia, ind i en demonstration i fuld fart og undgik med nød og næppe at ramme nogen, skriver netmediet 10 News Virginia Today.

Men bilisten Harry H. Rogers – offentligt kendt som racist og sydstatskonføderalist – blev anholdt og sigtet for overfald, forsøg på at påføre andre skade samt hærværk.

>> LÆS OGSÅ: Højreekstrem bølge i USA

I de seneste dage er to sorte – Robert Fuller og Malcolm Harsch – desuden fundet hængt i træer i det sydlige Californien, og forbundspolitiet FBI er gået ind i sagen for at efterforske de mistænkelige dødsfald, skriver onlineudgaven af TV-stationen abc.news.com.

Helt tilbage til 3. november 1979 foretog lokale KKK-medlemmer sammen med nazister en massakre på fem medlemmer af det maoistiske Workers Communist Party i Greensboro, North Carolina.

Ifølge et studie, fremlagt i den amerikanske onlineavis Huffington Post har KKK i perioden 1865-1950 myrdet 3960 sorte gennem lynchninger og andre mord.

Trump truer Antifa

Det store antal underskrivere på kravet om at erklære KKK for en terrororganisation er kommet få uger efter, at USA's præsident Donald Trump har lovet, at den antifascistiske bevægelse Antifa vil blive behandlet som en indenlandsk terrororganisation, fordi den ifølge Trump har stået for store dele af hærværk og gadeuorden under de seneste tre ugers uroligheder efter politiets mord på George Floyd i Minneapolis 25. maj, skriver dagbladet Tampa Bay Times.

"USA vil udpege ANTIFA som en terrororganisation," tweetede Donald Trump den 31. maj.

Michael Anthony, en af initiativtagerne til underskriftsindsamlingen på change.org, er glad for den store opslutning til kravet om at erklære KKK for en terrororganisation.

>> LÆS OGSÅ: Borgere i Charlottesville kritiserer politiindsats

– Jeg ønsker at få denne gruppe opløst og se den som en terrororganisation, der har præget vor historie negativt, siger han til newsweek.org. og spørger: "I Tyskland kan du ikke frit optræde som voldelig nazist mere, så hvorfor kan du stadig være klansmand og KKK'er i USA?"

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jun. 2020 - 08:01   19. jun. 2020 - 08:09

USA

ah@arbejderen.dk
Ku Klux Klan
 • Hemmeligt forbund, grundlagt i 1865.
 • Har i årtier været en af USA's vigtigste strømninger indenfor den højreekstremistiske bevægelse.
 • Medlemmerne spænder fra nazister til fascister og tilhængere af hvidt herredømme.
 • Har altid været opdelt i forskellige enkeltorganisationer.
 • Terroriserede fra starten den afroamerikanske befolkning i Sydstaterne.
 • Har myrdet 3960 sorte i perioden 1865-1950 gennem lynchninger og andre mord.
 • Har også vendt sig mod jødiske og katolske immigranter.
 • Fra 1930'erne terroriserede KKK-afdelingen det centrale fagforbund CIO's forsøg på organisering i især Sydstaterne.
 • I 1920'erne havde KKK fire-fem millioner medlemmer.
 • I 2008 lå medlemstallet på 5000-8000.
 • Den sidste nationale Klan-fraktion er «Knights of the KKK», ledet af Thorn Robb fra Arkansas.
 • Forsøger i dag at komme af med dets gammeldags image som hvide dragter og brændende trækors.
 • I dag kan også kvinder og katolikker blive medlemmer.
 • En del Klan-ledere har forladt organisationen, for eksempel David Duke og Louis Beam.

Kilde: Demos

Racistiske angreb i USA
 • Siden 8. november 2016, hvor Donald Trump blev valgt til præsident i USA, er racistisk, nazistisk og fascistisk chikane og vold steget.
 • Der findes i dag 917 forskellige hadgrupper i USA i dag. Langt hovedparten opererer i det østlige USA fra nord til syd.
 • 19. maj blev den sorte studerende Richard W. Collins III dræbt med kniv af et medlem af en nazistisk facebookgruppe.
 • 26. maj blev de to hvide amerikanere Taliesin Meche og Ricky John Best dræbt af en racist efter at have forsøgt at hjælpe to muslimer.
 • 12. august blev borgerrettighedsforkæmperen Heather Heyer i Charlottesville dræbt af en nazistisk bilist. 
 • I de første 10 dage efter Trumps valgsejr er der dokumenteret 900 eksempler på racistisk chikane og vold.
 • Der er tale om fysiske overfald, tilråb, spraymaling af swastikaer på synagoger, skoler, biler eller foran indkørsler og angreb på homoseksuelle.
 • I næsten 40 procent af 900 tilfælde har gerningsmændene udtrykkeligt påberåbt Trump eller hans kampagneslagord, anfører SPLC.
 • Antallet af racistiske overfald i New York alene er steget med 254 procent fra 2015 til 2016.

Kilder: SPLC, Workers World Party, CNN