16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

11 missiler rammer Gaza hver time

92 palæstinensere dræbt

11 missiler rammer Gaza hver time

Israels angreb på Gaza ved at udvikle sig til en humanitær katastrofe i stil med den, vi så 2008.

Ved invasion af Gaza i december 2008 til februar 2009 (biledet) blev over 1300 palæstinensere dræbt. Seks døgn med missilangreb har foreløbigt kostet 92 palæstinensere livet - heraf adskillige børn.
FOTO: Fady Adwan/CPHVoice
1 af 1

I dag middag oplyste Israels militær, at man havde affyret over 1300 missiler mod Gaza.

Det er gennemsnitligt 11 missiler i timen. I Gaza opgjorde man samtidigt antallet af dræbte til 92 siden onsdag i sidste uge, hvor et israelsk missil dræbte en Hamas-leder samt to ledsagere og udløste den igangværende konflikt.

Den arabiske nyhedsstation Al-Jazeera skriver, at der i samme periode er affyret 544 raketter fra Gaza ind i Israel. Israel beretter om tre dræbte.

Blandt de 92 dræbte er over 20 børn.

Rakketterne fra Gaza får Israel til at tale om selvforsvar og i Europa og USA lyder der enstemmig støtte til "Israels ret til selvforsvar".

- Raketangrebene fra Hamas og andre grupperinger i Gaza, som startede den nuværende krise, er fuldstændig uacceptabel for enhver regering og må standses, siger EU's udenrigschef Catherine Ashton.

Men den norske læge Mads Gilbert, der har arbejdet i Gaza - senest i 2009 - mener ikke, at årsagen til Israels overfald på Gaza er raketterne. Det er en anledning:

- Dette er en kynisk politik fra Israels side, siger Gilbert til den norske avis Klassekampen.

Mads Gilbert mener, at Netanyahu-regeringen søger at styrke sig forud for valget i Israel til januar. Regeringen ønsker at skabe en situation, hvor den kan sige, at Israel bliver angrebet, og derfor svarer den igen.

- Det internationale samfund må stille krav om at den israelske regerings bombning af børnefængslet Gaza slutter umiddelbart, siger Gilbert.

Blandt de 92 dræbte er over 20 børn.

Det er Israels jernring om Gaza og dens 1,7 millioner indbyggere - heraf næsten halvdelen børn og unge - der får doktor Gilbert til at tale om Gaza som et 'børnefængsel'.

Kritiske iagttagere påpeger, at den store befolkningtæthed med 1,7 millioner mennesker på 365 kvadratkilometer medfører, at antallet af civile ofre vil blive stort.

Den israelske regering erklærer, at den målrettede likvidering af Hamas-lederen Ahmed Jabari var lovlig. Talsmand Mark Regev påpeger over for Al-Jazeera, at NATO-lande jo "har brugt den samme metode mod terrorister".

De seneste 10-12 år har Israel ofte foretaget målrettede likvideringer.

Det palæstinensiske center for menneskerettigheder, PCHR, oplyser, at mellem 2000 og 2008 gennemførte Israel 348 operationer mod Gaza og Vestbredden med det mål at foretage "henrettelse uden rettergang".

PCHR opgør antallet af dræbte til 754, heraf 71 børn, 20 kvinder og 142 civile mænd.

Den palæstinensiske menneskeretgruppe Al Haq advarer om, at drab på civile blot udløser mere vold:

- Israel ved godt, at når det foretager denne type drab, så udløser det umiddelbart en reaktion, og civile kommer til at betale en høj pris, siger Shawan Jabarin fra Al Haq. 

Israel påstår, at de med meget præcise missiler kun udløser få civile tab.

Kritiske iagttagere påpeger, at den store befolkningtæthed med 1,7 millioner mennesker på 365 kvadratkilometer medfører, at antallet af civile ofre vil blive stort.

Det blev tydeligt søndag, da et israelsk missil dræbte fire kvinder og fem børn.

Israel har mobiliseret 75.000 reservister, der med kampvogne står klar langs Gazas grænse.

19. nov. 2012 - 14:53   20. nov. 2012 - 12:54

Gaza

se@arbejderen.dk