25 May 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

1. maj fejres – på nye måder

Arbejdernes kampdag

1. maj fejres – på nye måder

I Belgien fejres Arbejdernes Internationale Dag primært online. Sådan er det i mange lande, men ikke alle. Blandt andet tyske DKP opfordrer til anmeldte demonstrationer eller spontane marcher... hvor man holder 1,5 meter mellem hver.

1, maj fejres på trods af corona.
FOTO: PTB
1 af 1

I Belgien indkaldet det kommunistiske parti Belgiens Arbejder Parti (PTB) til 1. maj-fejring på nettet. Partiet har tradition for at samle titusinder til 1. maj fester i flere af belgiens større byer, men samler sig i år bag skærmene. I to omgange.

Cuba, som har tradition for at samle omkring en million til 1. maj fest på Revolutionspladsen i Havanna, har besluttet at fejringen foregår via medierne.

I går aftes torsdag den 30. april mellem 20:15 og 21:00 udsendte partiet et sceneprogram med taler og musik og hilsener.

I dag den 1. maj har partiet 'udfordret' sine medlemmer, sympatisører og alle, der vil markere Arbejdernes Internationale Kampdag og gøre den synlig:

Der er frit slag inden for rammerne af corona-tidens begrænsninger, men partiet foreslår for eksempel, at man tager rødt tøj på, finder den røde fane frem, stiller sig ud foran huset eller på et centralt sted og tager billeder/selfies, som så deles og tilsammen oversvømmer de sociale medier.

PTB kalder det en online festival, hvor "vi fejrer dagen sammen hver for sig hjemme".

Tyskere går på gaden

I nabolandet Tyskland har det kommunistiske parti DKP lagt en anden plan.

Partiet opdordrer til, at man går på gaden. "Vi opfodrer til, at vi denne dag bærer arbejderklassens mange krav ud på gaden – men overholder coronabetingelserne om 1,5 meter afstand mellem personer", skriver partiets avis Unsere Zeit.

Hvis det er muligt at gennemføre en anmeldt demonstration, så skal man gøre det, skriver DKP.

Hvis man bor et sted med særlig synlighed, så sæt den røde fane op og banere med politiske krav.

Hvis man bare er en familie eller få, så grib fanen, lav plakat og gå en runde.

Og før eller efter kan man så følge Tysk LO's (DGB's) online 1. maj fest, tilføjer kommunisterne.

DKP vil samle opmærksomheden om seks krav på maj-dagen:

  1. Nej til to procent af BNP til militæret. Afrust og brug pengene på uddannelse, kultur og sociale udgifter.
  2. Nej til corona-hjælpepakker til de store banker og koncerner – brug pengene på at sikre arbejdspladser og familiernes behov.
  3. Nej til indskrænkninger af civile rettigheder.
  4. Nej til privatisering inden for sundhedsvæsenet.
  5. Ophæv blokader og sanktioner mod Cuba, Venezuela, Iran, Syrien, Rusland og andre stater.
  6.  "For en verden uden kapitalisme – med socialisme og arbejdermagt".

Rosa Luxemburg lever

Der er ingen samlet opgørelse over, hvordan der fejres 1. maj i landene. Men det er givet, at coronapandemien får de faglige organisationer og politiske partier, som har tradition for at invitere til store folkelige manifestationer, til at vælge enten den belgiske eller den tyske model.

Cuba, som har tradition for at samle omkring en million til 1. maj fest på Revolutionspladsen i Havanna, har besluttet at fejringen foregår via medierne.

Kommunistiske partier og arbejderpartier i mange lande deler informationer på hjemmesiden www.solidnet.org. Her er der lige nu et stort antal 1. maj-erklæringer, udtalelser og link til videotaler, som alle knytter an til tidens kampe og udfordringer.

Tre temaer går igen i de kommunistiske partiers erklæringer i denne tid. Det er kampen for at komme gennem coronapandemien og afvise kapitalens plan om at lade arbejderklassen betale. For det andet er det appeller om antiimperialisme  og modstand mod militær og krig. Og endelig er kampen for revolution og socialisme tydelig i de kommunistiske partiers udtalelser denne 1. maj. Ofte henvises der til den tyske revolutionære kvinde Rosa Luxemburgs erklæring om at valget står mellem socialisme og barbari – dengang i som nu!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2020 - 07:55   01. maj. 2020 - 07:56

Arbejdernes kampdag

se@arbejderen.dk