20 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

– Jeg så et helvede i Gaza

Chokeret journalist

– Jeg så et helvede i Gaza

De israelske soldaters krigsforbrydelser var et led i en bevidst zionistisk politik fra hærens og statens side, siger journalisten Max Blumenthal, der besøgte Gaza i august.

– Krigsforbrydelserne er større, end hvad Amnesty International beretter om, siger Max Blumenthal.
FOTO: GUE/NGL
1 af 1

Den amerikanske journalist, Max Blumenthal, ser ned i gulvet. Han synker en klump. Som jøde skammer han sig over den israelske hærs krigsforbrydelser i Gaza i juli-august. Selv besøgte han Gaza den 14. august, kort før en våbenhvile blev indgået.

Ligene var gennemhullet med kugler og derefter forsøgt brændt. Badeværelset var dækket med tørret blod og kødtrevler på væggene.
Max Blumenthal

– Jeg ankom til Gazastriben ved begyndelsen af en fem-dages humanitær våbenhvile den 14. august. Med et midlertidigt stop for volden kunne jeg få uhindret adgang til beboere, der bar de tungeste byrder af den israelske invasion, siger Max Blumenthal.

Han talte onsdag aften for 130 tilhørere i Mellemfolkelig Samvirkes lokale i København. Den 36-årige amerikanske journalist fra Boston var forfærdet over, hvad der mødte ham i Gaza.

Entydigt mønster

– Jeg optog vidnesbyrd fra snesevis af beboere i disse områder, der dokumenterer krigsforbrydelser begået af de israelske væbnede styrker.

– De grusomheder dannede et ubestrideligt mønster, hvilket tyder på, at de de israelske styrkers forbrydelser under Operation Protective Edge var et produkt af en nøje angiven militær politik – eller i det mindste regler for magtanvendelse, der muliggjorde massakrer, summariske henrettelser, masseødelæggelse af boliger, anvendelse af civile som menneskelige skjolde og bortførelser, siger Max Blumenthal og tilføjer, at Amnesty Internationals seneste rapport om krigsforbrydelserne "ikke er retvisende nok".

– Krigsforbrydelserne var meget større, vurderer han.

Max Blumenthal har tidligere skrevet på netavisen The Daily Beast i USA og den libanesiske avis Al Akhbar. Han er forfatter til bøgerne "Republican Gomorrah: Inside the Movement that Shattered the Party" fra 2009 og "Goliath: Life and Loathing in Greater Israel fra 2013".

Skød handicappet

I Gaza mødte han Mohammed Fathi Al Areer, hvis fire brødre blev henrettet af israelske soldater, der trængte ind i deres hus. En af brødrene, Hassan Al Areer, var mentalt handicappet og havde ingen ide om, at han ville blive henrettet i baggården. Ligene fandt Mohammed Fathi Al Areer, da han vendte hjem til huset. Ligene var gået i forådnelse. 

Max Blumenthal mødte Hani Najjar fra bydelen Khuza'a, der undslap de israelske soldater. Hani fandt senere seks lig af sine familiemedlemmer i hjemmet – fem i badeværelset og et i køkkenet. De var blevet lagt i håndjern og havde fået halsen skåret over med knive, som normalt blev brugt til at slagte kyllinger med. 

– Ligene var gennemhullet med kugler og derefter forsøgt brændt. Badeværelset var dækket med tørret blod og stykker af kødtrevler på væggene, fortæller Max Blumenthal.

Ifølge Maz Blumenthals kollega, Jesse Rosenfeld, var nogle af mændene krigere med tilknytning til Islamisk Jihad.

– Men henrettelse af kombattanter, mens de er fanget og derved forsvarsløse, er ikke en mindre krigsforbrydelse, end hvis de var civile, pointerer Max Blumenthal.

Det udvalgte folk

Han prøver at forklare en af årsagerne til, at den israelske hær begik krigsforbrydelser.

– Det handler om, at israelske børn helt fra fireårsalderen indoktrineres til at tro, at jøderne er det udvalgte folk, der er truet af arabere og andre folkeslag.  

– Israels premierminister Benyamin Netanyahu bærer også en stor del af skylden, når han gentagne gange – senest i 2013 – betegnede araberne som en "ligeså stor trussel som nazisterne" under Anden Verdenskrig.

12. nov. 2014 - 18:44   12. nov. 2014 - 19:00

Gaza

Anders Fenger
Skribent
Kort om angrebet på Gaza 2014

 • Den 8. juli angreb Israels hær den besatte Gaza-stribe.
 • 2251 palæstinensere blev dræbt – 1462 af dem var civile. 
 • 67 israelske soldater og seks isrelske civile blev dræbt.
 • Blandt de palæstinensiske ofre var 578 børn mellem én måned og 17 år.
 • 263 kvinder og 102 ældre blev dræbt. 
 • 23 læger, sygeplejersker, ambulanceførere eller andre sundhedsansatte blev dræbt.
 • >> LÆS MERE PÅ ARBEJDERENS TEMASIDE HER

Kilde: Wikipedia, CIA World Factbook, Leksikon org.

Gaza
 • Gaza er en af verdens ældste bebyggede områder siden 3000 år før vor tidsregning
 • 45 kilometer langt og otte kilometer bredt. På størrelse med Langeland.
 • Ligger ud mod Middelhavet. Mod nord og øst ligger Israel, mod syd Egypten. 
 • Befolkning: 1,7 millioner, heraf 670.000 flygtninge.
 • Tre ud af fire indbyggere er under 25 år.
 • Belejret af Israel siden 20007.
 • Sidste israelske landinvasion var i juli-august 2014. Over 2200 palæstinensere mistede livet. 68 israelere døde.
 • I december 2008 og januar 2009 mistede 1400 palæstinensere livet i Gaza på grund af Isrels krig. 23 israelere døde.

Fattigdom i Gaza

 • Arbejdsløsheden på Gazastriben er 43 procent. Blandt unge mellem 20 og 24 år ligger arbejdsløsheden over 68 procent.
 • Bruttonationalproduktet (BNP) er kun steget med nogle få procentpoint de seneste 20 år, og samtidig er befolkningen øget med 230 procent.
 • Sidste år skrumpede BNP med 15 procent.
 • Vareproduktionen er faldet med 60 procent siden 1994. Indtægten per indbygger er 31 procent lavere nu end da.

Kilder: Verdensbanken, UNHCR og Reuters