04 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Økonomer: Stop sanktionerne mod Iran og Venezuela efter coronapandemi

Efter nye sanktioner

Økonomer: Stop sanktionerne mod Iran og Venezuela efter coronapandemi

En gruppe af økonomer og eksperter opfordrer USA's præsident til at droppe alle sanktioner mod Iran, Cuba og Venezuela og andre lande i kølvandet på coronapandemien.

Den amerikanske fredsbevægelse Codepink demonstrerede allerede den 11. marts imod USA's sanktioner mod Iran.
FOTO: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

– USA bør omgående hæve sanktionerne mod Iran, Cuba, Venezuela og andre lande for at undgå unødvendige dødsfald og yderligere udbredelse af pandemien, siger økonomen Jeffrey Sachs, der er professor og leder af Center for bæredygtig udvikling ved Columbia University i New York.

Det er afgørende, at USA nu ophæver disse umoralske og illegale sanktioner for at gøre Iran og Venezuela i stand til at konfrontere epidemien.
Jeffrey Sachs, økonom 

Han kritiserer sammen med økonomerne Mark Weisbrot, Dean Baker samt Francisco Rodríguez Trump-administrationens sanktioner.

I forvejen har sanktionerne helt unødvendigt kostet titusindvis af menneskeliv, men den nye coronapandemi vil blive langt værre i lande, hvor import af medicin, medicinsk udstyr, vedligeholdelse af vandforsyning og sanitære forhold samt sundhedsvæsenet begrænses på grund af effekten af USA's sanktioner, kritiserer økonomerne.

Sanktioner i strid med folkeretten

– Trump-administrationen bruger sanktionerne imod Iran og Venezuela til at presse disse regeringer ved at fremkalde udbredt lidelse. Denne politik er samvittighedsløs og åbenlys i strid med international lov. Ja, det er endnu værre, den fremmer coronaepidemien, mener Jeffrey Sachs og tilføjer:

– Det er afgørende, at USA nu ophæver disse umoralske og illegale sanktioner for at gøre Iran og Venezuela i stand til at konfrontere epidemien så effektivt og hurtigt som muligt.

Økonomen Mark Weisbrot, der også er klummeskriver ved det britiske dagblad The Guardian, er ikke i tvivl om, at USA's sanktioner mod Iran har skadet landets muligheder for at inddæmme coronasmitten. Og han tror, at antallet af dødsfald derfor vil blive meget højere, end hvis der ikke var sanktioner.

>>LÆS OGSÅ: USA strammer sanktionerne mod Iran trods coronapandemi

Forværrer den globale sundhedskrise

Også Venezuelas muligheder for at håndtere coronasmitten bliver påvirket af USA's omfattende sanktioner.

– Uanset om man er enig eller uenig i den oprindelige begrundelse for de økonomiske sanktioner, er det klart, at de i alvorlig grad påvirker de berørte landes kapacitet til at reagere imod den globale pandemi. Det har dramatiske konsekvenser for deres indbyggeres liv og forværrer en omfattende global sundhedsrisiko, advarer Francisco Rodríguez, der ifølge Center for Economic and Policy Research er en ledende ekspert i Venezuelas økonomi.

Økonom og leder af Center for Economic and Policy Research Dean Baker mener også, at sanktionerne bør ophæves øjeblikkeligt i lyset af den nuværende globale krise, hvor næsten 210.000 mennesker ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO globalt er konstateret smittet med coronavirus.

– Den eneste fornuftige og humanitære reaktion er at ophæve sanktionerne, indtil truslen er drevet over, siger Dean Baker.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. mar. 2020 - 08:32   21. mar. 2020 - 08:34

USA

mj@arbejderen.dk
Iran og coronakrisen
  • Iran er det land i verden, der har tredje flest antal mennesker, som er smittet med coronavirus.
  • Den 19. marts var der ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO 17.361 registrerede tilfælde af coronasmittede i Iran.
  • Iran overgås kun af Kina med 81.174 registrerede tilfælde og Italien med 35.713 registrerede tilfælde.
  • På verdensplan er der nu registreret coronasmitte i 168 lande/territorier.
  • 209.839 bekræftede tilfælde af coronasmitte.
  • 8778 mennesker har mistet livet på grund af covid-19.

Kilde: WHO