16 Jan 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -6 °C

Tillidsfolk fortsætter opbygningen af OK-aktiviteter

Boost til OK20

Tillidsfolk fortsætter opbygningen af OK-aktiviteter

150 tillidsvalgte og fagligt aktive tog hjem fra faglig konference med vilje til at udbygge og fortsætte aktiviteter for en god overenskomst.

Der blev lyttet og diskuteret flittigt blandt deltagerne på konferencen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Et engagement i top og stor lyst til at tage hjem og fortsætte med opvarmningen til forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked i 2020.

Folk er rejst hjem med lysten til at fortsætte og udbygge aktiviteterne.
John Ekebjærg-Jakobsen, medarrangør

Sådan opsummerer en yderst tilfreds John Ekebjærg-Jakobsen onsdagens faglige konference, som han var medarrangør af. 

– Folk er tydeligvis indstillet på, at det her gør vi sammen på tværs af brancher. Vi har lært af de forrige overenskomster, tager de bedste ting med derfra, og nu er lysten der også til at gøre en aktiv indsats, siger John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen.

Situationen er helt anderledes end i 2017 ved de forrige forhandlinger på det private område. 

>>LÆS OGSÅ: Fagligt aktive forbereder OK20

– Aktiviteterne er allerede i fuld gang rundt om i landet, og jeg er overbevist om, at folk er rejst hjem med lysten til at fortsætte og udbygge dem, lyder det fra en optimistisk John Ekebjærg-Jakobsen om de 150 tillidsvalgte og fagligt aktive fra hele landet, der havde fundet vej til København.

Lokale aktiviteter

Da debatten blev givet fri kastede alle sig ivrigt ind i diskussionerne om, hvordan de selv kan bidrage til lokale aktiviteter. Det sker med en tydelig bevidsthed om, at netop det er én af forudsætningerne for at sikre et godt overenskomstresultat.

>>LÆS OGSÅ: "Medlemmernes aktiviteter skal holde forhandlerne til ilden"

Aalborg-folkene går således hjem og inviterer kolleger fra Metal, El-forbundet og andre fagforeninger til en snak om, hvordan de lokalt kan arbejde tættere sammen.

Otto Bjerre, tillidsrepræsentant fra 3F Aalborgs industrigruppe, fortalte, at de vil gå hjem fra konferencen og tage kontakt til nabofagforeningerne for at snakke evt. fælles OK-aktiviteter

I stedet for konkrete krav pegede deltagerne nogle fokuspunkter ud, som man i de respektive forbund kan arbejde videre med, og som kan bidrage til at styrke sammenholdet på tværs af fagene.

Under overskriften løn kan man rejse krav lige fra lønstigninger til alle over markante lønstigninger til de lavestlønnede og lærlinge. Et andet emne, der vandt gehør, gik på kravet om overenskomst til alle. Her kan blandt andet HK'erne, der slås mod en gammel og helt urimelig 50 procentregel, se sig selv.

– Alene i min afdeling forhindrer den regel cirka 10.000 medlemmer i at blive dækket af en overenskomst, fortalte Peter Jacques Jensen, formand for HK it, medie og industri København.

Endelig gik flere indlæg på ønsket om, at arbejdstid bliver en del af overenskomstkampen.

– Vi skal arbejde mere og gå senere på pension. Nedslidningen er enorm, og derfor er det nødvendigt at koble OK20 med diskussionen om, hvad det er for et liv og arbejdsliv, vi vil have, sagde Emil Olsen, murersvend fra Aalborg.

Arbejdstid

I diskussionen blev det til 'nødvendigheden af at tage kontrollen over arbejdstiden tilbage' - en overskrift, som John Ekebjærg-Jakobsen ser mange muligheder i:

– På en måde blev de 42 timer ved OK17 bare symbolet på, hvad vi har været udsat for over tid: Øget arbejdstid, variabel arbejdstid, midlertidige ansættelser og folk der ikke kan leve af ét job. Det er helt relevant at sætte arbejdstiden på dagsorden.

Vi klappede de offentlige forhandlerne ind. Vi skal på samme måde bakke de private forhandlere op, men forhandlerne skal også ville sammenholdet, lød det fra Caja Bruhn fra 3F København.

Konferencen var primært henvendt til ansatte på det private område, men der deltog også tillidsvalgte fra det offentlige område, herunder lærere, pædagoger og sosu-arbejdere. Beskeden fra dem var klar:

– Vi havde opbakningen fra det private, og I skal vide, at vi står bag jer ved OK20, siger Tim Marquart fra København.

>>LÆS OGSÅ: Fagligt aktive forbereder sig til nye OK-kampe

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. apr. 2019 - 20:48   14. maj. 2019 - 15:00

OK 2020

noc@arbejderen.dk