15 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, let støvregn, dis, 8 °C

Parlamentarisk kaos i Italien

Dødvande efter valg

Parlamentarisk kaos i Italien

Italiens præsident Sergio Mattarellas appel i mandags om en "neutral" regering af teknokrater er nu også afvist og faldet til jorden på grund af partiernes uenighed herom.

Kaotiske forhandlinger i Rom: 5-stjerne Bevægelsens leder Luigi di Maio i disput med Lega Nords Matteo Salvini. Det højreekstremistiske Lega Nord ville ikke gå i regeringskoalition med 5-stjerne Bevægelsen.
FOTO: Andrea Ronchini/NurPhoto via ZUMA Press/ Ritzau Scanpix
1 af 1

Forhandlingssammenbruddet om regeringsdannelse i Italien udviklede sig torsdag så vidt, at man heller ikke kunne enes om 'teknokrat'-regering af finansielle embedsmænd – af præsident Mattarella kaldet en "neutral" regering.

M5S og dets leder, Luigi Di Maio, ønskede en højreorienteret regeringspartner.

Siden valget 4. marts har partierne skændtes om regeringsdannelsen. Valgets største vinder blev den såkaldte Femstjernebevægelse (M5S), der forgæves har søgt at danne koalition med den anden sejrherre, Lega Nord.

Lega Nord er et stærkt højreekstremistisk og indvandrerfjendtlig parti, der også ønsker løsrivelse fra det fattige Syd- og Mellemitalien. Det stiftedes af en række norditalienske partier i 1993 og ledes nu af Matteo Salvini. Han ønsker alliance med det ligeledes højreorienterede Forza Italia med den tidligere ministerpræsident Silvio Berlusconi, der nu parlamentarisk udelukket, men stadig trækker i trådene.

M5S og dets leder, Luigi Di Maio, ønskede en højreorienteret regeringspartner, der af venstrekræfter anklages for fascistiske sympatier arvet fra Mussolini-tiden. I februar i år blev seks afrikanere skudt og såret af en 28-årig lokalvalgskandidat fra Lega Nord. Han bar et nazisymbol tatoveret i panden.

I 2011-2013 regeredes Italien også af en ikke-valgt teknokratregering ledet af Mario Monti. 'Teknokraterne' var ønsket af kreditorer anført af Vestyskland og 'Trojkaen´ (EU-komissionen, Den Europæiske Centralbank og IMF) for at gøre landet 'kreditværdigt' gennem 'strukturreformer', især sociale nedskæringer, stop for offentlige investeringer og privatisering af offentlige virksomheder.

09. maj. 2018 - 06:07   09. maj. 2018 - 09:16

Italien

al@arbejderen.dk