07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

"Det er for nemt at kalde demonstranterne foran USA's kongres fascister"

Interview

"Det er for nemt at kalde demonstranterne foran USA's kongres fascister"

Det var ikke kun fascister og nazister, der stormede Capitol Hill onsdag i sidste uge. De 40.000 mennesker foran Capitol Hill er også et udtryk for årtiers opsparet vrede, mistro og frustration over nyliberal økonomisk nedtur og et arrogant, forløjet etablissement under Demokraterne og Republikanerne, mener folkesangeren, bloggeren og forfatteren David Rovics.

Den amerikanske folke- og protestsanger David Rovics mener, at mange progressive tager fejl i deres karakteristik af demonstranterne foran kongressen i USA i sidste uge som ene og alene fascister, racister og konspirationsteoretikere.
FOTO: Tatjana Ingold
1 af 1

Det er for nemt at kalde folkemængden ved Capitol Hill i Washington fascister og racister, da hundreder af dem stormede kongressen i onsdag.

Faktisk stemte en del af de-monstranterne foran kongressen i Washington i sin tid på Barack Obama. Men de føler sig i dag snydt og forrådt.
David Rovics 

Det mener den amerikanske folkesanger David Rovics, der som kunstner møder tusinder af almindelige mennesker, når han rejser rundt i USA fra delstat til delstat.

Desperate

David Rovics mener, at der mangler en helt fundamental analyse af, hvorfor stormen på Capitol Hill fandt sted. Hvorfor er folk så rasende, hvorfor er de så desperate, spørger David Rovics, der senest optrådte i lørdags for 14.000 seere online på Rosa Luxemburg-konferencen.

Han kritiserer progressive medier og revolutionære, venstreorienterede kræfter for at fremstille begivenhederne forenklet og sort-hvidt.

– Det er meget nemt for progressive medier at fremstille pøbelen på Capitol Hill, der stormede kongressen, for nogle skøre ekstremister, racistiske hooligans og konspirationsteoretikere. Der var ganske rigtigt en del af dem i mængden, men det var ikke alle.

– Der var rent faktisk mange arbejdere, hvide kvinder og enkelte farvede i demonstrationen med anslået 40.000 deltagere foran kongressen, siger David Rovics via Messenger fra sit hjem i Portland i delstaten Oregon.

– Faktisk er der undersøgelser, der viser, at en del af deltagerne foran Capitol Hill i sin tid stemte på Barack Obama og Demokraterne. Men de føler sig i dag snydt, forrådt, tilføjer han.

Trump populær hos mange

74 millioner stemte på Trump ved præsidentvalget i november sidste år. Ifølge AP Votecast stemte 45 procent af vælgerne med en indkomst under 50.000 dollars årligt på Donald Trump. Halvdelen af den lavestbetalte del af den hvide arbejderklasse stemte på Trump.

– Hvis man kun ser CNN eller andre mainstreammedier, kan man slet ikke forstå, hvem de var, hvad der motiverede dem, eller hvorfor de handlede, som de gjorde ved Capitol Hill. Her får du kun at vide, at de var usle, tabere, ynkelige og udskud, siger David Rovics.

Han mener, at blandt de 40.000 mennesker foran Capitol Hill var mange af Donald Trumps 88 millioner twitterfølgere. Og de føler sig løjet for, understreger David Rovics.

>> LÆS OGSÅ: Fascistisk kup NEJ! Arbejdermagt JA!

– De havde mange forskellige grunde til at komme. Ikke alle var republikanere. Slet ikke. Men tænk på, hvilken vrede det skaber, når der er blevet løjet for dig i årevis. Det er dét, der får folk til at reagere. Både Demokrater og Republikanere lyver konstant. Folk tror ikke længere på politikerne og mainstreammedierne. Folk har intet andet sted at vende sig til, mener David Rovics.

Nyliberal politik

– Joe Bidens parti, Demokraterne, har i årtier forvaltet et nyliberalt samfund og smadret millioner af liv, idet de har vedtaget politikker, der fik arbejdspladser til at forsvinde udenlands, siger David Rovics.

Han mener, at det er nemt for en som Trump at opfange den frustration i befolkningen og især arbejderklassen. Og organiserede fascister, nazister og tilhængere af hvidt overherredømme fisker i rørte vande.

– Hvis du ser de mange meningsmålinger, viser det sig rent faktisk, at en meget, meget stor del af befolkningen mener, at valget den 3. november 2020 var unfair. Alle valg herovre er uretfærdige, se blot på sydstaterne før 1965, hvor sorte ikke måtte stemme, siger Rovics.

Hele 77 procent af de, der stemte på Trump ved valget i november, mener ifølge en meningsmåling, at Joe Bidens sejr skyldtes bedrageri. Det er over 50 millioner amerikanere. Tallene tyder på, at befolkningen som sådan har ringe tillid til deres lands demokratiske processer.

– Erhvervslivet manipulerer også valg og har altid gjort det. Det er derfor nemt at skabe konspirationsteorier, der overbeviser folk om, at også dette valg var manipuleret, fikset, planlagt stemmesnyd, siger David Rovics.

Sanders ville have været bedre

Folkesangeren tror, at meget ville have været anderledes, hvis det var lykkedes senator Bernie Sanders at blive Demokraternes præsidentkandidat i stedet for Joe Biden.

– Så havde vi nok ikke set alt dette ske med storm på Capitol Hill og så videre. Mange, der ellers ville stemme Trump, ville nok have sat krydset ved netop Bernie Sanders, der ville kunne opsuge meget af utilfredsheden i Trump-kredse. Under alle omstændigheder ville Sanders have fået flere stemmer end Biden, der minder mig om en andenrangs viceskoleinspektør.

Huslejeboom

David Rovics mener, at årtiers nyliberal nedskæringspolitik i USA – blandt andet gennemført af Demokraterne – har skabt frygt, frustration og armod i store dele af befolkningen. Det er dét, folk er rasende over, mener sangeren.

– Selv i den demokratiske præsident Barack Obamas regeringstid blev huslejerne fordoblet. Dét mærker folk, siger Rovics.

Han tilføjer, at især boligmarkedet er gået "helt grassat". Siden den store finanskrises start i 2008 har investeringsselskaber fra hele verden støvsuget boligmarkedet og opkøbt huse og lejlighedskomplekser i millionvis. Og så blev huslejerne og huspriserne skruet i vejret.

– Her i Portland, men også i byer som Austin og San Fransisco ser du resultatet. I centrum af Portland kan jeg dagligt se folk sove på fortovet, andre i deres bil. Mange er smidt ud af deres bolig. Lønnen er jo ikke fulgt med huslejernes himmelflugt. Lønnen er faktisk stagneret og ligger på samme niveau som i 1970'erne, siger David Rovics.

Scorer kassen

David Rovics er harm over, at landets milliardærer på samme tid scorer sekscifrede overskud.

– Både huslejeboomet og de riges fråseri er ikke stoppet med Trump. Men til forskel fra de tidligere præsidenter, Obama og Bush, taler Trump om problemerne. Han sagde tidligt, at han ville bringe de tabte jobs tilbage, som er forsvundet, da selskaber flyttede arbejdspladser til udlandet.

>> LÆS OGSÅ: Trump tilskynder til fascistisk oprør

– Det har han selvfølgelig ikke gjort.

Jeg siger til alle, der vil høre: Folk herovre er rasende, frustrerede og forvirrede. De reagerer voldsomt imod etablissementet.
David Rovics

Men her markerer Trump sig som en anderledes præsident, der har italesat problemerne, mener David Rovics, selv om sangeren kalder Trump en bondefanger, performer, plattenslager og svindler.

Trump er selv milliardær, som har ansat tidligere topchefer fra Wall Street i sin administration.

– Men han har blandt andet hjulpet landmændene – især de store – der har lidt nød på grund af handelskrigen mod Kina. Han har kompenseret bønderne. Derfor har præsidenten fået en del krédit for det iblandt landbefolkningen, men også blandt arbejderklassen, især på landet og i de små byer, siger David Rovics.

– Trump har også fået kredit for at trække USA ud af frihandelsaftaler eller skyde dem til hjørne. Aftalerne med EU, Asien og Canada kostede nemlig amerikanske arbejdspladser.

– Folk her i USA ser kun, at Trump trækker landet ud af aftalerne – ikke at han indgår nye tilsvarende aftaler, der er skadelige for arbejderne og bønderne, tilføjer Rovics.

To virkeligheder

– Jeg siger til alle, der vil høre: Folk herovre er rasende, frustrerede og forvirrede. De reagerer voldsomt imod etablissementet. De reagerer på, at de magtfuldes virkelighed er en helt anden end deres egen. Objektivt set er der nemlig kun én verden – armod og desperation. Men i de magtfuldes verden eksisterer den virkelighed ikke. Uligheden stiger og stiger, men millioner bliver koblet af samfundet. Det er klart, at reaktionen er voldsom.

>> LÆS OGSÅ: "Trump skal fjernes fra Det Hvide Hus"

– De etablerede politikere i denne "fejlslagne stat" har ingen som helst moralsk legitimitet, slutter David Rovics.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jan. 2021 - 10:14   20. jan. 2021 - 11:35

USA

ah@arbejderen.dk
Rød bog: David Rovics
 • Folke- og protestsanger, USA. 
 • Født 10. april 1967.
 • Turnerer regelmæssigt på fire kontinenter og spiller i hele USA.
 • Radio- og onlinevært, blogger, forfatter.
 • Første album i 1996 – Make It So.
 • Seneste album: "Say their name" om de politidræbte sorte i de seneste år.
 • Kritisk overfor USA's krige og aktiv for social retfærdighed.
 • Kritisk overfor både Republikanere og Demokrater.
 • Medlem af Industrial Workers of the World (IWW).
 • Bor i Portland, Oregon med sin familie.
 • Følg med i David Rovics arbejde her og på Twitter.