25 Feb 2021  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

Fjern Trump nu!

Udtalelse

Fjern Trump nu!

Baggrunden for stormen på kongressen onsdag i sidste uge er, at folk er vrede, sårede og desperate. Rødderne til krisen er systemiske, hvor de sundhedsmæssige, økonomiske og sociale kriser er blevet forstærket og udløst af covid-19, skriver USA's Kommunistiske Parti (CPUSA).

Trump talte onsdag til sine tilhængere og opfordrede dem til at gå til Kongressen.
FOTO: Jim Bourg/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Stormen på USA's kongres i går var intet mindre end et forsøg på opstand fra tilhængere af hvidt overherredømme.

Jo mere isoleret en svag og lammet præsident er, desto farligere kan han blive.
USA's Kommunistiske Parti, CPUSA

Organiseret af Trump sammen med Rudi Giuliani, Bannon og deres magtfulde støtter i erhvervslivet var målet at afbryde kongressens godkendelse af valgmandskollegiet og omgøre valget i november. Det var et kriminelt oprørsforsøg og bør behandles som sådan.

Retsforfølg dem

Der må straks foretages en fuldstændig efterforskning af begivenhederne, der førte til gårsdagens demonstration og oprør, efterfulgt af en retsforfølgelse af de involverede i videst muligt omfang efter loven. En særlig anklager bør udnævnes til at efterforske Trump.

At væbnede provokatører invaderer kongressen bør ikke komme som nogen overraskelse. De giftige frø blev allerede sået af Trump og Republikanerne ved deres konstante forsøg på at skabe splittelse ved at rose nynazister og Ku Klux Klan-aktiviteterne i Charlottesville, ved at opfordre militser til at "befri" delstaternes parlamenter under covid-19-krisen og ved daglige løgne om, at valget blev stjålet.

Hvor var politiet?

Det, der var overraskende, var, hvor let den hadefulde pøbel brød ind i kongresbygningen med tilsyneladende meget lidt modstand – trods adskillige advarsler, herunder fra præsidenten selv, om at den 6. januar ville blive en "vild dag". Tænk over det – hvor var kongrespolitiet, Capitol Police, og andre offentlige sikkerhedsstyrker i dét, der på en hvilken som helst anden dag på året er ​​verdens mest befæstede og beskyttede by? Tænk over det, og sammenlign det dårlige sikkerhedsopbud med den massive magtdemonstration, der blev rettet mod Black Lives Matter-protesterne sidste sommer.

Onsdagens invasion af kongresbygningen var ikke bare en eller anden tidligere protest eller besættelse – det var den sidste desperate handling, i hvad der skulle være et hurtigt kup. Med andre ord, det var fascistisk. Og spørgsmålet er stadig: Er det slut, eller er der andre provokationer i vente i Trumps og hans støtters planlagte slutspil?

Det ville være en kæmpe fejltagelse at vente på et svar. Trump skal fjernes fra embedet nu – enten ved hjælp af den 25. tilføjelse til forfatningen eller ved rigsretssag. Gør begge dele! Der kan ske enorm skade fra nu af og frem til den 20. januar.

At volden har indsnævret Trumps pøbel og har begrænset spillerummet er sandsynligvis korrekt, men dette bør ikke afskrække valgte politikere fra handle øjeblikkeligt – jo mere isoleret en svag og lammet præsident er, desto farligere kan han blive.

Trumps massebevægelse

Men at fjerne Trump – selv om det er nødvendigt – vil ikke fjerne faren for den velfinansierede, velorganiserede og godt bevæbnede massebevægelse, som han leder. Omkring 73 millioner stemte på Trump. Denne bevægelse er udbredt, som det fremgår af den nylige episode fra delstaten Pennsylvania, hvor republikanske medlemmer af delstatsparlamentet har blokeret for, at ​​en nyvalgte demokratisk senator bliver indsat.

Det fremgår også af planen om at kidnappe Michigans guvernør og de mange forsøg på at stoppe optællingen af ​​stemmer.

Disse kræfter er repræsenteret i kongressen og delstatsparlamenter af ​​folk som QAnon-støtten Marjorie Taylor, der vandt et sæde i Repræsentanternes Hus ved valget i Georgia, samt Bob Thorpe fra Arizonas delstatsparlament, der samarbejdede med hadegruppen Federation for American Immigration Reform om at formulere et lovforslag mod immigranter. Faktisk er dens fascistiske ideologi et naturlig udspring af højreorienterede grupper som Heritage Foundation, Cato Institute, ALEC og andre.

Enhedsarbejde vejen frem

Om volden på Capitol Hill har kommentatorer gentagne gange sagt: "Dette er ikke USA". Men hvis vi ikke forsvarer demokratiet, kan vi ende med at blive en fascistisk nation.

Nu er det tid til at række ud til de Trump-vælgere, der er kommet på bedre tanker, som måske spørger sig selv: "Ønsker vi virkelig at blive slået i hartkorn med denne pøbels lynchaktiviteter?" Vi er nødt til at afsløre de fascistiske netværk, som ikke kun inkluderer Q-Anon, Proud Boys og Altright-"krigerne" fra de mørkeste områder af internettet, men også dem i virksomhedernes bestyrelseslokaler, politikontorer, offentlige kontorer, medlemmer af Republikanernes nationale ledelse. Også disse skal isoleres, bringes til fald og eksponeres for hele verden.

Kapitalismens krise

Men selv det vil ikke være nok. Rødderne til denne krise er systemiske. De sundhedsmæssige, økonomiske og sociale kriser, der blev udløst af covid-19, har vist, hvor dyb og gennemgribende den samlede krise er. At tage udgangspunkt i netop dét vil være et nødvendigt første skridt i forhold til at svare igen på kuppet. Folk er vrede, sårede og tiltagende desperate.

Og der er to måder at reagere på denne desperation og demokratiets skrøbelige tilstand. Den ene udspillede sig i Washington D.C., den anden ved omvalget i Georgia. Ja, de gode folk i Georgia og deres massebevægelse fik millioner til stemmeurnerne. De viste gennem deres inspirerende enhedsarbejde vejen frem for os alle.

Landet gør klogt i at følge i deres fodspor.

Vedtaget den 7. januar 2021

Mellemoverskrifter er indsat af redaktionen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jan. 2021 - 11:24   11. jan. 2021 - 16:10

Udtalelse

fra USA's Kommunistiske Parti (CPUSA)