25 Feb 2021  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Nødvendig bog om De Gule Veste

Anmeldelse

Nødvendig bog om De Gule Veste

Bog om den sociale og politiske De Gule Veste-bevægelse i Frankrig er nødvendig, men også en stor inspiration til de tusinder aktive i danske fagforeninger og sociale bevægelser.

Tiltrængt med en dansk bog om De Gule Veste.
FOTO: Thomas Bresson/CC 4.0
1 af 1

Det er sjældent, at der kommer en bog på det danske litteraturmarked, der tager emner som protestbevægelser, politivold og økonomisk ulighed op. Når den så kommer – og samtidig er letlæst og nem tilgængelig – er det dybt velkomment for et hungrende og ret underernæret publikum.

Hvad ville de, hvem var de, og hvor kom de fra?

De Gule Veste har ordet, hedder den nye danske bog, skrevet af kultursociologen Mads Christoffersen.

Han har skrevet om De Gule Veste-bevægelsen i Frankrig, der startede i november 2018. Initiativet var ikke en døgnflue, men skabte dønninger i fransk politik, især hvor bevægelsen allierede sig med aktive fagforeninger.

Bogen stiller spørgsmålene: Hvad ville de, hvem var de, og hvor kom de fra?

>> LÆS OGSÅ: Sådan startede De Gule Veste

Det får man et godt billede af ved at læse bogen.

68 interviews

Mads Christoffersen har studeret fransk, har et hus i nærheden af den sydfranske by Nime og tog i begyndelsen af 2019 afsted for at interviewe medlemmer af De Gule Veste. Det blev til 68 interviews. Her kommer almindelige franskmænd til orde og begrunder, hvorfor de deltager. Det er letlæst på den gode måde.

Ordene solidaritet og samhørighed er centrale. En kvinde beskriver, hvordan hun får tårer i øjnene af al den solidaritet.

En anden beskriver, at kampen er et led i bestræbelsen på at skabe et helt andet samfund – ved at omstyrte det gamle.

Men i øvrigt er det også slående, hvor stor tolerance overfor hinandens synspunkter, bevægelsen tilsyneladende har.

Det er interessant at få at vide, at De Gule Veste især har rodfæstet sig i mindre byer og landsbyer. At bevægelsen stadig eksisterer i bedste velgående, selv om covid-19 har lagt en dæmper på mange aktiviteter udadtil.

Inspiration

En styrke ved bogen er, at den kan inspirere også danske aktivister, græsrødder og faglige "samfundsomstyrtere". Selv om Frankrig er helt anderledes end Danmark.

Især kapitlerne, der handler om De Gule Vestes måde at organisere sig på, er spændende. Her spiller de sociale medier en fremtrædende rolle. Men også hvordan De Gule Veste har oprettet de facto folkeråd, kaldet Assemblées, og koordineret kampen på landsplan.

>> LÆS OGSÅ: De Gule Vestes folkeråd breder sig i hele Frankrig

Men bogen giver også et skud for boven til de, der påstår, at de leder kampen for sociale fremskridt, men i virkeligheden sover i timen, organiserer efter "gamle mønstre" og sakker agterud i forhold til tidsånden og dens krav om at kunne omstille sig.

I bogen påstår forfatteren, at den franske præsident Emmanuel Macron i starten ønskede et samfund efter skandinavisk model, men at han slog mere og mere over i ultraliberalistisk tankegods og derved "snød" franskmændene. Det efterlader jo den skarpsindige læser med det indtryk, at den højt berømmede moderne skandinaviske samfundsmodel nok i bund og grund er liberalistisk!

Men det kan vi jo diskutere i lang tid!

Vi kan også diskutere i lang tid, om ikke EU's politik for deregulering af det franske arbejdsmarked har skabt forudsætning for de store aktuelle uligheder. Dén vinkel mangler i hvert fald i bogen.

Medier tavse

De danske mainstreammedier har i øvrigt fortiet, manipuleret og direkte løjet om De Gule Veste siden dens start. Læseren aner den umiddelbare sympati, Mads Christoffersen, har for De Gule Veste. Men det er tydeligt, at han selv personligt og politisk har rykket sig ved simpelthen at stykke en masse informationer og indtryk sammen.

>> LÆS OGSÅ: De Gule Veste er slet ikke til at stoppe

Det er egentlig tankevækkende, at det ikke er en dansk journalist, der har sat sig for at skrive om De Gule Veste.

Men nu blev det en kultursociolog. Det har han gjort godt.

08. dec. 2020 - 15:11   09. dec. 2020 - 11:34

Bøger

Anders Fenger
Skribent
  • Mads Christoffersen: De Gule Veste har ordet. 144 sider. 149 kroner (vejl.) Forlaget Mondogrande. Udkommet 17. november 2020.

  • Læs mere om bogen: www.deguleveste.com

  • For hver bog der sælges, sender forlaget 10 kr. til en forening af franske ofre for politivold. 

  • Mads Christoffersen (født 1947) er mag.art. i kultursociologi. Han har i mange år arbejdet i universitetssektoren. Var i 10 år afdelingschef i TDC's udviklingsdivision.

  • Han har boet i Paris og arbejdet for en stor fransk virksomhed. Har rejst i Frankrig i mange år og bor en del af året i Sydfrankrig.