11 Apr 2021  

KBH: Overskyet, regn, 2 °C

Sundhedsarbejdere strejker for flere penge til sektoren

Oprør i sundhedssektor

Sundhedsarbejdere strejker for flere penge til sektoren

Mandag den 23. november gik tusinder af ansatte i Chiles sundhedsvæsen i strejke på ubestemt tid. De kræver øgede bevillinger fra regeringen i finansloven for 2021 – både i almindelighed og til coronaindsatsen.

Sundhedsarbejderne i Chile har fået nok. De er pressede af lave bevillinger i normale tider, og her under corona er situationen helt uholdbar.
FOTO: Prensa Latina
1 af 1

I denne uge er tusinder af sundhedsarbejdere i Chile gået i tidsubestemt strejke for at presse regeringen til at øge bevillingerne til sundhedsvæsenet. 

Senatet diskuterer lige nu finansloven for næste år, og de strejkende kræver en stigning i bevillingen til det primære sundhedsvæsen fra i dag 7.800 pesos per indbygger i landet til 8.000 pesos. Beløbet svarer til omkring 75 kroner.

De ansatte er hårdt pressede at coronapandemien. De har oplevet alvorlig mangel på beskyttelses-midler, og hele 30.000 sundhedsarbejdere har været smittet.

Men selv dette beskedne krav bliver afvist. Der har været forhandlinger mellem fagforeningerne i sundhedssektoren (FENATS) og sundhedsminister Enrique Paris i otte måneder. Forhandlingerne er blevet understøttet med punktstrejker a 24 eller 48 timers varighed. Men ministeren er ubøjelig, og forhandlingerne er gået i stå, fortæller Gabriela Flores fra de kommunalt ansattes fagforening CONFUSAM.

Fagforeningerne beretter om stigende opbakning til strejken, mens der opretholdes et beredskab på hospitalerne.

De ansatte er hårdt pressede at coronapandemien. De har oplevet alvorlig mangel på beskyttelsesmidler, og hele 30.000 sundhedsarbejdere har været smittet med covid-19 – mange er døde, oplyser fagforeningerne.

De har krævet flere bevillinger og udbetaling af en epidemibonus, men alt er blevet afvist, fortæller FENATS' formand Patricia Valderas ifølge Prensa Latina.

Chile hårdt ramt af corona

Chile er lige som de fleste lande i Latinamerika hårdt ramt af corona.

Ifølge WHO var der i den seneste uge 9.467 nye smittede i landet. I alt har over en halv million chilenere været smittede.

Den seneste uge er 253 døde. Det bringer de samlede dødstal op på 15.030.

I Chile er der 786 coronadøde per million indbyggere. Det er på linje med mange andre lande i regionen, hvor Peru topper med 1076 døde per million indbyggere, og Cuba er i bund med blot 12 døde per million indbyggere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. nov. 2020 - 06:05   27. nov. 2020 - 06:06

Chile

se@arbejderen.dk