28 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 2 °C

Kampen mod løndumping på Jensens Bøfhus

Blogs

Jan Guldmann
Næstformand 3F Randers
Næstformand for 3F Randers og gruppeformand for 3F Grafisk i Randers.
Blogindlæg af Jan Guldmann

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 19. oktober, 2020, 07:42:35

Kampen mod løndumping på Jensens Bøfhus

Kampen for overenskomst på Jensens Bøfhus er en kamp for at sikre ordnede forhold til gavn for hele restaurationsbranchen – ja for hele samfundet.

Hey, Jensens Bøfhus – giv de unge deres overenskomst tilbage!

Med denne klare opfordring fra 3F prøver vi i fællesskab at få den landsdækkende restaurationskæde Jensens Bøfhus til at komme til fornuft og igen sikre sine mange ansatte vilkår, som svarer til, hvad deres kolleger i branchen betaler sine ansatte.

Det er ikke kun en kamp for de ansatte hos Jensens Bøfhus, men lige så meget en kamp for at sikre vores mange medlemmer indenfor hele restaurations-branchen.

De mange kolleger, som nemlig har en overenskomst indgået mellem Horesta og 3F og dermed sikrer de ansatte goder som blandt andet aftalt minimumsløn, tillæg for aften- og weekendarbejde, feriefridage, fritvalgsopsparing, arbejdsmarkedspension og opsigelsesvarsler.

Jensens Bøfhus kan som arbejdsgiver selvfølgelig vælge at give deres ansatte disse rettigheder også uden en overenskomst, men uden den garanti en overenskomst giver, og det er netop her, striden står.

Jensens Bøfhus vil nemlig ikke yde de aftalte forhold til alle ansatte, og specielt vil nye ansatte få ringere vilkår. Det betyder, at fremtidens medarbejdere vil skulle arbejde til ringere vilkår og dermed dagligt aflønnes dårligere end deres kammerater hos sammenlignelige restauranter.

Social dumping og unfair konkurrence

Og disse restauranter og deres ansatte vil dagligt blive udsat for social dumping og konkurrenceforvridende vilkår fra Jensens Bøfhus, som nu reelt kan sælge deres mad billigere end deres konkurrenter.

Dermed bliver de sat under pres, hvilket igen kan medføre manglende indtjening, opsigelse af ansatte og måske endda lukning.

Derfor er kampen ikke kun en kamp for de ansatte hos Jensens Bøfhus, men lige så meget en kamp for at sikre vores mange medlemmer indenfor hele restaurationsbranchen. Og derfor bør Horesta som arbejdsgiverorganisation og deres mange medlemmer stille sig på linje med 3F. For det er jo lige så meget deres sag, vi nu kæmper. Altså en fælles sag for hele arbejdsmarkedet.

Jensens Bøfhus har jo været omfattet af overenskomsten, men har gennem en lockout fyret alle ansatte, der var medlem af 3F, og konfliktet sig ud af denne. Fordi de vil have en billigere overenskomst, hvor de kan aflønne tjenerne 20 kroner mindre per time. Det svarer til 3200 kroner om måneden for en fuldtidsansat og er et helt uhørt krav.

Jensens Bøfhus kræver særbehandling

Jensens Bøfhus mener sig berettiget til en billigere overenskomst med 3F og Horesta, som er de to parter, der har aftalt overenskomsternes indhold. Men hvis Jensens Bøfhus mener, overenskomsten har et forkert indhold og ønsker en billigere overenskomst, må de tage denne diskussion med Horesta.

Som en del af de danske arbejdsmarkedsaftaler må 3F selvfølgelig ikke give en enkelt arbejdsgiver en billigere overenskomst, end hvad gælder for de andre arbejdsgivere. Dette gælder naturligvis også for Jensens Bøfhus.

Hvis 3F indgik en sådan billigere overenskomst, ville vi af Horesta og Arbejdsretten blive pålagt straks at skulle opsige den samt kan blive pålagt at betale millionstor bod for overenskomstbrud.

Dette ønsker 3F naturligvis ikke, og det burde også være nemt at forstå for Jensens Bøfhus, hvor tre af ejerne i øvrigt er milliardærer og på listen over landets 100 rigeste personer. Så helt uvidende om dansk jura kan de vel ikke være!

3F Randers deltager sammen med alle øvrige 3F-afdelinger og 3F-forbund derfor i kampen for at sikre en overenskomst for de ansatte på Jensens Bøfhus – det skylder vi dem.

Og det skylder vi vores børn og børnebørn, som enten i dag eller i fremtiden skal arbejde der. Og vi er glade for de mange positive tilkendelser fra 3F-medlemmer og andre om, at de er enige i dette krav.

Og som mange har sagt: "Vi spiser først på Jensens Bøfhus igen, når de lever op til deres samfundsansvar."

En kamp for samfundets skyld

En holdning, jeg kun kan håbe, alle vil følge. For vi tager ikke kampen for 3F’s skyld. Men netop for dine og mine børn og børnebørn – og for restaurationsbranchen og samfundet som helhed. Det er kampen for hele Den Danske Model. Taber vi denne kamp, bliver alle danske arbejdere, vores familier og samfundet som helhed taberne. Hvis du ikke ønsker dette, så nyd din mad på en restaurant med overenskomst.

Og gør vi alle det, vil dette forhåbentlig også snart kunne være tilfældet på Jensens Bøfhus.

God appetit – med holdning og god samvittighed.