29 Oct 2020  

KBH: Overskyet, regn, 9 °C

Bahrain anerkender Israel

I kølvandet på emiraterne

Bahrain anerkender Israel

Bahrain og Israel vil åbne ambassader og begynde direkte flyvninger mellem deres lande. USA og Israel jubler. Palæstinensere taler om "forræderi", men mange bahrainere skammer sig over deres regering.

USA har spillet en nøglerolle i at få Bahrain til at oprette diplomatiske bånd til Israel. Her møde mellem Trump-regeringens rådgiver Jared Kushner og kong Khalifa 1. september 2020.
FOTO: Bahrain New Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den arabiske golfstat Bahrain følger i hælene på Forenede Arabiske Emirater og normaliserer de diplomatiske forbindelser til Israel.

Det oplyste USA, Bahrain og Israel i en fælles erklæring i fredags i sidste uge, blot få dage inden Forenede Arabiske Emirater officielt underskriver aftalen i Washington sammen med Israel.

Man kan ikke være fortaler for menneskerettigheder og samtidig støtte Israel.
Maryam al-Khawaja, bahrainer

"Dette er et historisk gennembrud i fredsprocessen i Mellemøsten", skrev de tre lande i erklæringen.

>> LÆS OGSÅ: Bahrain lukker ned for kritik af Israel

Åbner ambassader

Bahrain og Israel "vil udveksle ambassader og ambassadører, begynde direkte flyvninger mellem deres lande og igangsætte samarbejdsinitiativer," meddelte Trump på en pressekonference i Det Hvide Hus og tilføjede, at landene vil samarbejde om blandt andet landbrug og turisme.

Bahrain er med aftalen den blot anden golfnation, der opretter diplomatiske forbindelser med Israel. Forenede Arabiske Emirater indgik i august en aftale med Israel om at normalisere forholdet.

Præsident Donald Trump førte fredag samtaler med både Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Bahrains kong Hamad bin Isa Al-Khalifa. Bahrain deltager tirsdag 15. september i en højtidelighed i Washington, hvor aftalen mellem Israel og Forenede Arabiske Emirater bliver endelig underskrevet.

Ifølge netportalen The Electronic Intifada er Bahrains bånd til Israel blevet styrket i de seneste år med stor hjælp fra USA. 

Trump-administrationens såkaldte fredsplan for Mellemøsten – Peace to Prosperity – blev netop præsenteret på en konference i Bahrains hovedstad Manama i juni 2019, som palæstinenserne ikke var inviteret til.

>> LÆS OGSÅ: Straffedomstol: Vi vil undersøge Israel for krigsforbrydelser

Bahrain har støttet Israel

Bahrains enevældige konge har regelmæssigt jublet over Israels angreb på andre lande i regionen, forsvaret Netanyahu og bagatelliseret Israels undertrykkelse af palæstinensere, skriver The Electronic Intifada. I 2017 fordømte Khalifa den arabiske boykot af Israel og erklærede, at Bahrains statsborgere fremover vil få lov til at besøge Israel.

Den nye aftale bliver kategorisk afvist af Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO), der beskylder Bahrain for at "forråde den palæstinensiske sag".

Bahrains tidligere udenrigsminister og nuværende kongelige rådgiver Khalid al-Khalifa mener, at aftalen er god for regionen.

– Det sender et positivt og opmuntrende signal til folk i Israel om, at retfærdig og omfattende fred med palæstinenserne er den rette kurs, skriver han i et tweet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Skammer sig

Men ikke alle i Bahrain er glade for aftalen. På sociale medier som Twitter skriver adskillige kritisk om aftalen og protesterer mod deres regerings handling, blandt andet under hashtagget "Bahrainere mod normalisering" og "Normalisering er et forræderi".

Blandt andet skriver Maryam al-Khawaja, årelang menneskerettighedsaktivist, at "regimerne repræsenterer kun sig selv".

Hun er datter af dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja, der sidder fængslet på livstid i Manama og har været udsat for tortur.

"Jeg ser mange tweets, hvor folk skammer sig over at være bahrainere", skriver Maryam al-Khawaja og tilføjer, at hun er stolt af at være bahrainer og støtte Palæstina. "Man kan ikke være fortaler for menneskerettigheder og samtidig støtte Israel", skriver hun.

I forrige uge annoncerede Serbiens regering, at den agter at flytte sin ambassade i Tel Aviv, Israel, til Jerusalem, melder TV-stationen Al Jazeera.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. sep. 2020 - 07:25   17. sep. 2020 - 14:43

Bahrain/Israel

ah@arbejderen.dk
Bahrain
 • Bahrain er en arabisk stat i Den Persiske Golf.
 • Staten består af en gruppe øer mellem Saudi-Arabien og Qatar.
 • Arealet er 665 kvadratkilometer og på størrelse med Falster.
 • Hovedstad: Manama.
 • Befolkning: 1,2 millioner.
 • Officielt sprog: arabisk.
 • Officiel religion: islam.
 • Bahrains økonomi er baseret på eksport af olie.
 • Styreform: enevældigt kongedømme.
 • Protester siden februar 2011.
 • Regimet er støttet politisk og økonomisk af USA og flere EU-lande.
Israel
 • Zionistisk stat.
 • Hovedstad: Tel Aviv.
 • Befolkning: 8,2 millioner.
 • I 1922 viste den første folketælling i Palæstina, at der var 757.182 indbyggere, heraf 11 procent jøder.
 • Israel blev oprettet i 1948.
 • De fleste palæstinensere måtte flygte efter 1948 på grund af trusler og terrorangreb fra zionistiske jødiske grupper. 
 • Et mindretal på 156.000 – eller 18 procent – forblev inden for den nydannede israelske stats rammer. I dag er antallet vokset til 1,1 millioner.
 • Israel består af 81 procent jøder og 19 procent arabere og andre grupper.
 • De 19 procent udgøres af 14 procent muslimer, kristne 2,7 procent, og den muslimske "sekt" druserne udgør 1,7 procent.
 • Israel adskiller ikke på grund af racer, men mellem religioner. Kun jøder kan aftjene værnepligt og købe jord.
 • Alle voksne borgere har stemmeret. Palæstinensere i de af Israel besatte områder har ikke israelsk stemmeret.
 • Siden 1976 har USA givet 234 milliarder dollars i militær bistand til Israel.

Kilder: Verdenbanken, PLO, CNN og BBC

>> Hvad er zionisme?