30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 7 °C

L. A. Rings Venner viser udstilling af Sigrid Kählers arbejder

Blandt Danmarks fineste billedkunstnere

L. A. Rings Venner viser udstilling af Sigrid Kählers arbejder

Maleren L. A. Rings hus i Sct. Jørgensbjerg ved Roskilde er et besøg værd. Denne sommer kan man også se akvareller og keramik af Sigrid Kähler, Rings kone.

Maleren L. A. Rings hus i Sct. Jørgensbjerg, Roskilde.
FOTO: L.A. Rings Venner
1 af 1

Maleren L.A. Ring (1854-1933) nåede i løbet af 50 år at male cirka 1100 værker og hører til blandt vores fineste billedkunstnere. Sammen med blandt andet Asger Jorn og Astrid Noack er han repræsenteret i kulturkanonen med maleriet "Roskilde Fjord" (1900).

Det var L. A. Rings tanke, at han her skulle male landlige interiørbilleder med lokale beboere som modeller.

Ring blev også ret hurtigt en anerkendt maler og solgte så godt, at han i 1914 fik råd til at bygge en stor villa på et at de højeste punkter, Uglebjerget, i Sct. Jørgensbjerg, hvorfra der er udsigt til Roskilde Fjord og Domkirken.

Når han netop valgte at slå sig ned der, skyldtes det, at kvarteret havde et landsbymiljø, der mindede ham om hans barn- og ungdom i Ring i Sydsjælland. Der var små gader med mange gamle huse, som de fattige boede i, oplagte motiver for ham.

Bondehus blev atelier

I 1915 købte Ring et lille bondehus, der lå neden for hans villa, og gjorde det i stand for at bruge det som atelier. Det var hans tanke, at han her skulle male landlige interiørbilleder med lokale beboere som modeller, men det blev kun til nogle få malerier, fordi han følte, at de manglede "det levende liv".

I stedet opsøgte han flere hjem i det nærliggende Sct. Agnes Huse til interiørbillederne, der blev mere ægte. Efter at hans kone var død i 1923, overvejede han at sælge villaen og flytte ned i bondehuset, men solgte det i stedet for i 1925.

L.A. Rings Venner

I 2014 blev det igen sat til salg, og en række enkeltpersoner tog initiativ til at danne foreningen "L.A. Rings venner" med det formål at købe huset og indrette det til et besøgscenter.

Det lykkedes at finde en sponsor, som købte det og stillede det til rådighed for foreningen. Huset stod næsten uændret som på Rings tid, men det trængte til at blive gjort i stand, og det gik "vennerne" i gang med, og bagefter kom selve indretningen, så det kunne fremtræde som et besøgscenter. 

Malerier fra Sct. Jørgensbjerg

Mens Ring boede i Roskilde, malede han cirka 140 billeder med motiver fra Sct. Jørgensbjerg og omegn.

Foreningen har trykt en lille folder "I L.A. Rings fodspor" for besøgende, så det er muligt at gå rundt i området og se ti af de steder, der har været motiver for Ring. Folderen fortæller også om malerierne.

Selvfølgelig fremtræder husene i dag ikke helt som på Rings tid, men de er nænsomt moderniseret.

Sigrid Kählers arbejder

I huset afholdes der regelmæssigt arrangementer og udstillinger. I år har man valgt at vise arbejder af Sigrid Kähler (1874-1923), som Rings kone hed, inden de blev gift i 1896.

Sigrid Kähler voksede op i et keramisk miljø, idet hendes far ejede Kählers Keramiske Værksted i Næstved. Allerede i en tidlig alder begyndte hun at arbejde på værkstedet, hvor hun både sad ved drejebænken og var dekorationsmaler, såkaldt "malerdame". Samtidig malede hun akvareller, som kunne bruges til motiver.

Planter og blomster som motiv

Udstillingen omfatter plante- og blomsterakvareller fra begyndelsen af halvfemserne, hvoraf en del ikke tidligere har været vist. De originale akvareller er suppleret med reproduktioner af enkelte, som er så sårbare, at de ikke kan udstilles. For nogle år siden kunne nogle af dem ses på Ordrupsgårds udstilling "L.A. mellem lys og skygge", hvor der også var udstillet to af hendes vaser.

På første sal, hvor udstillingen vises, er anbragt et chatol, der har tilhørt Sigrid Kähler, og som hun dekorede med et stiliseret mælkebøttemotiv, og i en af skufferne kan ses en sangbog, hvor hun har dekoreret en side med en blomsterranke. Chatollet købte hun for de første penge, hun tjente som malerdame.

På hjemmesiden L. A. Rings Venner kan man læse mere om besøgsstedet og om de arrangementer, der afholdes. Det er også muligt at blive medlem, det koster 200 kroner om året og giver gratis adgang til udstillinger og andet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jul. 2020 - 11:52   29. jul. 2020 - 08:58

Udstilling

John Poulsen
Anmelder
Sigrid Kähler
  • Glæden ved blomster, en udstilling af Sigrid Kählers akvareller 
  • L.A. Rings atelier, Brøndgade 1, Roskilde
  • Åbent lørdag og søndag 12-16 indtil 18. oktober
  • Entré: 25 kr. Børn gratis entré
  • Medlemmer af L. A. Rings Venner også gratis entré
  • Foreningen L. A. Rings Venner se her
  • Facebook: Ringsatelier
  • Instagram: Ringsatelier