25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer

Til de, der ufortrødent kæmper videre

Særudgave af prologer til 3F

Til de, der ufortrødent kæmper videre

Hvert år står Niels Erik Danielsen og Verner Brems klar med en prolog til bygningsarbejdernes landsbranchemøde i 3F. Foreløbig er det blevet til 12 prologer, og nu er de trykt i en særlig udgave.

Niels Erik Danielsens 12 prologer til bygningsarbejdernes landsbranchemøde i 3F er rigt illustreret med arbejdspladsbilleder af Verner Brems.
FOTO: Verner Brems
1 af 1

Fagbevægelsen er død, hævder nogle. I så fald er der i hvert fald én enklave, der ufortrødent kæmper videre: bygningsarbejderne i 3F. Siden 2009 har Niels Erik Danielsen hvert år skrevet en prolog til bygningsarbejdernes landsbranchemøde. Foreløbig er det blevet til 12 prologer.

Det begyndte med en sang, hvor arbejdet blev beskrevet, så mureren kunne genkende det og samtidig fik det sat ind i en større historisk sammenhæng.

Arbejderbevægelsens pionerer 

De fleste prologer trækker et historisk perspektiv op. Det sker for eksempel med udgangspunkt i omtalen af en kendt person: Lyngsie, den første formand for arbejdsmændenes forbund og den første arbejdsmand i Folketinget.

Det er muligt, at Vorherre har skabt både jord og himmel, men alt derimellem er bygningsarbejdernes værk.
Niels Erik Danielsen

Han blev mistænkeliggjort og svinet til i den borgerlige presse. Da han blev valgt, havde kravet om 8 timers arbejde, 8 timers hvile og 8 timers søvn været rejst i en halv snes år, men det blev først gennemført i 1919. Og kun fordi arbejderbevægelsen uafladeligt havde presset på, blev det umulige muligt.

En anden pioner var Gustav Bang. Den gedigne historiker pegede tidligt på, at arbejdsulykker kunne mindskes ved hjælp af gode arbejdsredskaber, lavere maskinhastighed og kortere arbejdstid.

Scharnbergs slagkraftige ord

 Carl Scharberg er – selvfølgelig – også med.

Hvem har kunnet undgå at lade sig rive med af hans manende ord:

Hører du nogen kalde
på store og stærke mænd.
Da er det tiden at samle
alle de svage igen

Scharnberg var især op igennem 1980’erne arbejderbevægelsens storleverandør af slagkraftige ord. Der findes næppe en 3F-afdeling, hvor han ikke har talt, eller som ikke har gjort brug af hans "Uofficielle Synspunkter" i deres mødeindkaldelser og så videre. De var oftest ledsaget af Thomas Kruses grafik.

Bag prologerne 

Niels Erik Danielsens prologer er grafisk tilrettelagt af Verner og Lotte Brems, der også har leveret illustrationerne.

Som det var tilfældet med Scharnberg og Kruse, passer ord og billede også her perfekt sammen.

Næsten intet er så smittefarligt som borgerlighed.
Erik Voss

Brems finder hen ad vejen oven i købet et helt unikt grafisk logotype for titlen "Prolog". I 2017 er det noderne til "Internationale", der danner baggrund for stiliserede stilladsarbejdere, og som om det ikke var nok, er der forrest placeret en trio af bygningsarbejdere fra 3F. De synger efter en arbejdersangbog.

Fra tømrerskruen til hvidvask 

Historiske perspektiver spiller en stor rolle i prologerne. Vi bevæger os fra Akropolis som beskæftigelsesarbejde for næsten 2500 år siden, over den danske tømrerskruestrejke i 1794, hvor nogle af de strejkende blev deporteret til Tyskland, til indførelsen af robotter og bankers skandaløse hvidvask af penge.

Verner Brems og Niels Erik Danielsens prologer anbefales hermed til alle, der står i fare for at blive påvirket af tidens tåbeligheder, for næsten intet er så smittefarligt som borgerlighed.

En prolog om ugen i fire måneder vil få enhver – selv nok så inficeret – til at blive helt menneskelig, og nytilkomne vil hurtigt opbygge immunitet.

Husk: Det er muligt, at Vorherre har skabt både jord og himmel, men alt derimellem er bygningsarbejdernes værk. Nogenlunde sådan udtrykker Niels Erik Danielsen det i en af prologerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jul. 2020 - 11:45   29. jul. 2020 - 11:17

Boganmeldelse

Af Erik Voss
Erik Voss

Historiker og forfatter, samt lektor ved International Business Academy, IBC.

De 12 prologer
  • Prologer til Bygningsarbejdernes Landsbranchemøde i 3F
  • Tekst af Niels Birger Danielsen
  • Grafisk illustreret af Verner Brems og Lotte Brems
  • Speciel håndlavet udgave med forskellige farvevariationer til forsiden
  • 48 sider, begrænset oplag
  • Samlingen koster 100 kroner
  • Bestilling på: vernerbrems@vernerbrems.dk
  • Der må påregnes 45 kroner i forsendelse.