18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Mange protester globalt mod Israels plan om anneksion

Fra Gaza til London og New York

Mange protester globalt mod Israels plan om anneksion

I sidste uge har der været hundreder af demonstrationer og protester på verdensplan mod Israels annekteringsplaner. Overalt har der lydt krav om sanktioner mod Israel.

Annekteringen er en krigserklæring, råbte tusinder af demonstranter i Gaza 2. juli.
FOTO: Said Khatib/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Det var ikke kun i Danmark, at demonstranter lørdag gik på gaden for at protestere imod Israels plan om at annektere store dele af Vestbredden.

Det er på tide, at Israel bliver holdt ansvarlig for sine fortsatte krænkelser af international lov.
Len McCluskey, britisk fagforeningsformand

Både lørdag og onsdag var der store demonstrationer verden over mod den israelske regerings plan om i første omgang at annektere en tredjedel af den palæstinensiske Vestbred.

Overalt gik det igen, at der må indføres sanktioner mod Israel, hvis landet gennemfører sine planer. Det er en følge af opfordringen fra den palæstinensiske premierminister Mohammad Shtayyeh om, at verdens ledere må vise Israel, at annekteringen har en pris, og at de må overveje sanktioner, hvis anneksionsplanerne fortsætter.

Globalt har en onlineunderskriftsindsamling fra Avaz på få dage samlet 1,6 millioner underskrifter med kravet om sanktioner mod Israel.

Britiske protester

I Storbritannien var der 100 lokale protester i lørdags på den nationale aktionsdag mod annekteringen, rapporterer det palæstinensiske nyhedsbureau PNN.

"Stop annekteringen, sanktioner nu!" lød kravene fra de britiske demonstrationer, arrangeret af Palestine Solidarity Campaign. Aktionsdagen fik støtte af blandt andre uddannelsesforbundet Unite samt den jødiske organisation Jewish Voice for Labour og fredsbevægelsen Stop the War Coalition.

>> LÆS OGSÅ: Her er en liste over firmaer i israelskbesatte områder

– Unite er stolt over at støtte denne vigtige aktionsdag. Det er på tide, at Israel bliver holdt ansvarlig for dets fortsatte krænkelser af international lov. Den britiske regering må reagere med sanktioner som dem, der blev pålagt Rusland for annekteringen af Krim i 2014, sagde lederen af Unite Len McCluskey i sin tale, citerer dagbladet Morning Star.

>> LÆS OGSÅ: Bred kreds indkalder til demo mod israelsk annektering

Om aftenen op til den 4. juli oplyste aktivister parlamentsbygningen i London med laserlys.

Fra Gaza til Oregon

Samtidig var 30.000 demonstranter på gaden i Gaza, hvor lederne for de vigtigste palæstinensiske politiske grupper, herunder Hamas, PFLP og Fatah, deltog, melder TV-stationen AL Jazeera og tilføjer, at alle grupper har begravet de indbyrdes stridsøkser for at bekæmpe anneksionsplanerne.

>> LÆS OGSÅ: Britiske universiteter investerer i israelsk apartheid

Også i onsdags var tusinder på gaden i Gaza og på Vestbredden.

I Tel Aviv, Israel, demonstrerede tusinder den 1. juli. Samtidig hældte ukendte gerningsmænd dagen op til den 1. juli rød farve i springvandet på "Trump-pladsen" i byen og sprayede parolen ""Annektering vil koste blod", fremgår det af et Twitter-opslag.

Samlet set var der på verdensplan flere hundrede demonstrationer og protester i sidste uge, rapporterer den amerikanske nyhedsportal commondrams.org, blandt andet i de amerikanske delstater Californien, Florida, Illinois, New York og Oregon. Men også i Jordan, Sydkorea, Sydafrika, New Zealand, Frankrig, Tyskland og Australien.

Vækker Trump-rådgiver med horn

I USA var hundreder på gaden i Brooklyn, New York, den 2. juli med højlydte kampråb, viser en video.

>> LÆS OGSÅ: Israel er i våbeneksportørernes top-ti

I Washington fortsætter protesterne mod annekteringen i morgen tirsdag, hvor gruppen IfNotNow vil vække præsident Trumps Mellemøsten-rådgiver Jared Kushner klokken syv om morgenen på hans bopæl til lyden af store jødiske shofar-horn, melder et Facebook-opslag.

Kushner er hovedarkitekten bag USA's Mellemøstplan, der giver grønt lys til annekteringen, fremgår det af twitterhashtaggene #NoAnnexation#SanctionsNow og #EndApartheid.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jul. 2020 - 10:52   06. jul. 2020 - 19:26

Palæstina

ah@arbejderen.dk
Vil annektere Vestbredden 2020
  • Israels kommende regering og et flertal i Knesset ønsker, at landet fra 1. juli 2020 sætter gang i en proces for at annektere store dele af den besatte Vestbred.
  • En regeringsaftale mellem de kommende regeringsledere Benny Gantz samt Benjamin Netanyahu vil fremme USA's plan for Mellemøsten.
  • USA's plan for Mellemøsten anerkender de israelske bosættelser på den besatte palæstinensiske Vestbred og accepterer, at Israel annekterer bosættelserne og store dele af Vestbredden.
  • Israels bosættelser er erklæret ulovlige ifølge resolution 446 fra FN's Sikkerhedsråd fra 1979.

Kilder: Haaretz, Jerusalem Post, Channel 13