30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

Aktion for minimumsnormeringer sender Folketinget på sommerferie

Fællessang i Rigsdagsgården

Aktion for minimumsnormeringer sender Folketinget på sommerferie

11 forældreorganisationer, BUPL og LFS sender politikerne på sommerferie med kravet om, at minimumsnormeringerne skal fremskyndes, fordi der nu akut mangler voksennærvær i institutionerne.

Aktivister sender politikerne på sommerferie.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Farvestrålende bannere og skilte med slagord, sæbebobler, balloner og aktivister i solskinsgule T-shirts. Det var det scenarie, som mødte de folketingspolitikere, der torsdag eftermiddag vovede sig ind i Rigsdagsgården ved Christiansborg.

Personalet bliver syge, når de bliver overmandet af presset, og børnene får ikke det nærvær, som de har brug for.
Michala Bovien, LFS

11 forældreorganisationer, BUPL i hovedstadsområdet og LFS aktionerede for at fortælle politikerne, at det – i denne fase af coronakrisen – igen står skralt til med forholdene for de mindste i landets daginstitutioner. Kun ved at fremskynde den vedtagne plan om at indføre minimumsnormeringer kan forholdene ændres, forklarede aktivisterne til de politikere, der hilste på.

Ikke tid til toiletbesøg

Sara Eskildsen Mortensen er medlem af styregruppen i forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen". Hun fortæller, at det her i coronakrisens "genoplukningsfase" slet ikke ser så godt ud i institutionerne, som forældrebevægelsen havde håbet på. 

Der var godt humør blandt aktivisterne.

– De nye opgaver, som risikoen for corona har skabt, tager voksne fra opgaverne med børnene, siger hun til Arbejderen og fortsætter:

– Min yngste søn, Victor på to et halvt år, var i rivende udvikling før coronakrisen, men nu kan han ikke være sikker på hjælp til at komme på toilettet og får mange gange ble på i stedet for.

Sara understreger, at kravet må være "minimumsnormeringer i børnehøjde, nu!"

Omkring 25 aktivister var samlet til dagens "minivagt". De nøjedes ikke med at holde vagt. Hvor mange andre aktionerende har stået i samme gård for at prøve at råbe politikerne op, valgte deltagerne i torsdagens aktion at synge deres budskaber op til politikerne.

>>LÆS OGSÅ: Forældre aktionerer for hurtigere indførelse af minimumsnormeringer

Pengene skal ikke bruges til andre ting

Julie Kyndesgaard er formand for Københavns Forældreorganisation (KFO). Hun udtaler til Arbejderen:

– Jeg er med til aktionen i dag for at lægge pres på politikerne, så pengene, der bliver givet til minimumsnormeringer, ikke bliver brugt til alt muligt andet. Alle børn skal have et løft!

Hun fortæller, at man i år i Herlev Kommune har valgt at bruge de penge, som staten har givet til minimumsnormeringer, til et udgående team af støttepædagoger i stedet for.

– Det er nu, det skal slås fast, at pengene skal gå til minimumsnormeringer ude i institutionerne, ellers ender det med, at pengene for 2021 også bliver brugt til andre ting.

Sygdom og manglende nærvær

Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) mener også, at det er nødvendigt at fremskynde processen med at få mere pædagogisk personale ind i børnehaver og vuggestuer.

– Jeg er her i dag for at få fremskyndet indførelsen af minimumsnormeringer i daginstitutionerne, både for børnenes og personalets skyld. Arbejdspresset ude i institutionerne er for stort, siger Michala Bovien, der er fællestillidsrepræsentant i LFS, til Arbejderen.

Hun fortsætter:

– Personalet bliver syge, når de bliver overmandet af presset, og børnene får ikke det nærvær, som de har brug for. På kort sigt får de for eksempel ikke den hjælp, de skal have på toilettet, og på lang sigt ved man, at manglende nærvær med voksne kan skade deres udvikling.

Besøg af politikere

Enkelte folketingspolitikere kom forbi for at få en snak med forældrene og de faglige repræsentanter og tog også del i fællessangen. Det gjaldt Rosa Lund fra Enhedslisten og Pia Olsen Dyhr og Jacob Mark fra Socialistisk Folkeparti. Også Jens Rohde fra Radikale Venstre kom forbi de aktionerende og tog sig tid til en snak.

Derudover var det sparsomt med sang og besøg fra politikerne ved dagens aktion, som flere politikere hastede forbi.

Beskeden til de politikere, der hilste på var klar: Minimumsnormeringer i børnehøjde, nu! Her er det Jens Rohde fra Radikale Venstre.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jun. 2020 - 11:46   26. jun. 2020 - 12:40

Minimumsnormeringer

sb@arbejderen.dk