28 Nov 2020  

KBH: Overskyet, tåge, -3 °C

Den forbudte kritik af USA

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 22. juni, 2020, 15:32:59

Den forbudte kritik af USA

Nye bevægelser mod racisme bølger i disse måneder hen over kloden.

Gnisten, der antændte modstanden, var det frygtelige drab på George Floyd og den tilbagevendende politibrutalitet i USA. Pludselig havde folk fået nok.

Det kunne FN heller ikke sidde overhørig. I Menneskerettighedsrådet, hvor Danmark har sæde, blev der fremlagt en resolution, der fordømmer racistisk vold og politibrutalitet i USA.

Hvor var den danske regerings mod til at sige sandheden og kræve konsekvenser i menneskerettighedernes navn henne? Formentlig deponeret et sted i skrivebordet i Trumps ovale værelse.

Resolutionen var foreslået af 54 afrikanske lande og 650 organisationer. De krævede en undersøgelse og efterforskning af USA’s brutale undertrykkelse af sin sorte befolkning.

Da den endelige tekst lå vedtaget, var der dog grund til at glippe med øjnene: Alle henvisninger til USA og amerikansk politibrutalitet og racisme var fjernet. Følgelig var der heller ingen undersøgelse eller andre konsekvenser for USA.

USA, der trak sig fra rådet for to år siden, havde højlydt beklaget sig over at blive kritiseret ved navns nævnelse, og det fik deres venner i Israel og Australien til at rejse kritikken i rådet.

Det gik ikke, at man på den måde kritiserede verdens mægtigste magt, selv om alle og enhver kan se, hvad der foregår, og selv om millioner af mennesker fra hele verden allerede har stemt med fødderne ved tusinder af demonstrationer.

Det er intet problem for FN at fordømme USA’s fjender ved navn: Kina, Venezuela, Syrien, for blot at nævne nogle få. Men når pilen peger utvetydigt mod Washington, lyder His Master’s Voice.

EU bøjede sig straks for logikken i, at USA ikke kan fordømmes. Om det er USA’s misbrug af magt eller EU og andre undersåtters ønske om at tækkes Trump, der er mest absurd, er svært at sige.

Men det lykkedes FN-organet at lave en lang resolution om problemerne i USA – uden at nævne USA … den store elefant i lokalet skulle gøres usynlig.

Hvor var den danske regerings mod til at sige sandheden og kræve konsekvenser i menneskerettighedernes navn henne? Formentlig deponeret et sted i skrivebordet i Trumps ovale værelse.

Der er mange forsøg på at gøre den antiracistiske kamp tandløs. Kritik af USA og den imperialisme, der ligger bag racismen, censureres og fjernes. Og klassespørgsmålet – den økonomiske undertrykkelse af sorte, men også andre dele af arbejderklassen – forsøges tryllet væk. Den er for farlig. Heldigvis forstummer den folkelige kritik ikke af den grund.

Nyeste artikler

Fagligt
27. nov. 2020 - 13:22
BUPL sætter fokus på kamp for udsultet fritidsområdeBedre forhold i fritidsinstitutionerne, fortsat kamp for minimumsnormeringer og kravet om højere løn var emner, der stod centralt i beretningsdebatten på BUPL's kongres.
27. novBUPL sætter fokus på kamp for udsulte...
Fagligt
27. nov. 2020 - 10:35
Virksomheder på grønttorv går i dialog med 3F om overenskomstKonflikten mod virksomheder på Copenhagen Markets virker, lyder det fra 3F Høje Taastrup. Foreløbig er 10 virksomheder uden overenskomst i dialog med fagforeningen, der stod for en demonstration i dag med opbakning fra andre brancher.
27. novVirksomheder på grønttorv går i dialo...
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Uden Engels – ingen MarxI vurderingen af Marx og Engels må man gøre sig klart, at de to hverken var siamesiske tvillinger, eller at den ene frit kunne udveksles med den anden. Der var tale om to selvstændige personer, der begge på afgørende vis har bidraget til udviklingen af en kritisk teori.
27. novUden Engels – ingen Marx
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Friedrich Engels og dansk arbejderbevægelseI 1872 overtog Engels hvervet som kontaktperson til Den Internationale Arbejderforening for Danmark. Han havde den fordel at kunne læse og til en vis grad også skrive på dansk.
27. novFriedrich Engels og dansk arbejderbev...
Udland
27. nov. 2020 - 06:05
Sundhedsarbejdere strejker for flere penge til sektorenMandag den 23. november gik tusinder af ansatte i Chiles sundhedsvæsen i strejke på ubestemt tid. De kræver øgede bevillinger fra regeringen i finansloven for 2021 – både i almindelighed og til coronaindsatsen.
27. novSundhedsarbejdere strejker for flere...
Navne
26. nov. 2020 - 13:13
Maradona – fodboldidol og socialistDiego Armando Maradona, antiimperialist, socialist og uden tvivl den største fodboldspiller nogensinde, er død i en alder af 60 år. Han hyldede både Che Guevara, Fidel Castro og Hugo Chavez og støttede palæstinenserne.
26. novMaradona – fodboldidol og socialist
Kommentar
26. nov. 2020 - 09:00
EU skal respektere valget i Venezuela den 6. decemberEn bred international kreds af personligheder og aktivister har rettet en indtrængende appel til EU om at respektere det forestående valg i Venezuela. 1257 har skrevet under på listen, som stadig er åben.
26. novEU skal respektere valget i Venezuela...

< nov 2020 >

29
29. nov. 2020 - 14:00 til 16:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00

< dec 2020 >

01
01. dec. 2020 (Hele dagen) til 22. dec. 2020 (Hele dagen)