20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Filmen Peterloo: En sviende anklage mod magthaverne

Nu på DVD og streaming

Filmen Peterloo: En sviende anklage mod magthaverne

Mike Leighs film "Peterloo" er et historisk drama om en uhyrlig massakre mod arbejdere i England 1819. Filmen fik desværre ikke premiere i Danmark, men er nu udkommet på DVD.

Manchester 1819, hvor 60.000 arbejdere demonstrerer for stemmeret. Soldater sættes ind mod mænd, kvinder og børn i Mike Leighs historiske drama Peterloo.
FOTO: SF Film
1 af 1

Mike Leighs seneste film "Peterloo" havde premiere i Manchester, hvor den foregår, i efteråret 2018 og skulle senere have været vist i danske biografer, men efter at premieredatoen flere gange var blevet udskudt, blev det opgivet overhovedet at vise den. Sandsynligvis fordi distributøren har skønnet, at der ikke var penge i "skidtet".

Peterloo, et drama, som Mike Leigh mener, ikke må glemmes, fordi vi kan lære af det.

Det skal nok have sin rigtighed, for filmen taler ikke til den del af publikum, der foretrækker medvirken af internationale stjerner, en spændende kriminalgåde eller en af den hyggelige slags, der kaldes feel good film.

Derimod er den et historisk drama uden egentlige hovedpersoner og med mange og lange politiske diskussioner, der fører frem til, at en fredelig demonstration ender i en uhyrlig massakre. Et drama, som Mike Leigh mener, ikke må glemmes, fordi vi kan lære af det.

Pund til de få, sult til de mange

Filmen åbner med en scene fra slagmarken ved Waterloo, hvor hornblæseren Joseph flakker forvirret rundt. Han må i sin elendige tilstand selv finde ud af at komme hjem, hvor der venter ham en kærlig modtagelse og ellers nød og arbejdsløshed, mens den store sejrherre Wellington belønnes for sin indsats med £ 750.000.

Krigen mod Napoleon har kostet mange penge, skatterne bliver derfor sat op og fødevarerne bliver dyrere, for eksempel ved at lave importstop for varer som korn. Samtidig har ny teknik på tekstilfabrikkerne betydet, at der er blevet arbejdsløshed, og for mange står sulten for døren.

Arbejderne kræver stemmeret

Utilfredsheden vokser og efter megen snak frem og tilbage, bliver arbejderne enige om at nedlægge arbejdet en dag og gå i demonstration til St. Peter’s Field i Manchester for at kræve almindelig stemmeret til hemmelige og årlige valg, så de også kan blive hørt i parlamentet.

>>LÆS OGSÅ: Peterloo-massakren på engelske arbejdere er ikke glemt

Myndighederne er imidlertid ikke uforberedte. Med et net af spioner holder de sig underrettet, og nogle af spionerne infiltrerer oven i købet blandt de ledende arbejdere og sætter fælder og laver "spin".

Mødt med massakre

På dagen kommer der stjernedemonstrationer fra de omliggende byer, og da mødet skal begynde, er der 60.000 mennesker samlet på pladsen.

Taleren er en liberal godsejer, der har imponeret arbejderne med sine talegaver, og som nyder at brillere med dem, men netop da han begynder, får det udkommanderede militær og det frivillige værn ordre til at angribe og splitte demonstranterne.

Nogle af spionerne infiltrerer oven i købet blandt de ledende arbejdere og sætter fælder og laver "spin".

Det udvikler sig til den massakre med flere hundrede sårede og mange døde, deriblandt kvinder og børn, som af pressen blev kaldt Peterloo, arbejdernes Waterloo.

Endnu en gang raver Joseph rundt på en slagmark, og denne gang overlever han ikke.

En sviende anklage

Filmen er en smuk minderune over arbejderne og en sviende anklage mod magthaverne, der både af grådighed, angst og uforstand lod den fredelige demonstration ende i et slagteri.

Til dem, der sætter pris på en socialt engageret og historisk velfunderet film, kan vi bringe den gode nyhed, at den nu kan købes som dvd med danske undertekster. Prisen varierer fra 100 til 140 kr.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2020 - 11:45   19. jun. 2020 - 17:54

Filmanmeldelse

Margit Andersen
Anmelder
Peterloo
  • Filmen Peterloo(2018)
  • Instruktør: Mike Leigh
  • Markerer 200-året for massakren i Manchester 1819 på 60.000 arbejdere - mænd, kvinder og børn. 18 mennesker blev dræbt og næsten 500 såret.
  • Kan købes eller streames på: SF-Anytime