22 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Amazon fyrer ansatte, der kritiserer selskabets indsats mod coronasmitte

Profit før menneskeliv

Amazon fyrer ansatte, der kritiserer selskabets indsats mod coronasmitte

Mens profitten i Jeff Bezos' selskab Amazon når nye højder under coronakrisen, sparer virksomheden på beskyttelsen mod coronasmitte på arbejdspladserne, kritiserer flere ansatte, der nu er fyret.

Den 30. marts gennemførte ansatte ved et Amazon-lager i New York en strejke i protest med Amazons manglende indsats mod spredning af corona på arbejdspladsen.
FOTO: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Amazon, verdens største e-handelsvirksomhed, tåler ikke offentlig kritik fra sine ansatte. I de seneste uger er fire af virksomhedens ansatte blevet fyret efter offentligt at have kritiseret Amazons ringe indsats for at beskytte de ansatte mod coronasmitte.

Dette selskab tjener billioner af dollars. Alligevel faldt vores krav og bekymring-er for døve øren. Det er skørt. De er ligeglade med, at vi bliver syge.
Chris Smalls, fyret Amazon-arbejder

Kritikken går blandt andet på, at Amazon ikke rengør arbejdspladser, hvor coronasmittede ansatte har arbejdet og opholdt sig, at de ikke har nok værnemidler, at ledelsen ikke informerer andre ansatte om tilfælde, hvor ansatte har været syge med covid-19, skriver det amerikanske nyhedssite Verge.

Milliardfremgang under coronakrise

Amazon mangler ellers ikke penge. Selskabet havde i 2019 en omsætning på 281 milliarder dollars, ifølge Bloomberg.com. Til sammenligning havde Amazon i 2018 en omsætning på 230 milliarder og et overskud på hele 10 milliarder dollars, ifølge Forbes.

Amazon har i modsætning til mange andre virksomheder scoret kassen under coronapandemien. Omsætningen under coronakrisen er steget voldsomt, mens mange lande har nedlukket.

Eksempelvis steg Amazons aktier i USA med 5,3 procent i USA tirsdag i sidste uge. Jeff Bezos, grundlægger af Amazon og verdens rigeste mand siden 2017, har øget sin formue med 24 milliarder dollars siden årsskiftet, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Chris Smalls, der arbejdede på Amazon-lagret Staten Island i New York – også kendt som JFK8 – blev den første, der blev fyret i slutningen af marts, fordi han organiserede en strejke med krav om rengøring af arbejdspladsen, efter en ansat havde fået konstateret covid-19.

Fyret for at organisere strejke

Chris Smalls har arbejdet på Amazon-lageret i New York i fem år som formand for et hold af 60 til 100 arbejdere. Han har skrevet et åbent brev til Amazons grundlægger Jeff Bezos, som The Guardian har bragt. Her fortæller Chris Smalls om baggrunden for fyringen.

Allerede i begyndelsen af marts, før coronasmitten for alvor satte ind i New York, gik Smalls til ledelsen, fordi flere var blevet syge med træthed, svimmelhed og kvalme, og foreslog at sætte bygningen i karantæne, til den var rengjort ordentlig. Det blev afvist.

Lønnen er lav, og der skal knokles hos Amazon.

"Amazon har indført tvungen overarbejde for at følge med ordrerne … Det betyder, at ansatte hos Amazon arbejder, selv om de er syge, bare for at få to dollars per time oven i deres almindelige løn", skriver Chris Smalls og fortsætter:

"Arbejdere, der ønsker at tjene ekstra, arbejder i op til 60 timer om ugen med livet som indsats. Nogle arbejder endda, når de er syge. Når folk hoster og nyser, siger de, at det bare er allergi."

Da det første tilfælde af covid-19 blandt de ansatte blev bekræftet, fik de ansatte, der kendte den syge, besked på at holde tæt.

Det fik Chris Smalls til at samle opbakning til kravet om at lukke lageret og først åbne det igen, når det var grundig rengjort. De krævede også at få løn, mens lageret var lukket.

Amazon planlægger smædekampagne

"Dette selskab tjener billioner af dollars. Alligevel faldt vores krav og bekymringer for døve øren. Det er skørt. De er ligeglade med, at vi bliver syge. Amazon mener, vi er undværlige", mener Chris Smalls.

Få dage før strejken skulle finde sted, satte ledelsen Chris Smalls i karantæne, med henvisning til at han havde været sammen med en syg.

"Det gav ingen mening, fordi de satte ikke andre i karantæne. Jeg tror, de gik efter mig, fordi jeg var i rampelyset".

Amazon brugte da også begrundelsen brud på karantæneregler, da fyresedlen blev givet.

Efterfølgende har de vist sig, at sagen om Chris Smalls har været oppe på højeste plan på et møde, hvor tilmed Jeff Bezos deltog. Det viser et lækket notat, som TV-stationen The Vice har fået fingrene i.

På mødet diskuterede Amazons øverste ledelse en plan for en smædekampagne mod Chris Smalls. Han skulle fremstilles som "ikke for smart og velformuleret i en plan, der skulle gøre ham til symbol for fagbevægelsen".

Amazon skulle først fokusere på, at Chris Smalls handlinger var "umoralske, uacceptable og uden tvivl ulovlige". Og først derefter tale om hvad Amazon gør af sikkerhed på arbejdspladsen.

Ledelsen opfordrede også Amazons ledere til at '"bruge Smalls til at miskreditere den bredere arbejderbevægelse hos Amazon. Ansatte på lageret, kendt som JFK8, lancerede i 2018 en indsats for at organisere" de ansatte.

Flere fyringer

To uger efter fyringen af Chris Smalls fyrede Amazon to kvindelige ansatte i Seattle, der offentligt havde kritiseret sikkerheden og arbejdsforholdene på virksomhedens lagre under coronakrisen.

Den ene af kvinderne havde tidligere fået en advarsel om brud på Amazons ansættelsesbetingelser, da hun i efteråret kritiserede Amazons klimaindsats. Amazon kræver, at ansattes udtalelser skal godkendes af ledelsen, hvis den handler om firmaet.

De to kvinder havde sammen med en tredje ansat, Chris Hayes, arrangeret et virtuelt møde om arbejdsforholdene under coronaepidemien blandt Amazons ansatte. Chris Hayes, der allerede selv havde sagt op, sendte invitationerne ud og skulle stoppe med at arbejde den 17. april.

Så snart invitationerne var sendt ud den 11. april, fik Chris Hayes besked på, at han ikke længere var ønsket på arbejdspladsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. apr. 2020 - 08:27   08. sep. 2020 - 11:09

USA

mj@arbejderen.dk
Amazon
  • Amazon er verdens største virksomhed for e-handel.
  • Havde i 2019 en omsætning på 281 milliarder dollars mod 230 i 2018.
  • Havde et overskud på 10 milliarder dollars i 2018, en stigning på 7 milliarder i forhold til året før.
  • Er stiftet af Jeff Bezos, verdens rigeste person siden 2017.
  • Ifølge Bloombergs seneste opgørelse er Jeff Bezos god for 145 milliarder dollars.
  • Siden nytår er Bezos' formue steget med 24 milliarder dollars over de sidste fire måneder.
  • Bezos ejer desuden Blue Origin, der forsker i rummet, og Washington Post.

Kilder: The Guardian og Bloomberg