30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 7 °C

15 fagforbund støtter forslag om corona-tillæg til dagpengene

Hjælp til arbejdsløse

15 fagforbund støtter forslag om corona-tillæg til dagpengene

Arbejdsløshedskøen bliver dagligt forlænget. For at undgå at arbejdsløse skal gå fra hus og hjem i en situation, hvor der ikke er nye job at søge, står 15 fagforbund nu bag appellen om et coronatillæg til dagpengesatsen.

FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Trods hjælpepakker til virksomhedsejerne og opfordring til dem om ikke at fyre ansatte i disse coronatider, så bliver arbejdsløshedskøen dagligt længere og længere.

I forhold til de investeringer, der lige nu laves, er det ikke et kæmpe beløb. Men det kan gøre en afgørende forskel for mange danskere.
Per Christensen, 3F's forbundsformand

Det fik i sidste uge fagforbundet 3F til at lufte forslaget om at indføre et midlertidigt tillæg til de dagpengemodtagere, der bliver fyret og dermed hårdt ramt af coronakrisen i Danmark. Nu får forslaget opbakning fra 14 andre, både offentlige og private fagforbund, der tilsammen repræsenterer 700.000 lønmodtagere, skriver Fagbladet 3F.

>>LÆS OGSÅ: 3F friholder arbejdsløse for kontingent og kræver højere dagpenge

Konkret foreslår 3F at hæve den højeste dagpengesats fra 19.083 kroner til 25.000 om måneden før skat. Det vil ifølge forbundets beregninger koste i omegnen af en milliard kroner at give et dagpengetillæg til 130.000 arbejdsløse i tre måneder.

– I forhold til de investeringer, der lige nu laves, er det ikke et kæmpe beløb. Men det kan gøre en afgørende forskel for mange danskere, siger 3F's forbundsformand Per Christensen til Fagbladet 3F.

Dagpenge = halvering af lønnen

Dansk Metal er et af de forbund, der støtter appellen om et særligt coronatillæg til de dagpengeforsikrede, som arbejdsgiverne vælger at fyre i stedet for at fastholde.

– Vi står i en helt ekstraordinær situation, hvor rigtig mange fuldstændig ud af det blå bliver ramt af ledighed. Dagpengene er blevet forringet over de seneste mange år, og mange lønmodtagere vil opleve, at de skal gå ned på en indkomst, der svarer til under halvdelen af deres løn, siger Torben Poulsen, hovedkasserer i Dansk Metal og ansvarlig for Dansk Metals a-kasse.

Han peger på, at det i nogle familier vil være begge ægtefæller, der bliver fyret.

– Det er en uholdbar situation. For den enkelte og for det danske samfund. Det er paradoksalt, at en selvstændig, der ikke har forsikret sig, kan få 23.000 kroner om måneden, men en forsikret ledig højst kan få 19.000 kroner.

Lønkompensation til virksomhederne

Fredag i sidste uge oplyste Erhvervsministeriet, at 10.312 virksomheder havde søgt om hjælp til at lønne deres ansatte, så de undgår at fyre dem. Og at der har været 24.106 besøg på Virksomhedsguiden, siden den økonomiske ordning blev åbnet tre dage tidligere.

Ordningen med lønkompensation gælder fra og med den 9. marts til og med 8. juni 2020.

Ud over midlertidig lønkompensation har regeringen også indført en lang række andre tiltag, der har til formål at holde hånden under danske arbejdspladser og virksomheder, der er ramt af konsekvenserne af coronavirus/COVID-19.

>>LÆS OGSÅ: Ikke alle bliver samlet op af hjælpepakker

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. mar. 2020 - 11:35   31. mar. 2020 - 15:24

Dagpenge

noc@arbejderen.dk
De støtter corona-tillæg til dagpengene

15 fagforbund, der tilsammen repræsenterer over 700.000 lønmodtagere, har henvendt sig til regeringen for at få den til at indføre et midlertidigt tillæg til de dagpengemodtagere, der bliver fyret som følge af coronakrisen i Danmark.

Bag den fælles appel står:

 • Forbundsformand Per Christensen, 3F.

 • Forbundsformand Claus Jensen, Dansk Metal.

 • Forbundsformand Claus Oxfeldt, Politiforbundet.

 • Formand Anders Bondo Christensen, Danmarks Lærerforening.

 • Formand Elisa Rimpler, BUPL.

 • Formand Ghita Parry, Kost- og Ernæringsforbundet.

 • Formand Lone Engberg Thomsen, Teknisk Landsforbund.

 • Forbundsformand John Nielsen, Serviceforbundet.

 • Forbundsformand Henrik W. Petersen, Blik & Rør.

 • Forbundsformand Ole Wehlast, Fødevareforbundet NNF.

 • Forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen, Dansk El-Forbund.

 • Formand Christina Durinck, Farmakonomforeningen.

 • Formand Martin B. Hansen, Malerforbundet.

 • Fungerende formand Kurt Brantner, HKKF – Soldaternes Fagforening.

 • Forbundsformand Benny Andersen, Socialpædagogerne.

Kilde: Fagbladet 3F