21 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 11 °C

EU freder soldater for indrejseforbud

Hullet coronainitiativ

EU freder soldater for indrejseforbud

EU-kommissionen vedtog mandag at indføre indrejseforbud for alle personer udenfor EU. En række personer er dog undtaget for forbuddet. Det gælder eksempelvis soldater, der skal på øvelse i et EU-land.

EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen fremlægger EU's strategi for at inddæmme coronasmitten.
FOTO: Etienne Ansotte/EC – Audiovisual Service
1 af 1

EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen præsenterede mandag en række initiativer, som skal begrænse spredningen af coronavirussen.

Militært personale er blandt rejsende med væsentlige funktioner, som Kommissionen anbefaler bør udelukkes fra begrænsningen.
Adalbert Jahnz, talsmand for EU-kommissionen

Blandt initiativerne er et midlertidigt indrejseforbud for personer fra lande udenfor EU. Forbuddet skal være i kraft i mindst 30 dage, men en rækker personer er undtaget – heriblandt soldater.

"Den midlertidige rejsebegrænsning bør gælde for alle ikke-væsentlige rejser fra tredjelande til EU+-området", skriver EU-kommissionen.

EU+-området er EU inklusive de EU-lande, som ikke er medlem af Schengen, samt Storbritannien og schengenlandene Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein.

Militærøvelse trods coronasmitte

"For at en sådan midlertidig rejsebegrænsning skal have den ønskede virkning med hensyn til at begrænse spredningen af virussen, skal undtagelser begrænses til rejse til væsentlige formål", fortsætter EU-kommissionen.

Indrejseforbuddet gælder ikke statsborgere fra EU-lande, der er strandet uden for EU, nationaliteter med permanent opholdstilladelse i et EU-land og flygtninge, der har behov for beskyttelse.

Desuden omfatter undtagelsen diplomater, ansatte i internationale organisationer, nødhjælpsarbejdere og militærpersoner, hvis de rejser som følge af deres funktioner.

Arbejderen har spurgt EU-kommissionen, om amerikanske soldater, der skal deltage i militærøvelser som den amerikanske Defender-Europe 20-øvelse, er omfattet af indrejseforbuddet.

Det er de ikke, for deltagelse i en militærøvelse er i EU's optik et væsentligt formål.

"Militært personale er blandt rejsende med væsentlige funktioner, som Kommissionen anbefaler bør udelukkes fra begrænsningen. Med andre ord ville de få lov til at rejse", skriver Adalbert Jahnz, talsmand for migration, indenrigsanliggender og statsborgerskab, til Arbejderen.

Adalbert Jahnz tilføjer dog, at soldater ligesom alle andre skal screenes for coronasmitte. Kommissionen har nemlig samtidig vedtaget retningslinjer for sundhedstjek af alle indrejsende ved EU's ydre grænser, og "de understreger faktisk vigtigheden af sundhedskontrol ved de ydre grænser".

Tyskland stopper overførsel af soldater

Mens EU altså anbefaler, at amerikanske soldater og andre, der skal deltage i Defender-Europe 20, får indrejsetilladelse til EU, så har det tyske militær Bundeswehr meddelt, at al overførsel af tropper fra USA til havne i Holland og Belgien samt til tyske lufthavne er indstillet.

Desuden vil Defender-Europe 20 ikke blive gennemført, bortset fra de dele, som allerede er i gang, skriver Bundeswehr.

>>LÆS OGSÅ: Tyskland aflyser deltagelse i amerikansk militærøvelse

Defender-Europe 20 er den største amerikanske militærøvelse i Europa siden afslutningen af Den Kolde Krig. Den omfatter 37.000 soldater, heriblandt 20.000 amerikanske soldater som fragtes ind direkte fra USA.

Dertil kommer 9000 amerikanske soldater udstationeret i Europa samt 8000 soldater fra allierede lande på det europæiske kontinent.

>>LÆS OGSÅ: USA og Danmark skal øve krig i Europa

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. mar. 2020 - 14:59   20. mar. 2020 - 09:18

Unionen

mj@arbejderen.dk
Få artiklen læst op

EU's indrejseforbud

Coronapandemien har fået EU-kommissionen til at indføre midlertidigt indrejseforbud for personer uden for EU den 16. marts 2020, der ikke har et væsentligt formål med indrejsen.

  • Forbuddet gælder foreløbigt i 30 dage.

Flere grupper er undtaget indrejseforbuddet:

  • Statsborgere i et EU-land.
  • Statsborgere uden for EU, der har permanent opholdstilladelse i EU.
  • Sundhedspersonale og forskere i sundhed.
  • Arbejdere der pendler over grænsen.
  • Chauffører af godstransport.
  • Personer med behov for international beskyttelse.
  • Diplomater, ansatte i internationale organisationer, militære personer og nødhjælpsarbejdere, der rejser i relation til deres virke.
  • Militærpersoner omfatter også soldater, der rejser for at deltage i militære øvelser.

Kilde: EU-kommissionen