12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Stilladsarbejdere lukker nordjysk byggeplads

Efter alvorlig faldulykke

Stilladsarbejdere lukker nordjysk byggeplads

En murer faldt torsdag seks en halv meter ned fra et stillads og kom alvorligt til skade. Fredag morgen blev hans kolleger beordret op på stilladset, og det fik nordjyske stilladsfolk til at lukke byggepladsen i Brønderslev ned.

Fredag morgen lukkede nordjyske stilladsarbejdere en byggeplads i Brønderslev med krav om, at der kommer et forsvarligt stillads op til håndværkerne.
FOTO: Privat
1 af 1

Fredag morgen lukkede 20-25 nordjyske stilladsarbejdere for et større renoveringsprojekt i Frederiksgade i Brønderslev.

De vil ikke acceptere, at det stillads, der er sat op til håndværkerne rundt om en boligblok, er fyldt med alvorlige fejl. Og da en murer torsdag faldt seks en halv meter ned fra stilladset, var det den bekendte dråbe.

Murersvendene på pladsen har i flere måneder klaget over stilladset, men er hver gang blevet kaldt for brokrøve.
Emil Olsen, Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland

– Vi havde hørt, at der har været problemer med stilladset, og så sent som i tirsdags var stilladsklubben med på byggepatrulje. Stilladset var smaskfyldt med alvorlige fejl og mangler, nogle af dem faktisk direkte livsfarlige, siger en af stilladsarbejderne til Arbejderen.

Han ønsker at være anonym, men Arbejderen kender hans navn. Han fortæller videre, at Dansk Rigger & Stillads Service, der har bygget stilladset, får udleveret en liste med besked om at udbedre manglerne:

– Det regner vi selvfølgelig med sker. Da vi så hører i går aftes, at der er en murer, der er faldet ned og har brækket ryggen, og at hans kolleger her til morgen er blevet kommanderet op på stilladset, så tog vi en hurtig beslutning om at lukke pladsen ned. 

I løbet af en time mødte der omkring 20-25 stilladsarbejdere fra seks forskellige firmaer op foran byggepladsen i Brønderslev.

Nu kommer der styr på stilladset

Det er Enemærke og Petersen, der har hovedentreprisen på renoveringsprojektet, som 3F Midtvendsyssel har forsøgt at have hånd i hanke med fra start.

– Vi har haft mange besøg på byggepladsen og holdt flere møder med boligforeningen, hvor vi har slået på, at sikkerheden skal bringes i orden. At der sker en ulykke, dagen efter at byggepatruljen har påpeget en stribe fejl og mangler på stilladset, er dybt tragisk, siger Per Kjeldsen, formand for den lokale 3F-afdeling, til Arbejderen. 

Den faglige aktion resulterer i et hurtigt møde mellem byggeledelsen, 3F og Stilladsarbejdernes Brancheklub Nordjylland. De har nu aftalt, at der på mandag kommer en konsulent fra NSU (Nordjysk Stilladsudlejning), og NSU har fået til opgave at udbedre stilladset, så det fremadrettet er sikkert og forsvarligt.

Forargede og triste murerkolleger

Mureren har brækket ryggen to steder, adskillige knogler i kroppen er knust, og han kommer sandsynligvis aldrig op på et stillads igen, lyder det fra vrede murerkolleger.

Privat

– Det er frygteligt, at der skal en så alvorlig og tragisk ulykke til, før der bliver grebet ind, siger Emil Olsen, formand for Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland, til Arbejderen.

Han fortsætter:

– Murersvendene på pladsen har i flere måneder klaget over stilladset, der er opsat af et eksternt lokalt stilladsfirma. Man har sat sig ned, og der har været holdt adskillige møder. Hver gang er murersvendene blevet kaldt for brokrøve. Nu lykkedes det langt om længe stilladsdrengene at tale firmaet til fornuft, men desværre for sent.

Emil Olsen fortæller, at Arbejdstilsynet har været på besøg tre gange uden at komme med anmærkninger til stilladset.

Det undrer stilladsarbejderen, der var med byggepatruljen på pladsbesøget i tirsdags og med i morgenens aktion.

– Det er nærmest et under, at stilladset står endnu. Det er underdimensioneret og trykudlignerne på bunden var alt for spinkle. Diagonalføringen (afstivning af stilladset, red.) var mangelfuld, og der manglede fastgørelse flere steder, nævner stilladsarbejderen som eksempler.

Berygtet stilladsfirma

Dansk Rigger & Stillads Service skriver på sin hjemmeside, at det har 25 års erfaring i branchen. Blandt nøgleordene for virksomheden fremhæves: "Kompetente medarbejdere, kvalitet til tiden, godt og tidssvarende materiel", samt at man har "sikkerhed og komfort i højsædet."

Om ulykken i Brønderslev siger administrerende direktør John Dunker til Arbejderen:

– Det er ikke vores fejl. Det er murerne, der går på stilladset, der har været ved at rykke rundt på det. Vi har sat det op, og så kommer de bagefter og arbejder, og de har ikke sat det på, som skal sættes på. Ulykken har ikke noget med os at gøre.

I tirsdags er byggepatruljen på pladsbesøg, og I får en liste over fejl og mangler, der skal udbedres. Har I gjort det?

– Fejlene er rettet, hvis det er noget, de er kommet og har sagt. Ulykken står alene for murerens egen regning. Det ved de også godt, både murerne og bygherren, stilladsklubben og Arbejdstilsynet, siger John Dunker.

Ifølge den nordjyske stilladsbrancheklub har Dansk Rigger & Stillads Service længe været en torn i øjet på stilladsbranchen. Firmaet er kendt for at underbyde andre firmaer og er også gået konkurs indtil flere gange, senest mens stilladset i Frederiksgade er blevet bygget. Firmaet er startet op igen den 20. januar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2020 - 14:18   16. mar. 2020 - 14:16

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk