29 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 8 °C

Israelsk kommunist: Vi går til valg i en apartheidstat

Interview

Israelsk kommunist: Vi går til valg i en apartheidstat

I dag går Israel til parlamentsvalg for tredje gang på et år. Premierminister Benjamin Netanyahu opfører sig som fascistisk diktator, siger Ofer Cassif, der er medlem af parlamentet Knesset, til Arbejderen.

Ofer Cassif var den første israelske soldat, der sagde nej til at aftjene værnepligt på Vestbredden i 1987. Han ville ikke skyde palæstinensere.
FOTO: Maki
1 af 1

Den 55-årige kommunist Ofer Cassif, der sidder i det israelske parlament Knesset, mener, at der op til valget i dag er spredt voldsomme mængder af racistiske løgne, der forsøger at manipulere den israelske befolkning.

Der bliver over-alt spredt racistiske løgne og manipuleret med den israelske befolkning. 
Ofer Cassif, knessetmedlem

– Vi går til valg i en racistisk apartheidstat, siger Ofer Cassif, der er kandidat for Joint List, der består af både palæstinensere og israelere.

Ofer Cassif har en ph.d. i politisk filosofi ved London School of Economics og er i dag lektor i statsvidenskab ved Tel Aviv University og Sapir Academic College.

Han håber, at den stærkt højreorienterede premierminister Benjamin Natanyahu falder med et brag ved parlamentsvalget i dag.

– Netanyahu og hans Likud-parti spreder frygt og had gennem manipulation. Han har en fascistisk personlig stil, der er velkendt i historien fra Italien til Tyskland, erklærer Ofer Cassif uden tøven i en telefonsamtale med Arbejderen.

Ofer Cassif, der bekender sig som jøde, var den første israelske soldat, der sagde nej til at aftjene værnepligt på Vestbredden i 1987. Han ville ikke skyde palæstinensere. 

Kort forinden havde han som student ved Hebrew University i Jerusalem smidt to poser blod på gulvet i forhallen og erklæret, at "der er ingen forskel mellem jødisk og arabisk blod".

>> LÆS OGSÅ: Israels kommunister: Netanyahu må væk!

Ved sidste parlamentsvalg i september 2019 år kaldte han Benjamin Netanyahu en "ærke-morder" og den nye israelske forsvarschef Aviv Kochavi for en "krigsforbryder".

– Netanyahu følger i fodsporene på den tyske nazist Herman Göring, der mente, at man ikke kunne hjernevaske befolkningen uden en indefra- eller udefrakommende trussel, siger Ofer Cassif. 

Dødt løb mellem zionister

Valget i dag er det tredje parlamentsvalg på et år. Intet parti har kunnet danne regering, hverken ved valget i april eller september 2019. Det efterlod både Netanyahu og oppositionspolitikeren Benny Gantz ude af stand til at mønstre et regeringsflertal på 61 mandater. 

Meningsmålingerne op til valget tyder stadig på dødvande. Ifølge analyseinstituttet Direct Polls, der har gennemført en måling for den israelske TV-station Channel 20, står Likud til 35 mandater og partiet Blåt & Hvidt til 33 mandater.

Joint List – hvor kommunisterne indgår – står til 13 mandater. Det er samme antal som sidst.

Både Likud og Blåt & Hvidt er i princippet enige om, at den eneste løsning var en national enhedsregering. Men Netanyahu har krævet at inddrage flere af hans allierede partier på den yderste højrefløj i en regering, inklusive stærkt religiøse partier.

Netop disse religiøse og stærkt højreorienterede zionistiske partier har lovet Netanyahu ikke at indgå i Benny Gantz' regering, hvis han skulle få chancen.

Gantz – og hans nyliberale parti – har på den anden side nægtet at samarbejde med Netanyahu, så længe han er under tiltale for påstået "bedrageri, bestikkelse og tillidsbrud".

Netanyau skal, som den første siddende israelske premierminister nogensinde, for retten 17. marts.

Praler af mord i Gaza

Er Benny Gantz et alternativ til Netanyahu?

Spørgsmålet får Ofer Cassif til at frembringe en hul latter over telefonen.

– Nej, Gantz er mere rabiat, til højre og antipalæstinensisk end Netanyahu. Og det siger en del. Gantz er mere voldsom i sine udfald mod Gaza og har i en TV-reklame ligefrem pralet af at have dræbt 1364 palæstinensere i Gaza, siger kommunisten.

Benny Gantz var øverstbefalende for Israels hær fra 2011 til 2015 og har ledt to krige mod Gaza. Han har ofte pralet af militærets bedrifter.

Økonomien i Israel er stadig blandt de mest ulige økonomier i den vestlige verden.
Ofer Cassif

Han appellerer kun til vælgere med jødisk baggrund og arabiske drusere og erklærer sig som zionist og tilhænger af besættelsen af palæstinensiske områder.

Benny Gantz' nyliberale parti bliver kaldt "generalernes parti", fordi listens profiler består af to andre tidligere hærchefer, Moshe Ya'alon og Gabi Ashkenazi.

>> LÆS OGSÅ: Trumps toprådgiver får millionstøtte fra Israel

For at modstå Benny Gantz' antipalæstinensiske kampagne har Netanyahu for at skaffe flere stemmer annonceret, at han vil gå videre med en meget kontroversiel plan for at bygge bosættelser øst for Jerusalem.

I starten af sidste uge sagde Netanyahu, at han vil genåbne den hengemte plan om at bygge 3500 hjem til bosættere på Vestbredden og forbinde den store bosættelse Maale Adumim med Jerusalem.

Kommunisterne og Hadash

Ofer Cassif blev i 2015 valgt som en af det venstreorienterede og sekulære arabisk-israelske parti Hadash' fire parlamentsmedlemmer. I Hadash indgår Israels Kommunistiske Parti, som Ofer Cassif allerede tilsluttede sig som ung.

Araberne udgør 20 procent af indbyggerne i Israel. 80 procent af de arabiske vælgere stemte ved parlamentsvalget i 2015 på enten Hadash eller et af de andre tre arabiske partier – Balad, Ta'al og United Arab List.

>> LÆS OGSÅ: Israels arabiske partier stiller op

Ved parlamentsvalget i 2015 gik alle disse partier sammen i en fællesliste, Joint List, og fik 13 mandater. Det gentog sig i 2019. Det er i dag det tredjestørste parti i Israel efter Likud og Blåt & Hvidt.

Had og frygt

Hvordan vil du karakterisere stemningen i forhold til palæstinenserne i den aktuelle valgkamp?

– Den er præget af had, frygt, manipulation. I ugevis hang for eksempel en reklame på en husgavl i Tel Aviv med portrætter af palæstinensernes præsident Abu Mazen og Hamas-lederen Ismail Haniyeh på knæ med bind for øjnene. Overskriften var: "Fred skabes kun med besejrede fjender".

>> LÆS OGSÅ: ​USA vil droppe et selvstændigt Palæstina

Benny Gantz er mere rabiat, til højre og anti-palæstinen-sisk end Netanyahu. 
Ofer Cassif

Reklamen var skabt af den stærkt zionistiske lobbygruppe i USA Israel Victory Project, der ønsker, at USA's politik skal støtte en israelsk sejr over palæstinenserne for at løse den arabisk-israelske konflikt.

Ofer Cassif bemærker, at reklamen blev beordret fjernet af Tel Avivs borgmester, men at den alligevel meget godt betegner atmosfæren i Israel.

– Zionisternes påstår, at terrorismen ligger i palæstinensernes kultur, at besættelsen derfor er retfærdig, siger Ofer Cassif, der er det eneste ikke-palæstinensiske medlem i Hadash' gruppe i Knesset.

Forbudt at stille op

Hvordan er det at være parlamentariker i en racistisk og kolonial apartheidstat?

– Det er svært. Vi, der er imod besættelsen, modtager hele tiden trusler. Det betyder, at jeg må bekymre mig om min sikkerhed. Men jeg vil citere Nelson Mandela – uden i øvrigt at sammenligne på nogen måde. I 1964 lovede han kamp mod både sort og hvid overlegenhed med ordene, "det er et ideal, som jeg er parat til at dø for".

Ofer Cassif blev før parlamentsvalget i april 2019 forbudt at stille op på grund af sine "provokerende erklæringer", men dommen fra den centrale valgkommission blev få uger efter omstødt af højesteret.

Og Ofer Cassif fortsatte med at sige sin mening. Blandt andet kaldte ham den højreekstreme israelske justitsminister Ayelet Shaked for "nynazistisk afskum". Og zionister, der prokokerede ved at invadere den muslimske Al-Aqsa-moske på Tempelbjerget, fik prædikatet "kræftmetastaser".

>> LÆS OGSÅ: Bosættere stormer muslimsk helligdom

Ofer Cassif mener – og fastholder – at det zionistiske styre i Israel er i gang med et "snigende folkedrab" mod palæstinenserne.

På sin facebookside – der gentagne gange er blevet lukket – uploadede han tidligere den berømte scene fra filmen "Schindlers Liste", hvor SS-kommandant Amon Goeth nedskyder jøder med sin riffel fra balkonen i Auschwitz.

Zionisternes påstår, at terrorismen ligger i palæstinensernes kultur.
Ofer Cassif

Ofer Cassif sammenlignede klippet med, hvad der foregik langs grænsen til Gaza i 2018-2019, hvor mindst 200 palæstinensere blev dræbt og 8000 såret på to år.

Kapitalismen i Israel

Ofer Cassif mener, at kapitalismen har været en katastrofe for den israelske og palæstinensiske befolkning.

I dag er 500.000 israelere og arabere delvis arbejdsløse, det vil sige kun ansat på deltid. Halvdelen af alle palæstinensere i Israel lever i fattigdom. Andelen af arabere i Israel, der lever i fattigdom, er tre gange så høj som blandt jødiske israelere.

Den sociale ulighed har skubbet 1,5 millioner israelere – herunder 770.000 børn – under fattigdomsgrænsen. Det betyder, at 37 procent af de israelske børn befinder sig under fattigdomsgrænsen.

Samtidig ejer 20 familier halvdelen af landets aktier og hvert fjerde børsnoterede firma. Næsten hver femte fabrik i Israel producerer våben eller dele til våben.

>>LÆS OGSÅ: Antallet af fattige stiger i Israel – 20 rige familier skummer fløden

Ofer Cassif er vred.

– Kapitalismen har ansvaret for besættelsen. Økonomien i Israel er stadig blandt de mest ulige i den vestlige verden, fremgik det for nogle år siden af en OECD-rapport. Udbytningen af arbejderklassen er en af verdens værste, lyder det fra kommunisten.

Ofer Cassif mener, at kapitalistklassen fastholder befolkningen i et jerngreb, oppisker falske fjendebilleder og tvinger ungdommen til at aftjene langvarig værnepligt, hvor "hadet til palæstinenserne og frygten for fjenden i Iran modnes".

– Der opstår en falsk bevidsthed, mener Ofer Cassif, som alligevel er optimist.

Håb om forandring

– I 2011 så vi i Israel en aldrig set massebevægelse med en halv million mennesker i gaden i protest mod kapitalismens politik, der blandt andet havde betydet høje priser og akut boligmangel.

– Jeg kan op til dette knessetvalg mærke, at der blandt mange vælgere er et håb om "forandring". Ikke blot blandt arabiske vælgere, men især blandt jøder.

– Flere og flere mener, at der skal være modstand mod det ekstreme højre. Og de anser ikke det socialdemokratiske Meretz-parti eller Arbejderpartiet for at være et alternativ i den forbindelse, mener Ofer Cassif og tilføjer, at mange prominente eks-Meretz-folk denne gang har opfordret til at stemme på Joint List.

Valgkoalitionen mellem de socialdemokratiske partier – Labour, Gesher, Meretz – ser ud til at få ni mandater.

Ofer Cassif håber på mere end de 13 mandater, Joint List fik ved sidste valg i september.

– Vi er ikke kun en liste for arabere, men for både jøder og arabere. Dét budskab, håber jeg, er kommet klart ud, slutter Ofer Cassif.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2020 - 10:52   11. aug. 2020 - 11:24

Israel

ah@arbejderen.dk
Rød bog: Ofer Cassif
  • Medlem af det israelske parlament Knesset.
  • Kommunist, valgt for det sekulære arabisk-israelske parti Hadash.
  • Medlem af Israels Kommunistiske Parti, kaldet Maki.
  • Stiller op til parlamentsvalget 2. marts 2020 på Joint List, der består af Hadash og tre arabiske partier.
  • 55 år.
  • Var en af de første israelske soldater, der nægtede at aftjene værnepligt i de besatte områder på Vestbredden i 1987.
  • Underviser i statsvidenskab ved universiteter i Jerusalem, Sderot og Tel Aviv-Yaffo.
  • Bor i Rehovot, er gift og far til en 19-årig søn.