30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

Spartakus er død

Kendt skuespiller gået bort

Spartakus er død

Kirk Douglas døde den 5. februar. Kendt for hovedrollen i filmen Spartakus om slaveoprør mod Romerriget. Douglas kæmpede imod sortlistningen af amerikanske kunstnere under kommunistjagten i 50'ernes USA.

Kirk Douglas (9.12.1916 – 5.2. 2020) Her fotograferet i 2007.
FOTO: Fred Prouser/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

I begyndelsen af denne måned blev det bekendtgjort, at den amerikanske skuespiller Kirk Douglas var død i en alder af 103 år. 

Douglas var blevet truet fra flere sider og kaldt "kommunistelsker", fordi han arbejdede sammen med Trumbo.

Han nåede at spille med i 85 film og blev en af Hollywoods helt store stjerner, selv om hans spilleregister var ikke særlig stort, men det var til gengæld hans udstråling, han fyldte meget på et lærred. Stærkest står nok rollen som Spartakus. Han var simpelthen denne slave, der rejste et oprør mod Romerriget.

Hans rigtige navn var Issur Danielovitch, og hans forældre var jødisk-russiske indvandrere. Faderen var kludekræmmer, sådan en der kører rundt og samler gamle klude og andet, som kan sælges til genbrug.

Kludekræmmer var ikke nogen givtig gesjæft, og for at supplere familiens indtægter havde Issur i skoletiden mange forskellige jobs. Da han kom på teaterskole, ernærede han sig som bryder, hvad der satte sig spor i hans muskuløse kropsbygning. Han vidste, hvordan livet var på bunden af samfundet, og det fornægtede sig ikke siden hen i hans holdninger.

Dobbelt oprør med Spartakus

I 40'erne og 50'erne var der i USA mange inden for film- og litteraturverdenen, der fik fængselsstraffe og blev sortlistet, altså ikke måtte udøve deres erhverv, fordi de nægtede at udtale sig til Komiteen for Uamerikansk Virksomhed.

Blandt dem var forfatteren Howard Fast, der sad tre måneder i fængsel og her begyndte at skrive romanen Spartakus (udgivet på Forlaget Tiden i 1953 og i 1981). En anden var manuskriptforfatteren Dalton Trumbo, der sad inde i 12 måneder og derefter blev blacklistet, så han kun kunne arbejde under pseudonym.

Da Kirk Douglas fik den idé, at han ville producere en film over romanen Spartakus med sig selv i hovedrollen, bad han Trumbo om at skrive manuskriptet, og da filmen i 1960 havde premiere, stod Trumbos navn på kreditsiden.

Douglas imod sortlisten

Inden da var Douglas blevet truet fra flere sider og kaldt "kommunistelsker", fordi han arbejdede sammen med Trumbo, og der var demonstrationer foran biografen i forbindelse med premieren. Det forhindrede ikke filmen i at blive modtaget med begejstring af pressen og publikum.

I et interview udtalte Kirk Douglas, da han var 98 år gammel, at der er tidspunkter, hvor man må stå fast på sine holdninger, og det, han var mest stolt af i sit liv, var, at han havde været med til at få ophævet sortlisten ved at give Trumbo retten til at arbejde under sit eget navn tilbage. Det førte til, at flere andre producere gjorde det samme, og dermed ophørte listens funktion.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2020 - 12:10   12. feb. 2020 - 08:13

Mindeord

Af John Poulsen