31 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

Læren af historien

SENESTE LEDERE

fre. 29. maj - 2020
tor. 28. maj - 2020
ons. 27. maj - 2020
fre. 15. maj - 2020
tor. 14. maj - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 22. januar, 2020, 15:11:47

Læren af historien

23. januar markeres 75-året for den Røde Hærs befrielse af fangerne i den nazistiske kz-lejr Auschwitz. Stats- og regeringschefer fra mange lande samles for at markere dagen i Yad Vashem, som er et mindecenter for ofrene for Holocaust, opbygget i Jerusalem af det israelske parlament Knesset. Blandt deltagerne er den danske statsminister Mette Frederiksen.

Som optakt til sin afrejse til Israel meddelte statsministeren, at regeringen vil fremlægge en samlet handlingsplan med det erklærede formål at bekæmpe antisemitisme i Danmark, blandt andet gennem folkeoplysning og ved at indføre en officiel definition af antisemitisme.

Ifølge Politiken vil regeringen benytte definitionen af antisemitisme, som i 2016 blev vedtaget af International Holocaust Remembrance Alliance. Det er denne organisation, som torsdag for tredje gang står bag mindedagen i Jerusalem.

Den danske venstrefløj har ingen konflikter med det jødiske samfund i Danmark og fordømmer antisemitisme.

Problemet med denne definition er, at den ikke skelner mellem forfølgelse af jøder og kritik af den israelske stat og dens institutioner.

Vi har set denne opfattelse sprede sig, blandt andet i USA, hvor der er en voksende kriminalisering af "boykot Israel" og tilsvarende bevægelser, der fordømmer Israels overgreb på den palæstinensiske befolkning og Israels besættelse af palæstinensisk land.

Men støtten til oprettelse af en palæstinensisk stat og fordømmelse af staten Israels racistiske forfølgelse af palæstinenserne har intet med antisemitisme at gøre.

Sådanne solidaritetsbevægelser er solidt forankret i folkeretten, i modstrid med Israels udenrigspolitik og Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad og hans aktive støtte til Israels besættelse af palæstinensiske landområder og Golan, som tilhører Syrien.

Mette Frederiksen påstår i Politiken, at antisemitismen i Danmark i høj grad skyldes indvandring. Hun anklager "indvandrermiljøer og dele af venstrefløjen" for at være arnested for den stigende antisemitisme i Danmark. Det er ikke tilfældigt, at denne påstand ikke konkretiseres. Det kunne nemlig hurtigt føre til en injuriesag.

Skænding af jødiske gravsteder og lignende forbrydelser er blevet begået af danskere på den ekstreme højrefløj. Den danske venstrefløj har derimod ingen konflikter med det jødiske samfund i Danmark og fordømmer antisemitisme.

Men det er som oftest venstrefløjen – også i Socialdemokratiet – som i årtier har været drivende i modstanden mod Israels krænkelser af folkeretten. I den sammehæng er det også værd at notere sig, at Mette Frederiksen benytter anledningen til at kritisere Labour-formanden Jeremy Corbyn, hvis kritik af staten Israel ligeledes udlægges som antisemitisme.

Holocaust giver ikke staten Israel nogen særlig ret til at bryde folkeretten og behandle palæstinenserne som andenrangsmennesker. Det er en vigtig lære af historien. En sådan udmelding mangler vi fra Mette Frederiksen!

Nyeste artikler

Indland
29. maj. 2020 - 13:17
Den nazistiske bombemager fra HundestedTopnazist kortlagde LGBT-miljø, mens han byggede bombe og skydevåben. De danske nazister fra NMR har vist sig parate til at overtage den svenske moderorganisations drabelige metoder.
29. majDen nazistiske bombemager fra Hundest...
Idekamp
29. maj. 2020 - 13:04
Bag om uroen i Minneapolis: "Oprør er berettigede"Den sorte George Floyd fra Minneapolis blev mandag dræbt af en hvid politibetjent – kvalt af et knæ mod struben. Oprøret, der breder sig, er et udtryk for en opsparet frustration overfor fattigdom, racisme, bolignød – overfor selve kapitalismen, skriver Monica Moorehead fra det kommunistiske parti Workers World Party i USA den 28. maj.
29. majBag om uroen i Minneapolis: "Opr...
Kultur
29. maj. 2020 - 12:45
Martin Andersen Nexø får en plads opkaldt efter sigFra anden pinsedag kan man se et skilt på Christianshavn med Martin Andersen Nexøs Plads. Initiativet til pladsen er kommet fra forfatterens familie og Martin Andersen Nexø Fonden.
29. majMartin Andersen Nexø får en plads opk...
Idekamp
29. maj. 2020 - 11:21
En ringe tak til coronahelteneSammenbrud i forhandlingerne skyldes regeringens manglende lydhørhed for de faktiske vilkår i sundhedsvæsenet, påpeger Else Kayser, regionsmedlem for Enhedslisten i Region Midtjylland.
29. majEn ringe tak til coronaheltene
Fagligt
29. maj. 2020 - 08:57
5,4 milliarder kroner til virksomheder med lærlinge Regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne er blevet enige om at belønne virksomheder med lærlinge og dem, der indgår nye uddannelsesaftaler. Til efteråret mødes parterne for at sikre en langsigtet løsning på uddannelsen af faglærte og manglen på praktikpladser.
29. maj5,4 milliarder kroner til virksomhede...
Fagligt
29. maj. 2020 - 05:21
Arbejdstilsynet har givet fem tandklinikker strakspåbudSiden tandlægerne fik lov til igen at tage imod kunder, har HK Privat oplevet store problemer med brud på myndighedernes regler for hygiejne og sikkerhed. 26 klinikker er anmeldt til AT, der ikke har besøgt alle, men udsted fem påbud.
29. majArbejdstilsynet har givet fem tandkli...
Indland
28. maj. 2020 - 16:23
Kommuner og fagforeninger kræver budgetlov suspenderet Aalborg, Albertslund og Horsens Kommune mener, at budgetloven skal suspenderes i 2021. Det sammen mener en række fagforeninger, der gik på gaden torsdag.
28. majKommuner og fagforeninger kræver budg...

< jun 2020 >

04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00
11
11. jun. 2020 - 10:00 til 14. jun. 2020 - 23:00