24 Sep 2020  

KBH: Let skyet, 18 °C

Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomber

Atomvåben til debat

Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomber

Torsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.

Belgiens Arbejderparti, PTB/PvdA, stemte for resolutionen, der kræver, at USA fjerner sine atomvåben fra Belgien. Her ses partiets formand.
FOTO: Jasper Jacobs/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Torsdag i sidste uge var der en ophedet debat i Belgiens parlament om USA's atomvåben i landet.

Vores regering har i årevis tolereret tilstedeværelsen af ​​amerikanske atom-våben på belgisk territo-rium som en del af vores medlemskab af NATO.
Nabil Boukili, parlamentsmedlem for PTB/PvdA

Flanderns socialdemokratiske parti havde stillet et forslag til en opsigtsvækkende resolution. Den opfordrer USA til at fjerne sine atombomber i landet, og at Belgien tilsluttes FN's internationale traktat, der forbyder atomvåben, skriver det belgiske nyhedsmedie Brussels Times.

Resolutionen blev vedtaget i parlamentets udenrigsudvalg lige før jul, men ved afstemningen torsdag i sidste uge faldt forslaget med 66 stemte for resolutionen, mens 74 stemte imod.

Åbenlys krænkelse

Resolutionen blev støttet af følgende partier: Socialistpartiet (socialdemokrater) i både Vallonien og Flandern, De Grønne, Center for Demokratisk Humanisme, Arbejderpartiet (PTB/PvdA) og DéFL.

– Vores regering har i årevis tolereret tilstedeværelsen af ​​amerikanske atomvåben på belgisk territorium som en del af vores medlemskab af NATO. Det er en åbenlys krænkelse af NPT (FN-traktat mod spredning af atomvåben, red.), som Belgien har ratificeret, sagde Nabil Boukili fra PTB/PvdA ifølge parlamentets eget referat. Han tilføjede:

– USA's atomare sprænghoveder på Kleine-Brogel-basen er offensive våben, som vi ikke har kontrol over. Beslutningen om at bruge disse masseødelæggelsesvåben vil gøre vores land til et mål i tilfælde af en atomkrig. Med andre ord ligger denne beslutning i øjeblikket hos Donald Trump.

Venstrefløjsresolution

Imod resolutionen stemte højrefløjspartierne Ny Flamsk Alliance, Flamske Kristdemokrater, De Flamske Liberale og ikke mindst det højreesktreme Vlaams Belang. Sidsnævnte holdt lige til det sidste tæt med, hvad det ville stemme.

– Vi er imod venstrefløjens resolution, fordi vi er ikke naive pacifister, sagde partiets formand Tom Van Grieken lige inden afstemningen, skriver det britiske dagblad The Independent.

Ifølge det flamske dagblad DeMorgen skabte debatten i Belgien frygt i USA. "Forskellige kilder siger, at USA's ambassadør i Belgien er "særligt bekymret". Flere parlamentsmedlemmer er blevet kontaktet af ambassaden for at diskutere dette, og en kilde inden for amerikansk diplomati bekræfter, at de "følger resolutionen nøje".

Striden om USA's atombomber blev udløst af en debat om, hvilke fly der skal erstatte landets F16-fly. Tre flytyper var med i opløbet, men F-35, som den belgiske regering nu har bestil 34 af, er det eneste, som kan medbringe atombomber.

150 sprænghoveder

Med til at bringe sagen op var også en afsløring i juli sidste år om, at USA opbevarer 150 atomsprænghoveder – især B-61-bomber – på baser i Italien, Belgien, Holland, Tyskland og Tyrkiet.

På listen er blandt andre Kleine Brogel-basen i Limburg-provisen i den nordøstlige Belgien. Her skal der ifølge the American Bulltin of the Atomic Scientists være 20 atombomber.

De øvrige baser på listen er Búchel-basen i Tyskland, Aviano- og Ghedi-Torre-basen i Italien, Volkel i Holland samt Incirlik-basen i Tyrkiet.

Oplysningerne dukkede op i en rapport med titlen A New Era for Nuclear Deterrence, der blev sendt til medlemmer af NATO's parlamentariske forsamling.

I den endelige udgave er afsnittet om USA's atomvåben imidlertid blevet redigeret, så det ikke fremgår, på hvilke baser USA opbevarer sine atombomber.

At USA har opbevaret atombomber på en base i Belgien har været en offentlig hemmelighed i årevis, og hidtil har skiftende regeringer hverken villet be- eller afkræfte opslysningerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jan. 2020 - 11:06   31. aug. 2020 - 14:15

Belgien

mj@arbejderen.dk
USA's atombomber i Europa
  • En lækkent rapport til NATO's parlamentariske forsamling afslører, at USA har udstationeret omkring 150 atombomber på baser i Europa, som "kan fremføres af amerikanske eller allierede fly".
  • Efterfølgende er afsnittet om atombomberne blevet slettet i den endelige rapport.
  • Bomberne opbevares på seks amerikanske eller europæiske baser.
  • Baserne er Kleine Brogel i Belgien, Büchel i Tyskland, Aviano and Ghedi-Torre i Italien, Volkel i Holland og Inçirlik i Tyrkiet.

Kilde: DeMorgen og Euractiv.com