21 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 11 °C

Raqqa ved en ny begyndelse

Fredsproces i Syrien

Raqqa ved en ny begyndelse

USA's delvise tilbagetrækning af soldater fra Syrien har åbnet for betydelige skridt i en syrisk fredsproces. Med russiske troppers indtog i Raqqa er byen på en måde befriet for anden gang på godt to år.

Efter otte år med blodig krig bliver livet nu skridt for skridt normaliseret i Syrien, hvor regeringen med Ruslands militære støtte er ved at genvinde kontrollen med landet. Her foto fra bazaren i Hamidiya.
FOTO: Louai Beshara/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Mandag i denne uge rykkede russiske tropper ind i den syriske by Raqqa. Tirsdag fik syriske regeringssoldater kontrol med M4-motorvejen, der går fra øst til vest i det nordlige Syrien. Og onsdag bekræftede regeringsrepræsentanter fra Rusland, Tyrkiet og Iran, at de forpligter sig til at forsvare Syriens selvbestemmelse og territoriale integritet.

Rusland koordinerer nu sin indsats for genopbygning af Raqqa med den syriske regering.

Denne udvikling har taget fart, siden USA trak sine tropper tilbage fra hovedparten af det nordlige Syrien for to måneder siden, men der er stadig lang vej til fred i landet, påpeger professor Wang Jin fra Northwest University i Kina:

"Fredsprocessen i Syrien er kun i den indledende fase, og der er stadig mange farer og udfordringer", skriver professoren i en analyse bragt af den kinesiske nyhedsstation CGTN.

I en årrække var Raqqa hovedstad i det kalifat, som Islamisk Stat havde skabt i betydelige dele af Syrien og Irak, men Raqqa blev indtaget i 2017 af USA's militær i samarbejde med koalitionen af oppositionsstyrker (SDF) under ledelse af kurdiske YPG-enheder.

Raqqas anden befrielse

Med USA's tilbagetrækning af sine tropper fra Raqqa er russiske soldater nu rykket ind. Det sker i forståelse med SDF/YPG-enhederne, skriver blandt andre nyhedsbureauet Reuters.

SDF's leder, general Mazlum Abdi mødtes med Ruslands generalløjtnant Alexander Chaiko i starten af december og indgik en aftale om stationering af russiske tropper i Syrien, skriver netmagasinet The Defence Post og citerer general Mazlum for at have tweetet: "Vi ser frem til flere fælles indsatser til gavn for vores to lande".

Raqqa blev bombet kraftigt, forud for at USA og SDF/YPG tog den fra IS i 2017, og befolkningen lider stadig nød, beretter Reuters.

– Arbejdet i byen med at fjerne ruiner og rense området for miner og ueksploderede bomber er ikke gjort færdigt, og der er mangel på rent vand, medicin og mad, fortæller den russiske udsending Vladimir Varnavska ifølge nyhedsbureauet RIA. 

Ifølge Russia Today blev de russiske soldater modtaget med glæde af byens indbyggere, hvoraf mange har levet flere år i ruiner og murbrokker, med mangel på skoler, hospitaler, vand og fødevarer samt ødelagte fabrikker.

– I 2017 blev den sociale og økonomiske infrastruktur i Raqqa fuldstændig ødelagt under den USA-ledte operation, som skulle befri byen. Bombardementerne dræbte tusinder af mennesker, siger Vladimir Varnavsky, som er udsendt til Syrien for Det Russiske Center for Forsoning.

LÆS OGSÅ: USA og vestlige partnere under anklage for krigsforbrydelser i Syrien

Rusland koordinerer nu sin indsats for genopbygning i byen med den syriske regering, sådan som det også er sket ved Damaskus og i Aleppo, skriver Russia Today.

Vigtig færdselsåre til Aleppo

Sideløbende med begivenhederne i Raqqa meddelte det syriske nyhedsbureau SANA, at regeringsstyrker nu har kontrol med hovedparten af den vigtige hovedvej, der løber gennem det nordlige Syrien fra grænsen til Irak og til havnebyen Latakia ved Middelhavet.

Hovedvejen forbinder provinshovedstæderne Hasakah, Raqqa og Aleppo. Mellem Aleppo og mod vest til Latakia krydser M4 gennem Idlib-provinsen, som IS- og Al-Nusra-militser stadig kontrollerer.

"M4 kan komme til at spille en vigtig rolle i tovejshandelen mellem Iran og Syrien via Irak. Internt i Syrien betyder det, at den vigtigste transportvej fra landbrugs- og olieområder i nordøst til industribyen Aleppo er genåbnet", skriver Pål Steigan på steigan.no.

Rusland, Tyrkiet, Iran og syrerne taler sammen

Samtidigt med denne udvikling i Syrien mødtes regeringsrepræsentater fra Rusland, Tyrkiet og Iran til det 14. møde i den såkaldte Astana-kreds. Den syriske regering og repræsentanter for oppositionen i Syrien deltog også i mødet, og det samme gjorde observatører fra nabolandene Jordan, Irak og Libanon samt fra FN.

Mødet vedtog en erklæring, hvori parterne forpligter sig til at forsvare Syriens selvbestemmelse og territoriale integritet. Erklæringen siger dog ikke noget om, hvornår Tyrkiet vil trække sin invasionsstyrke tilbage fra Nordsyrien.

Underskriverne aftalte at fortsætte den koordinerede indsats for at "eliminere terrorgrupper i Syrien, herunder Islamisk Stat og Al-Nusra Fronten samt andre grupper, der af FN betegnes som terrorister", skriver netmediet china.org.

Rusland, Tyrkiet og Iran kritiserer også "den illegale tilegnelse af indtægt fra salg af olie, som tilhører Syrien".

Der er væbnede militser, som finansierer deres aktiviteter ved illegalt salg af olie, men USA bærer hovedansvaret for, at Syriens regering ikke har kontrol med landets vigtigste oliefelter:

"USA har baser ved oliefelterne, som de bruger til at stjæle olie, dels for at hindre Syriens adgang til egne ressourcer og dels for at beholde en fod indenfor og en hånd på rattet, når Syriens fremtid skal afgøres", skriver den norske netavis stiegan.no.

>> LÆS OGSÅ: USA vil bevare kontrollen over Syriens oliefelter

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. dec. 2019 - 09:31   12. dec. 2019 - 17:15

Syrien

se@arbejderen.dk