04 Aug 2020  

KBH: Let skyet, 16 °C

Sig fra over for nazismen

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 11. november, 2019, 13:40:28

Sig fra over for nazismen

På årsdagen for Krystalnatten blev vi mindet om, at faren fra nazismen stadig er nærværende. Over 80 jødiske gravsteder blev lørdag aften overmalet i Randers. Sammen med andre tilfælde af hærværk i andre danske byer og episoder i Sverige, Norge og Finland var det en rædselsfuld påmindelse om den 9. november 1938, hvor nazisterne i Tyskland ødelagde tusindvis af jødiske gravpladser og butikker.

Der er over en periode sket en gradvis optrapning fra nynazistiske kræfter, blandt andet i Randers. Fra klistermærker med racistiske budskaber til bannere på broer og bygninger, en hængt dukke og racistiske flag på rådhusets flagstang.

Målet er at skabe frygt – ikke kun blandt jøder, men blandt antiracister og andre, der ikke matcher nazisternes syge ariske forestillinger. Det er tilsyneladende den voldelige naziorganisation Den Nordiske Modstandsbevægelse, der står bag hærværket.

Forargelsen i de politiske partier er bred og velbegrundet. Men den skal følges op af handling!

Demonstrationer er allerede planlagt, og det er godt. Det er ikke tiden til at gemme sig, men til at stå frem, uanset om det er jøder, muslimer, bøsser eller venstreorienterede, der er genstand for nazisternes had.

Den politik og retorik, som et flertal i Folketinget har stået for, er med til at gøde jorden for bøllerne. Udlændinge bliver gjort til syndebukke, og Folketinget gennemfører en politik, der indebærer, at såvel tilrejsende som danskere med anden etnisk herkomst behandles som andenrangsmennesker.

Højreekstreme partier som Stram Kurs og Nye Borgerlige tages alvorligt, når de med ekstreme synspunkter angriber medborgere. Det er med til at splitte os i stedet for at samle.

Vi er nødt til at gøre op med den racistiske politik. Selv om de bøller, der har smadret jødiske gravsteder, er få og isolerede, så er eksistensen af voldelige nazistiske bøller og "pæne" højreekstreme partier en giftig cocktail. Sammenhold og aktiv modstand har slået nazisterne tilbage før og vil gøre det igen. Alternativet – ligegyldighed – er ikke til at bære.

Derfor: Mød op! Sig fra! Som enkeltperson, i fagbevægelsen, i boligbevægelsen. Vis alle, som er udsat for nazisternes kujonagtige terror, at de ikke er alene!

Nyeste artikler

Indland
04. aug. 2020 - 08:41
EU's genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløjEU's 5600 milliarder kroner store genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløj. Er pakken udtryk for mellemfolkelig solidaritet, eller bruger EU krisen til at indføre mere union?
04. augEU's genopretningspakke skaber d...
Fagligt
04. aug. 2020 - 05:50
Store faggrupper har reelt ingen mulighed for at tegne lønforsikringDanskernes mulighed for at forsikre sig ved arbejdsløshed afslører massive forskelle i pris og vilkår. Store faggrupper efterlades uden reel mulighed for at tegne forsikringerne, viser en ny analyse fra Tænketanken Cevea.
04. augStore faggrupper har reelt ingen muli...
Udland
03. aug. 2020 - 14:29
Hviderussisk præsidentvalg er blevet overraskende interessantPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg. Længe var der udsigt til et forudsigeligt resultat, hvor Hvideruslands præsident gennem 26 år Aleksandr Lukashenko vanen tro kunne fortsætte. Men pludselig er valgkampen blevet overraskende interessant.
03. augHviderussisk præsidentvalg er blevet...
Idekamp
03. aug. 2020 - 11:56
Næsten 20 års politik med skattelettelser har slået fejlJesper Park van der Schaft giver tre eksempler på, at mennesker ikke får den rette hjælp, og påpeger en årsag.
03. augNæsten 20 års politik med skattelette...
Idekamp
03. aug. 2020 - 10:45
Nej til kontant betaling i busserneUdtalelse fra Faglig Chaufførklub Stilling om genindførsel af kontant betaling i busserne i Midttrafiks område.
03. augNej til kontant betaling i busserne
Udland
03. aug. 2020 - 05:50
Bag om Trumps føderale oprustning mod Black Lives MatterDonald Trumps indsættelse af føderale styrker i Portland, Oregon, rejser flere spørgsmål, mener dansk professor. Der hersker uklarheder om, hvorvidt indgrebet mod Black Lives Matter-demonstranter er lovligt, og hvad Trumps bagtanker er med indsatsen.
03. augBag om Trumps føderale oprustning mod...
Udland
03. aug. 2020 - 05:32
Corona rejser det store spørgsmål om 'retten til livet'Eksperter vurderer, at 99 procent af USA's 150.000 coronadøde kunne være reddet. Hvor er deres ret til livet blevet af, spørger Henrik Thejl i denne 13. reportage fra Cuba, som også konstaterer, at corona igen flammer op enkelte steder i Cuba.
03. augCorona rejser det store spørgsmål om...