18 Sep 2020  

KBH: Skyfrit, 15 °C

Latinamerika – opgør med højreregeringer

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 24. oktober, 2019, 13:52:31

Latinamerika – opgør med højreregeringer

Højrekræfterne har været i fremgang i Latinamerika i de seneste år. Den eksplosion af social fremgang, som verdensdelens befolkning oplevede fra starten af dette årtusinde med valget af Hugo Chávez i Venezuela, Lula da Silva i Brasilien, Kirchner i Argentina, Zelaya i Honduras og progressive ledere i flere andre lande, er land for land blevet rullet tilbage af højrekræfter – ofte i tæt samarbejde med USA.

Økonomisk sabotage, USA's sanktioner samt storkapitalens kontrol med medierne var højrekræfternes vigtigste redskaber til at genvinde magten.

Tilbagerulningen begyndte med kuppet mod Zelaya i 2009 efterfulgt af kup mod Fernando Lugo i Paraguay i 2012, valgsejren til Mauricio Macri i Argentina i 2015, højrekræfternes sejr ved parlamentsvalget i Venezuela i 2015, og tilbagerulningen kan måske siges at have kulmineret med kuppet mod Dilma Rousseff i Brasilien i 2016 og valgsejren til Lenin Moreno i Ecuador i 2017.

Ved sommerens møde for venstrekræfterne i Latinamerika – i det såkaldte Sao Paulo Forum – var der fokus på at styrke enheden mod de voksende trusler fra USA-imperialismen under præsident Trump og landenes egne højrekræfter. På Sao Paulo Forum var der enighed om, at den parlamentariske strategi fortsat skal hedde støtte til de såkaldte 'brede fronter', hvor kommunister og revolutionære indgår i brede venstrealliancer for at vinde regeringsmagten.

LÆS OGSÅ: Appel fra Latinamerikas venstrekræfter: Stå sammen

De brede fronter var opskriften på fremgang fra 2000 til 2010, men de viste også svagheder under den efterfølgende tilbagerulning.

Økonomisk sabotage, USA's blokader og sanktioner samt storkapitalens kontrol med medierne var højrekræfternes vigtigste redskaber til at genvinde magten i en række lande med en uskøn blanding af kup og 'demokratiske' valg.

Men nu ser det ud til, at bølgen er ved at vende igen.

Meningsmålingerne antyder overbevisende, at Mauricio Macri taber søndagens præsidentvalg i Argentina til Alberto Fernández fra centrum-venstre alliancen Frente para Todos (Fronten for Alle), der vil videreføre den politik, som Kirchner-præsidenterne førte fra 2003 til 2014. I Bolivia har Evo Morales genvundet præsidentposten, og i Uruguay ser det ud til, at Den Brede Front genvinder præsidentposten for fjerde gang i træk.

Og folkene er i oprør i en række lande med højreregeringer. I Ecuador og Chile har millioner sagt nej til fattiggørelse, privatiseringer og sociale nedskæringer. Demonstrationer og protester bliver slået ned, men præsidenterne har måttet opgive de seneste angreb på levevilkårene. I Brasilien vokser vreden mod højrepræsidenten Jair Bolsonaro og kravet om løsladelse af ekspræsident Lula da Silva.

Det her er ikke en venstrebølge, men måske en antydning af at den er på vej.

Relaterede artikler

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...

< sep 2020 >

18
18. sep. 2020 - 18:00 til 22:00
19
19. sep. 2020 (Hele dagen)
22
22. sep. 2020 - 08:00 til 10:00