31 Mar 2020  

KBH: Let skyet, 7 °C

Mens vi venter på brexit

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 21. oktober, 2019, 15:15:06

Mens vi venter på brexit

Kaos om brexit. Det var overskriften på DR's lange indslag søndag aften om brexit-afstemningen i det britiske parlament.

Indslaget var endnu et i rækken af mange om situationen i Storbritannien. For dem alle gælder, at beretningerne altid serveres med ord som kaos, rod, drama, fjolser, forvirring, afsky, træthed, vrede.

Brexit-situationen bruges ihærdigt i Danmark til at skræmme os fra at prøve det samme.

"Ingen kommer godt ud af den her situation", lød det fra en brite i udsendelsen. Meget sjældent hører vi om de britere, som stemte "leave", fordi de faktisk troede og tror, at der kommer noget bedre på den anden side af brexit, de britere, som er blevet ramt på deres levebrød af EU-politikken.

Men så var der også en ældre brite, som sagde: "Alt, hvad der udsætter vores udtræden af EU, er godt, for så er der en chance for, at vi slet ikke kommer ud".

Manden ramte plet. For kernen i det, som foregår lige nu i Storbritannien, er en kamp om at få omgjort beslutningen om brexit. Og alle kneb gælder.

Alle undersøgelser viser, at det var den britiske arbejderklasse, som stemte for brexit. Omvendt er 80 procent af Underhusets politikere tilhængere af EU og stemte "remain". Der er stærke økonomiske interesser i at bevare Storbritannien i EU. Mange af dem har ikke givet op, men arbejder ihærdigt på at få en ny folkeafstemning.

Som danskere burde vi egentlig ikke være forbavsede. Erfaringerne fra de danske folkeafstemninger fortæller samme historie. Trusler, løgne og i sidste ende en omgørelse af beslutningen, som det skete, efter at danskerne havde stemt nej til Maastricht-traktaten i 1992.

Så hvis der er en ting, vi kan lære fra Storbritannien lige nu, så er det, at det ikke er nok at vinde en folkeafstemning. Man skal også kunne forsvare folkeafstemningens resultater. Om det lykkes for brexit-tilhængerne er stadig ikke afgjort.

Til gengæld er det åbenlyst, at brexit-situationen bruges ihærdigt i Danmark til at skræmme os fra at prøve det samme. Og på den korte bane virker det, som vi kunne se i forbindelse med valget til EU-parlamentet.

Det gør det imidlertid ikke på den lange bane. Virkeligheden banker på, når vi igen begynder at diskutere konsekvenserne af EU-politikken fremfor de britiske politikeres ageren.

Nyeste artikler

Idekamp
31. mar. 2020 - 12:06
I samarbejde for at knække COVID-19-epidemienH. E. Xi Jinping, præsident for Den Kinesiske Folkerepublik: Jeg er overbevist om, at vi gennem solidaritet og gensidig hjælp vil overvinde denne krise, og at vi alle vil gå en lysere fremtid i møde for menneskeheden!
31. marI samarbejde for at knække COVID-19-e...
Idekamp
31. mar. 2020 - 11:00
Coronavirus skelner ikke mellem turisten og arbejderen... vigtigt, at der ikke mindst på arbejdspladserne gøres en meget stor indsats for at minimere smitterisiko, mener Christian Juhl (Ø).
31. marCoronavirus skelner ikke mellem turis...
Indland
31. mar. 2020 - 10:47
Seniorfællesskab spredes, efter at ghettolov fordobler pensionisters huslejeMjølnerparkens aktive seniorbofællesskab er truet på sin eksistens. Beboerne er ellers blevet lovet, at de fortsat kan blive boende sammen, hvis de alle flytter til et nyt bofællesskab. Men det har pensionisterne ikke råd til.
31. marSeniorfællesskab spredes, efter at gh...
Udland
31. mar. 2020 - 09:27
FN-top: Ophæv sanktioner mod Iran, Cuba og Venezuela under coronakrisenFN's generalsekretær António Guterres, højkommissær for menneskerettigheder Michelle Bachelet, ekspræsident Lula da Silva, kongresmedlem i USA James McGovern og Argentinas præsident Alberto Fernández er blot nogle af dem, som kræver blokader og sanktioner ophævet i kampen mod COVID-19.
31. marFN-top: Ophæv sanktioner mod Iran, Cu...
Idekamp
30. mar. 2020 - 18:09
Gaza – en coronakatastrofe truerDet haster med at lægge pres på Israel og få sendt gigantiske medicinske leverancer til det belejrede Gaza, skriver Boykot Israel Kampagnen.
30. marGaza – en coronakatastrofe truer
Idekamp
30. mar. 2020 - 17:01
Århus Stilladsarbejderklub om OK20Vi anbefaler et nej. Fordi vi mener, at der er fag, som har fortjent en bedre forhandling, og det er det, som vores nej skal bruges til.
30. marÅrhus Stilladsarbejderklub om OK20
Idekamp
30. mar. 2020 - 14:20
Der er ikke penge nok i EU-systemet“Eksproprier långiverne! Vi befinder os i en force majeure-situation,” mener John Østergaard Andersen. “Husk: Långivernes formuer er samfundsskabte værdier!”
30. marDer er ikke penge nok i EU-systemet

Nyeste: Idekamp