07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Er USA i gang med farve-revolution i Hongkong?

Bag protesterne

Er USA i gang med farve-revolution i Hongkong?

Selv om præsident Donald Trump afviser, at USA står bag uro i Hongkong, er det en kendsgerning, at der er afholdt mindst otte møder mellem demonstranternes ledere og amerikanske politikere og diplomater.

Repræsentanter for USA har afholdt mindst otte møder indenfor få uger med lederne for demonstranterne i Hongkong.
FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den 13. august 2019 tweeter USA's præsident Donald Trump, at han “ikke forstår", hvorfor USA har fået skylden for at stå bag de kaotiske protester i Hongkong.

USA støtter nemlig den almindelige fortælling om, at demonstranterne i Hongkong er "demokratiske" og et udtryk for "unge græsrødders" oprør mod Kinas kolonialistiske overgreb på dem.

Det engelsksprogede dagblad Global Times sår imidlertid tvivl om denne fremstilling.

Finder der lige nu en farve-revolution sted i Hong Kong, styret af USA?.
Global Times

Med ordet "farverevolution" hentyder avisen til mange af USA's forsøg på at gennemføre regimeskifte i lande som Ukraine, Egypten, Syrien, Libyen og Afghanistan ved blandt andet at støtte udvalgte ngo'er, grupper og partier i landene.

Møder med demonstranter

Men hvad bygger påstandene om USA's rolle i en mulig farverevolution på?

15. august skrev Arbejderen, at topdiplomaten på USA's konsulat i Hongkong, Julie Eadeh, havde holdt møde med tre af de absolutte ledere af protestbevægelsen.

>> LÆS OGSÅ: USA kritiserer Kinas nye silkevej

Siden er det kommet frem, at der har været afholdt flere møder med demonstrationsledere. Og det antyder, at USA "puster til uroen og koordinerer den", skriver journalisten Sara Flounders fra den amerikanske ugeavis Workers World.

Den 8. august modtog USA's vicepræsident Mike Pence eksempelvis hongkongmilliardæren Jimmy Lai i Det Hvide Hus. Lai er kaldt Asiens svar på mediemogulen Rupert Murdoch, og han har rundhåndet delt millioner ud til demonstranterne i Hongkong, oplyser den statsfinansierede amerikanske TV- og radiokanal Voice of America.

>> LÆS OGSÅ: USA strammer løkken om Kina

Få dage tidligere havde samme Lai møde med Donald Trumps sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

– Jeg synes, at Trump er meget god til at omgås gangstere, sagde Lai bagefter til det amerikanske dagblad Wall Street Journal.

Møder med hele USA's top

Tidligere på sommeren holdt de to demonstrationsledere fra Hongkong, Joshua Wong og Agnes Chow, et møde med formanden for udenrigsudvalget i USA's kongres, Eliot Engel, i USA, afslører et foto på Hong Kong Free Press' hjemmeside. 

De to holdt også møder med vicepræsident Mike Pence, udenrigsminister Mike Pompeo, præsident Donald Trumps sikkerhedsrådgiver John Bolton samt den republikanske senator Marco Rubio.

De to hongkong-ledere blev anholdt, afhørt og sigtet i fredags i Hongkong for at have afholdt en uanmeldt demonstration i juni. Men begge blev kort efter løsladt igen.

De to står i spidsen for Demosisto-partiet, der ønsker fuld autonomi for Hongkong efter 2047, hvor princippet om "et land – to systemer" udløber.

>> LÆS OGSÅ: USA booster protester i Hongkong

Vifter med USA's flag

USA er også forbillede for mange af demonstranterne i Hongkong.

Bag en del af de mest voldelige protester i Hongkong står det forbudte Hong Kong National Party (HKNP), hvis medlemmer ved nogle af demonstrationerne har viftet med USA's flag. Partiet førte også an i stormen på bystyrets parlament tidligere på året, skriver den canadiske netportal globalresearch.ca.

Demonstranter i Hongkong synger USA's nationalsang eller vifter med dets flag.

USA-lov på vej

USA's støtte til demonstranterne i Hongkong bliver nu muligvis fulgt op af en konkret lovgivning.

Ifølge det amerikanske nyhedsmedie The Daily Beast er republikanske politikere fra USA's kongres parate til at gribe ind overfor, hvad de kalder "Kinas voldsomme optræden i Hongkong".

De har ifølge mediet presset udenrigs- og finansministeriet i USA til at udarbejde et lovforslag, der vil munde ud i sanktioner mod kinesiske ledere, der "støtter undertrykkelsen af protester i Hongkong". 

I forrige uge afholdt demonstrationsledere fra Det Demokratiske Parti i Hongkong et pressemøde, hvor de netop opfordrede USA's Senat til offentligt at støtte deres bevægelse gennem ny lovgivning.

Millioner fra USA

Det Demokratiske Parti i Hongkong er et af de partier og grupper, der siden 1990'erne har modtaget betydelige pengebeløb fra det amerikanske National Endowment for Democracy (NED), skriver det USA-baserede bureau for undersøgende journalistik, Mint Press News.

NED beskriver sig selv som et demokratiprogram, som USA's udenrigsministerium hvert år støtter med 100 millioner dollars.

Sara Flounders fra den amerikanske avis Workers World holdt dette oplæg om Hongkong tidligere på måneden. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. sep. 2019 - 10:39   08. sep. 2019 - 10:04

Hongkong

ah@arbejderen.dk
Protesterne i Hongkong 2019-20
 • 31. marts 2019 startede protesterne mod et lovforslag, der ville gøre det lettere at udlevere fanger til retsforfølgelse mellem Hongkong, Taiwan, Macau og Kina. 
 • I dag flygter tusinder af kriminelle – også mordere – fra Kina til Hongkong, efter at de har begået deres forbrydelser, velvidende, at de ikke bliver udleveret, da der ikke foreligger en aftale om udlevering.
 • Lovforslaget i Hongkong blev imidlertid suspenderet på ubestemt tid, men protesterne er fortsat.
 • Demonstranterne kræver, at bystyrets leder, Carrie Lam, går af.
 • Nogle demonstranter kræver endda autonomi eller uafhængighed.
 • Protesterne bliver koordineret med diplomater fra USA's konsulat.
 • i juni 2020 indførte myndighederne Hong Kongs nationale sikkerhedslov om beskyttelse af national sikkerhed. 

​Kilder: BBC, South China Morning Post, China Daily

Hongkong
 • Hongkong er en særlig administrativ region ved det Østkinesiske Hav i det sydlige Kina.
 • Hongkong var britisk koloni i 156 år, men blev i 1997 delvis overdraget til Kina.
 • Befolkningstal: 7,4 millioner (2017).
 • Landareal: 1.000 kvadratkilometer.
 • Sprog: Kantonesisk og engelsk.
 • Valuta: Hongkong-dollar.
 • Største samhandelspartnere: Kina, USA, Japan og Taiwan.
 • Hongkongs vigtigste funktion er at fungere som en næsten direkte adgang til det kinesiske marked og dermed til cirka 1,2 milliarder forbrugere.

Kilder: The World Factbook, UNESCO Institute of Statistics, UNESCO World Culture Report 2000, Udenrigsministeriets Landefakta