12 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Danmark deltager i stor militærøvelse i Ukraine

"Mod russisk trussel"

Danmark deltager i stor militærøvelse i Ukraine

Danske soldater deltager sammen med 18 lande i stor militærøvelse i Ukraine. Den har til formål at afskrække Rusland, skriver USA's forsvarsministerium.

USA's destroyer USS Porter efter et togt i Det Sorte Hav i 2017.
FOTO: US Navy Photo
1 af 1

USA og 18 andre lande – herunder Danmark – indleder i morgen, den 1. juli, en massiv krigsøvelse i Ukraine. Øvelsen varer i 12 dage.

Desværre fortsætter nogle lande med at sende deres skibe til Sortehavet for at holde spændingerne ved lige.
Balkan Post

Målet skal ifølge USA's forsvarsministerium være at imødegå "de stigende trusler fra Iran og Rusland", citerer det USA-baserede netsted freebeacon.com.

Der deltager 33 flådefartøjer, 24 fly og over 3000 soldater fra Bulgarien, USA, Canada, Danmark, Estland, Frankrig, Georgien, Grækenland, Italien, Letland, Litauen, Moldova, Norge, Polen, Rumænien, Sverige, Tyrkiet, Ukraine og Storbritannien.

Glæder sig til øvelsen

1750 ukrainske, 1000 amerikanske og 1000 soldater fra andre NATO-medlemslande vil deltage i øvelsen, der har været afholdt hvert år siden 1997.

>> LÆS OGSÅ: Dansk militær træner ukrainske tropper til krig

De fleste af landene er NATO-medlemmer, og øvelsen ledes af USA og Ukraine. Ifølge Pentagon skal den årlige øvelse, kaldet Sea Breeze 2019, "forbedre kapaciteten, forbedre evnen til at operere sammen og bygge videre på årtier med partnerskab og venskab". Konkret skal soldaterne lære at "beskytte kritisk infrastruktur og operere til søs".

>> LÆS OGSÅ: Topmøde diskuterer NATO og Rusland

På Twitter skriver mange af de deltagende landes officerer om glæden ved atter at træne sammen, #ExerciseSeaBreeze.

USA's 6. Flåde vil deltage og skriver på sin twitter-konto: "Juli måned kan ikke nærme sig hurtigt nok. US Navy og Ukraine glæder sig til at lede øvelsen".

Svært forhold til Rusland

Øvelsen foregår ifølge det konservative freebeacon.com i en "anpændt tid for Trump-administrationen", der er på randen af krig med Iran og i et svært forhold til Rusland, der øger sine trusler".

På baggrund af den militære usikkerhed vil USA's styrker og deres allierede fra hele verden gennemføre "træningsøvelse med fokus på beskyttelse af kritisk infrastruktur, styrkebeskyttelse og maritime sikkerhedsoperationer", ifølge Pentagon.

Ukraine har fået en fremtrædende plads i ledelsen af øvelsen, oplyser den ukraine nyhedsportal unian.info og tilføjer, at soldaterne skal træne i at forsvare adgang til havet i tilfælde af, at fjender blokerer Donau-flodens udløb i Sortehavet. 

>> LÆS OGSÅ: Forsvarsministre afsætter flere penge til oprustning

– Vi har tidligere øvet sammen med rumænske og georgiske kolleger på Donau, men nu er den i sandhed en international operation, siger Oleg Kostur, leder af Ukraines Søværn i den sydlige del af landet.

Kritik af Sea Breeze

Ifølge en artikel i Balkan Post er Ukraines fremtrædende plads i Sea Breeze et fingerpeg om, at Ukraines nye præsident Volodymyr Zelenskij vil fortsætte landets tætte parløb med USA og NATO imod Rusland.

>> LÆS OGSÅ: Zelenskij ønsker Ukraine ind i EU og NATO

"Desværre fortsætter nogle lande som USA og Storbritannien med at sende deres skibe til Sortehavsregionen for at holde spændingerne ved lige", skriver Balkan Post og tilføjer, at ikke alle europæiske ledere er enige om at "hælde benzin på bålet". 

Tysklands forbundskansler Angela Merkel vil således ikke sende tyske skibe til Sortehavet i modsætning til den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen.

NATO og Ukraine indgik i 1997 en partnerskabsaftale, der er en ramme for politisk og militært samarbejde. Med partnerskabsaftalen erklærer NATO, at et uafhængigt, stabilt og demokratisk Ukraine er vigtigt for stabilitet i Europa.

I 2008 erklærede NATO, at Ukraine en dag kan blive fuldgyldigt medlem af alliancen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. jun. 2019 - 08:55   30. jun. 2019 - 08:56

Ukraine

ah@arbejderen.dk
Sea Breeze 2019
  • 1.-12. juli finder militærøvelsen See Breeze sted i Ukraine.
  • USA og Ukraine leder øvelsen.
  • Målet er at "imødegå de stigende trusler fra Iran og Rusland".
  • 33 flådefartøjer, 24 fly og over 3000 soldater fra 19 lande deltager.
  • Danmark deltager med en mindre styrke.
  • 1750 ukrainske og 1000 amerikanske soldater udgør hovedstyrken.
  • See Breeze har været afholdt hvert år siden 1997.

Kilder: unian.info