06 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Demonstranter stormer kulmine i Tyskland

Klimaaktivister i aktion

Demonstranter stormer kulmine i Tyskland

I den forgangne weekend satte aktivister klimaet på dagsordenen i Düsseldorf og Aachen i Tyskland samt i New York i USA.

Omkring 1000 hvidklædte klimaaktivister fra Ende Gelände gør klar til at bryde politiets blokade.
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Omkring 1000 klimaaktivister fra miljøorganisationen Ende Gelände stormede lørdag aften Garzweiler-kulminen nær Düsseldorf og Köln i det vestlige Tyskland, skriver det tyske medie DW, Deutsche Welle.

Det tyske energiselskab RWE vil rydde skovområder for at udvide den 48 kvadratkilometer store Garzweiler-mine.

Aktivisterne brød politiets blokade, og selv om de blev mødt af politi bevæbnet med peberspray, lykkedes det at komme igennem til minen for at sætte fokus på klimaforandringerne. 

Alle aktivister har forladt minen, de sidste forlod den i løbet af søndagen.

Aktionen fandt sted blot få dage efter, at en plan om at gøre EU klimaneutral i 2050 blev opgivet, skriver nyhedsbureauet AP.

Ejerne af Garzweiler-minen, det tyske energiselskab RWE, har planlagt at rydde områder med gammel skov for at udvide den 48 kvadratkilometer store mine samt en nærliggende mine ved Hambach. Så fokus var allerede tidligere lørdag på minen, hvor demonstranter blokerede jernbanespor, der anvendes til at transportere kul.

Op mod 8000 mennesker deltog i lørdagens demonstration i Tyskland, anslår den tyske klimagruppe Bund.

Den tyske regering har lovet, at landet skal være CO2-neutralt i 2050, men det er alt for sent, mener aktivisterne.

Dagen før deltog mellem 20.000 og 40.000 unge fra 17 lande i en demonstration for klimaet under parolen Fredage for fremtiden i den tyske by Aachen, nær grænsen til Holland og Belgien.

En del af disse demonstranter deltog også i protesterne mod Garzweiler-kulminen, der er en af Tysklands største åbne brunkulsminer.

Aktion i USA

I New York i USA blokerede klimademonstranter lørdag dagbladet New York Times' hovedredaktion i protest mod "mediernes manglende omtale af klimakravene", beretter TV-stationen Democracy Now.

Demonstranterne lagde sig ned i en "die-inn" under mottoet "klimaforandring = massemord" og dannede ordet "change" med deres kroppe.

70 klimaaktivister blev efterfølgende arresteret.

Aktionen var arrangeret af klimagruppen "Extinction Rebellion".

– Medierne må rapportere om klimaet, så folk kan begynde at presse på for mere radikale svar, udtaler gruppens talskvinde, Eve Mosher, til Huffington Post.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jun. 2019 - 12:59   24. jun. 2019 - 15:06

Klimaprotester

ah@arbejderen.dk