21 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 11 °C

Frankrig vil kriminalisere solidaritet med De Gule Veste

Efter storstilet indsamling

Frankrig vil kriminalisere solidaritet med De Gule Veste

Fransk politi er kommet under kritik for at indkalde 50 personer, der i januar-februar ydede pengestøtte til en bokser, dømt for vold mod politiet under en af De Gule Vestes demonstrationer. Regeringen siger, at donorerne er medskyldige.

Franskmænd må ikke samle penge ind til den tidligere professionelle mesterbokser Christophe Dettinger. Han er dømt for vold mod politiet under en af De Gule Vestes demonstrationer.
FOTO: Intenaute/CC 3.0
1 af 1

Fransk politi har indkaldt 50 mennesker til afhøring om, hvorfor de har doneret penge til støtte for den tidligere professionelle mesterbokser Christophe Dettinger, der under en af De Gule Vestes protester i januar slog en betjent og fik et års fængsel.

Nu vil det politiske politi både endevende hjerter og sind for at få at vide, hvorfor folk donerede penge. Det er et rent tankepoliti.
Laurence Léger, advokat

En domstol i Paris idømte i februar Christophe Dettinger et års fængsel for vold mod betjente, der havde sendt tåregas mod hans familie på en bro i hovedstaden i januar.

Retten bestemte desuden, at bokseren skal betale erstatning på op til 3000 euro til de såkaldt "skadelidte" betjente. Det svarer til godt 22.300 kroner.

Fik tåregas

Den 5. januar sendte politiet i Paris en sky af tåregas mod demonstranterne ved Léopold-Sédar-Senghor-broen i Paris. Christophe Dettinger har forklaret, at han gik frem mod betjentene, der lige havde ramt hans egen familie med tåregas.

Videooptagelser viser Dettinger gå frem og slå ud efter betjentene, der står bag skjolde.

50 indkaldt til afhøring

Politiet i Paris begyndte den 11. juni at indkalde og udspørge enkeltpersoner om, hvorfor de har støttet bokseren, der blev sigtet for vold mod politiet, skriver det franske dagblad L'Humanité. 

>> LÆS OGSÅ: Politivold mod Gule Veste eksploderer

Mindst 50 personer har indtil nu modtaget en indkaldelse til afhøring, tilføjer avisen. Men det reelle antal kan være meget højere. Flere end 8800 mennesker har doneret mindst 800.000 kroner til bokseren.

Nærgående spørgsmål

De franskmænd, der oplyste, at de ikke kunne deltage i afhøringen om donationerne til Christophe Dettinger, blev i en e-mail fra politiet bedt om at afgive skriftligt svar på følgende spørgsmål:

"Af hvilken grund har du doneret til støtte for Christophe Dettinger? På hvilket tidspunkt gav du donationen, og "hvad var motivationen for at yde støtte på hjemmesiden?"

Det er helt klart, at politiet også ønsker at ramme personerne bag initiativet for at indsamle pengene til bokseren, skriver L'Humanité.

– Nu vil det politiske politi både endevende hjerter og sind for at få at vide, hvorfor folk donerede penge. Det er et rent tankepoliti, siger Laurence Léger, advokat for Dettinger til radiostationen Europa1.

>> LÆS OGSÅ: De Gule Vestes folkeråd breder sig i hele Frankrig

Kriminaliserer støtte

Ifølge L'Humanité er politiets mails til 50 franskmænd et slet skjult forsøg på kriminalisere dét at yde pengebidrag til en politisk sag.

Marlène Schiappa, minister for ligestilling i Macrons regering, indrømmer åbent, at man går efter at kriminalisere støtten til bokseren.

– Det ville være godt at vide, hvem der donerede. De er nemlig på en måde medskyldige i de meget alvorlige handlinger, der ramte en politibetjent, som blot forsøgte at opretholde den offentlige orden, siger hun til radioen Franceinfo.

2000 såret af politiet

Bevægelsen De Gule Veste startede i efteråret 2018. Dens protester har ført til den største bølge af anholdelser i Frankrig siden den nazistiske besættelse i 1940-1944.

Mere end 8000 gule veste-aktivister er blevet arresteret, omkring 2000 er blevet såret af politiet, heriblandt er 500 med hovedskader. 23 har mistet et øje efter at være blevet ramt af politiets gummikugler eller tåregasgranater.

Politiet anmodede i sidste måned om at få udleveret den fulde navneliste på donorer til Dettinger-indsamlingen fra det private Leetchi-selskab, der driver en hjemmeside med mulighed for, at brugerne kan oprette såkaldt crowd-sourcing.

>> LÆS OGSÅ: Sådan startede De Gule Veste

Politiet fik uden videre navnelisten, selv om donorerne forud for indbetalingerne var blevet fortalt, at deres donationer ville forblive anonyme.

Gule Vestes grundlægger i fængsel

I sidste uge krævede politianklageren i Paris i øvrigt fire måneders fængsel til grundlæggeren af De Gule Veste, Eric Drouet, for angiveligt at "forberede vold eller ødelæggelse" og "være i besiddelse af et forbudt "kategori D-våben" under en demonstration.

I slutningen af ​​december anholdt politiet Drouet, efter at han havde arrangeret en ikke-anmeldt demonstration på Place de la Concorde i Paris for protestere mod politivold.

Politiet konfiskerede herunder et kategori D-våben i Drouets taske – en træstok, han som lastbilchauffør til daglig har med sig for at beskytte sig mod mulige overfald.

Eric Drouet, 34, var den person, der med en vejblokade nær Paris tog initiativ til De Gule Veste-bevægelsen den 17. november 2018.

>> LÆS OGSÅ: Fransk politi beskyder De Gule Veste

Hans advokat, Kheops Lara, advarede i retten anklageren.

– Dét, I ønsker med denne sigtelse, er at dømme De Gule Veste. Eric Drouet er en vigtig person i bevægelsen, og han er ikke terrorist, men blot én, der i 32 uger har krævet mere demokrati og social retfærdighed i dette land, sagde Lara.

Hun fordømte "den politiserede retssag, der sigter mod at undertrykke De Gule Veste".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jun. 2019 - 15:30   21. jun. 2019 - 15:32

Frankrig

ah@arbejderen.dk
Frankrigs Gule Veste
 • En protestbevægelse der opstod i maj 2018 på Facebook og change.org.
 • Har siden 17. november 2018 blokeret veje og havne og demonstreret i hele Frankrig i protest mod, at afgiften på benzin og diesel skulle stige henholdsvis 21 og 45 øre per liter den 1. januar.
 • Er også imod regeringens nedskæringer og den høje arbejdsløshed.
 • Kræver præsident Emmanuel Macrons afgang, opløsning af parlamentet, nyvalg og ny forfatning.
 • Kræver højere skat på de rigeste og lavere skat for almindelige mennesker.
 • Har i mange større og mindre byer indført folkelige råd for at diskutere krav og vælge lokale talspersoner.
 • Får støtte af de landsdækkende faglige sammenslutning Force Ouvriere, Solidaire og lokale afdelinger af fagforbundet CGT.
 • Ifølge en meningsmåling i slutningen af november 2018 støtter to ud af tre franskmænd De Gule Veste.
 • Kræver nu 40 procents forhøjelse af de basale sociale ydelser.
 • Kræver "genetablering af offentlig service med flere ansatte" og mere byggeri for at afskaffe hjemløsheden.
 • Kræver øjeblikkeligt stop for privatiseringer samt renationalisering af veje, lufthavne og jernbaner.

Kilder: LCI-tv, RTL, Le Figaro, PRCF, Gilets Jaunes