25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, regn, 11 °C

Politivold mod Gule Veste eksploderer

24 lørdage med protester

Politivold mod Gule Veste eksploderer

I Frankrig eskalerer politiets vold mod demonstranter fra De Gule Veste. Og volden rettes ikke kun mod hætteklædte uromagere. Arbejderen har talt med øjenvidner, der fortæller, at de fleste sårede demonstranter er mindreårige, journalister, sygeplejersker og forbipasserende.

En demonstrant ligger 20. april bevidstløs på gaden, ramt af enten politiets knipler eller gummikugler.
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

23 mennesker har mistet et øje, efter at politiet har ramt dem med tåregaspatroner eller gummikugler. Flere har fået beskadiget en hånd så alvorligt, at lægerne har måttet amputere. Over 200 har fået hovedskade.

En tåegaspatron rammer mig i højre øje. Den var affyret fra vel 10 meters afstand. Lægerne måtte efterfølgende fjerne mit øje.
Olivier Fostier, De Gule Veste

En af de, der hjælper sårede demonstranter fra De Gule Veste, er samaritten John Pierrefitte fra byen Grenoble. Arbejderen får fat på ham over telefon, og han er rystet, men direkte i sine svar:

– Jeg har været med til at bære sårede væk fra demonstrationerne, efter at de er blevet ramt af politiets skud eller knipler, siger han og tilføjer, at han frivilligt bruger al sin tid og kunnen på at yde førstehjælp i byer som Paris, Lyon, Saint-Etienne og Grenoble.

Han forklarer, at samaritterne bærer hvide hjelme og tydelige hvide veste med klar angivelse af, at de er samaritter. Alligevel gik politivolden ud over netop John Pierrefitte. Foran banegården i Lyon ville han hjælpe en såret demonstrant, der havde opført sig "yderst fredeligt".

– Det var som en krigszone. Først gav en betjent mig tre slag med en knippel over mit lår, så rev en politimand min gasmaske af. I forvejen skød andre politifolk direkte ind i menneskemængden af gule vest-demonstranter, selv de der lå ned, fortæller John Pierrefitte, der efterfølgende har klaget over volden mod ham.

Han beretter, at der stadig er omkring 100.000 demonstranter på gaden i hele Frankrig hver lørdag. Men politiet optrapper volden i et forsøg på at afskrække og stoppe De Gule Veste, der kræver stop for nedskæringer, præsident Emmanuel Macrons afgang og mere demokrati.

Kortlægger skader

'Den franske journalist David Dufresne har lige fra starten – 17. november 2018 – ført statistik over ofrene for politivolden mod De Gule Veste og lagt fotos af skaderne ud på nettet.

Siden december 2018 har 8000 været anholdt, 500 har fået hovedskade, 23 har mistet synet, og fem har mistet en hånd på grund af de 10.000 gummi- og plastickugler samt tåregasgranater, som politiet har affyret.

2000 ud af de 8000 anholdte er blevet fængslet, og 1500 afventer retssag. 12 har mistet livet ved især trafikulykker i forbindelse med blokader, og en er død på grund af politiets tåregas, oplyser journalisten ifølge en artikel i Mintpress News.

Olivier Beziade, far til tre, lå i koma i flere måneder, efter at politiet i Bordeaux affyrede en gummikugle direkte mod hans baghoved fra kort afstand, oplyser Dufresne. I dag har Olivier Beziade en svær hjerneskade.

På David Dufresnes hjemmeside – alloplacebeauvau.mediapart.fr – er der indsamlet vidnesbyrd i form af fotos og videoer. Her kan man læse om, at 222 personer har fået alvorlig hovedskade, 23 har mistet et øje, efter at de er blevet ramt af tåregaspatron eller gummikugle. Blandt klagerne var 419 demonstranter, 57 journalister, 37 mindreårige, 19 forbipasserende og 18 samaritter eller frivillige læger og sygeplejersker.

"Politivold er en regelmæssig lørdagsbegivenhed. Og de folk, der bliver såret, er ikke hooligans, men demonstranter. Jeg er forbløffet over det store antal skader og over at se, at politiets etiske kodeks hver lørdag bliver overtrådt, massivt og gentagende. Vi ser ting, der er forbudt", siger Dufresne til den amerikansk baserede onlinenyhedsportal BuzzFeed News.

Han spørger tit sig selv, hvorfor så mange demonstranter mister et øje eller en hånd eller får kraniebrud under demonstrationerne.

Mange skader er opstået på klos hold.

Projektiler rammer hårdt

De mest anvendte våben blandt franske politifolk er LBD-riflen, lanceur de balle de défense. Den bruges til at skyde gummikugler afsted med. Dufresne har talt med eksperter, som kritiserer våbnet som "usikkert".

Neurokirurgen Laurent Thines ved Besançon-hospitalet er ikke i tvivl om projektilernes farlighed.

– Når et projektil af typen LBD40 bliver affyret med 324 kilometer i timen, har det en slagkraft, som er at sammenligne med at blive ramt af en 20 kilo tung betonflise i ansigtet, siger han og tilføjer, at LBD40 kun må anvendes mod underkroppen, arme, hænder og ben.

Eric Morvani, direktør for det nationale politi, lovede ellers i februar, at personer ikke ville blive ramt i ansigtet, men kun "på kroppen og de øverste eller nederste lemmer," citerer Euronews.

Frankrig er et af de sidste lande i Europa, der benytter LBD-riflen. Kun Polen, Ungarn, Tyrkiet og Grækenland bruger den stadig.

Et andet våben, politiet ofte anvender, er chokgranater, der eksploderer blandt demonstranter ved hjælp af en lille mængde af sprængstoffet TNT og blænder ofrene. Trykket fra eksplosionen risikerer også at beskadige hørelsen, forklarer Dufresne.

Granaten udsender samtidig op til 180 små gummikugler i kaliber 32-størrelsen.

Desuden er mange demonstranter ramt af tåregaspatroner, blandt andre blev en 80-årig marokkansk kvinde ramt i hovedet, da hun ville lukke sine altandøre, kunne BBC berette i december.

Olivier Fostier fra byen Charleville Mezieres deltog i De Gule Vestes demonstration "Acte 19". Hver lørdagsdemonstration har et nummer.

– Jeg gik fredeligt på fortovet med gul vest på, da en tåregaspatron sprang foran mig. Jeg vendte mig om for at forlade demonstrationen, men en ny tåegaspatron ramte mig i mit højre øje. Den var affyret fra vel 10 meters afstand. Lægerne måtte efterfølgende fjerne mit øje, da området omkring iris var helt ødelagt, fortæller han til Arbejderen.

Han oplyser, at lægerne om kort tid vil vurdere, hvilken protese – glasøje – han kan få.

– Jeg plejer at arbejde indenfor handel og rejser en del. Desuden bruger jeg ofte meget PC, så nu må jeg bevare det syn, jeg har tilbage og optræne mit tilbageværende venstre øje til det maksimale, siger Olivier Fostier til Arbejderen.

"Politiet er fejlfrit"

Trods de mange sårede mener den franske indenrigsminister Christophe Castaner ikke, at nogen kan pege fingre ad politiets indsats. 

– Ingen politimand eller -kvinde har angrebet nogen folk fra De Gule Veste, lød det den 15. januar ifølge det franske dagblad Le Point.

I februar gentog han sit synspunkt, men tilføjede dog, at eventuel magtanvendelse skete mod "hooligans", der regelmæssigt infiltrerer demonstranternes rækker, den såkaldte "sorte blok".

Men samaritten John Pierrefitte genkender ikke ministerens billede af, at det kun er ballademagere, der bliver skadet af politiet.

– Politivolden sker hele tiden og rammer alle, der demonstrerer. Politiet sigter mange gange efter øjnene. Det er svært at fatte. Jeg oplever et stigende antal sårede, siger han til Arbejderen.

Også gule vest-demonstranten Allison Dru fra byen Charente i det sydlige Frankrig er rystet over politiets vold. Hun har ikke selv set den direkte, men har set de mange videoer, som De Gule Veste lægger på sociale medier.

– Vi hernede er pacifister helt ind til benet. Så vi er ekstra rædselsslagne, når vi ser volden ramme samaritter, journalister og andre, der optræder fredeligt, siger hun og fortsætter:

– Jeg har selv set en video af en handikappet i kørestol, der bliver væltet af politiet. Jeg har også lagt mærke til, at de skadede demonstranter især er ledere af De Gule Veste eller de, som optræder i medierne, siger hun til Arbejderen over telefonen på vej hjem fra ferie.

Især politiets specialstyrke BAC, der opererer i civilt tøj, er "slemme", mener Allison Dru, der sluttede sig til De Gule Veste for nogle måneder siden "på grund af urimelighederne i samfundet".

Hun har et bud på, hvorfor politiet er så voldelig overfor bevægelsen:

– De får ordre til det. De er pressede af hierarkiet indenfor politiet. Der går en kommandovej lige fra indenrigsministeren til departementsledelserne og de tilhørende politidirektører, der adlyder ordrer. Hvis der er nogen, der siger nej til at bekæmpe De Gule Veste, er deres karriere slut, vurderer Allison Vu.

Hun stammer fra Leeds i Storbritannien, men flyttede som 15-årig til Frankrig. I dag er hun arbejdsløs lærer og "indgroet pacifist, der hader vold", som hun udtrykker det.

Hun er i øvrigt rasende over, at Frankrigs præsident Emmanuel Macron kan bevare jernhandsken og fastholde den meget militante linje overfor De Gule Vestes protester.

Macrons løfter og Notre Dame

– Torsdag lovede han på landsdækkende TV at sænke skatten for små og mellemstore indkomster. Men de fleste af de fattigste franskmænd tjener så lidt, at de ikke kan betale skat. Macron lover også at hæve pensionen en smule, og at ingen hospitaler og skoler vil blive lukket. Men vi tror ham ikke. Vi stopper ikke protesterne, siger Allison Dru og minder om, at De Gule Veste kræver præsidentens afgang, stop for sparepolitikken og mere demokrati.

Allison Dru er rasende over, at fransk erhvervsliv i sidste uge på få dage rejste fem milliarder euro til at genopbygge den brændte katedral Notre Dame i Paris. 

– Selvfølgelig skal Notre Dame genopbygges, men tænk på, at en gammel dame døde af fattigdom netop foran Notre Dame i forrige uge.

I Danmark er 43-årige Leyla Åkerstrøm fast besluttet på at få informationer ud om politiets overgreb i Frankrig på De Gule Veste:

– Hårene rejser sig. Det sker i et centralt land i Europa. Men der er intet i mainstreamnyhederne herhjemme om volden. Men informationerne må ud. Folk bliver traumatiseret for livet, fysisk og psykisk, siger hun til Arbejderen.

Nu er hun i gang med at indsamle fotos og videoer, som hun vil videreformidle til danske medier og folketingspolitikere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2019 - 09:17   07. maj. 2019 - 08:49

Frankrig

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Politivold i Frankrig 2019
  • Siden december 2018 er 8000 personer blevet anholdt under demonstrationer afholdt af De Gule Veste.
  • 2000 er blevet fængslet, og 1500 afventer retssag.
  • Politiet har affyret 10.000 gummi- og plastickugler, tåregas- og chokgranater.
  • Politiet anvender især LBD-rifler til at affyre projektiler med, selvom eksperter kritiserer farten, projektilet bliver affyret med.
  • 500 har fået hovedskader af politiets tåregaspatroner, chokgranater eller gummikugler.
  • 23 har mistet synet, og fem har mistet en hånd.
  • 12 har mistet livet ved især trafikulykker i forbindelse med blokader.
  • En er død på grund af politiets tåregas i byen Marseilles.
  • En er ramt i baghovedet med en gummikugle og har ligget flere måneder i koma. I dag har han svær hjerneskade.
  • Blandt de ramte er 419 demonstranter, 57 journalister, 37 mindreårige, 19 forbipasserende og 18 samaritter eller frivillige læger eller sygeplejersker.

Kilder: alloplacebeauvau.mediapart.fr, Le Point, Euronews