06 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Brasilien og truslerne mod Amazonas

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard
tir. 28. maj - 2019
tor. 11. apr - 2019
ons. 27. feb - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 05. december, 2018, 14:42:08

Brasilien og truslerne mod Amazonas

Den ny udenrigsminister Ernesto Araujo har udtrykt at klimaforandring er nogle dogmer som marxister har fundet på for at underminere vestens økonomier og fremme Kinas indflydelse.

Den chokerende udvikling i Brasilien, hvor en fascist er blevet valgt til præsident, er rystende. Gennem smart brug af sociale medier og løgne vandt Jair Bolsonaro valget i et land med 200 millioner indbyggere.

Træfældning i Amazonas ser ud til at vokse i omfang med nye angreb på uberørt regnskov og de indfødtes levesteder.

Brasilien har også verdens største og mest artsrige regnskov: Amazonas. Derfor kan vi ikke overlade Amazonas til Brasilien, Amazonas er som en lunge på vores planet, som vi alle har brug for.

Bolsonaro ligner Trump-slænget 

Den nye regering, som træder til den 1. januar 2019, består af kyniske uvidende idioter på niveau med Trump-slænget i Washington og benægter fakta uden at rødme.

Den ny udenrigsminister Ernesto Araujo har udtrykt, at klimaforandring er nogle dogmer, som marxister har fundet på for at underminere Vestens økonomier og fremme Kinas indflydelse.

Brasilien har ellers været i front internationalt, når det gælder om at rejse diskussionen om at reducere CO2 udledninger til atmosfæren. Og var aktiv i forarbejdet til Paris aftalen i 2015.

Der er tegn på, at man vil slå miljø- og landbrugsministerierne sammen, så der bliver to landbrugsministerier som det ironisk udtales.

Det er som at sætte en ræv til at vogte over gæs, og træfældningen i Amazonas ser ud til at vokse i omfang med nye angreb på uberørt regnskov og på de indfødtes levesteder.

Åbner Amazones for rovsrift

Den nye præsident Bolsonaro har sagt, han vil åbne Amazonas for mere træfældning og minedrift. Kapitalen vil få frit løb til at udnytte og ødelægge naturværdierne.

Protesterne mod denne udvikling vokser allerede og kan blive en vigtig frontlinje i klassekampen.

Bliver Brasilien en paria internationalt på klimaspørgsmålet, så kan det imidlertid også give bagslag for den store eksportorienterede landbrugsindustri. Kan de blive ved med at sælge deres sojaprotein og oksekød til Europa i samme omfang?

Men Bolsonaro og hans klike, som støttes af monopolkapital, landbrugs-og mineinteresser, er kolde. Amazonas optager store mængder CO2, har betydning for det globale vejr og er hjem for flere arter end noget sted på jorden, og udsat for en accelererende træfældning på 52.000 km2 om året. Amazonas er derfor af global betydning og skal beskyttes.

I frontlinjen i denne kamp står også de oprindelige folkeslag, som lever i skoven. Deres ledere siger, at Bolsonaros politik vil opmuntre skovhuggerne, den illegale minedrift og jordrøvere til at bruge mere vold.

Bolsonaros politik vil medføre et folkemord, hvis den ikke stoppes.