09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -4 °C

Uroligheder fortsætter i Frankrig

Mod Macrons økonomiske nedskæringer

Uroligheder fortsætter i Frankrig

To er dræbt og over 20 såret efter sammenstød mellem politi og demonstranter, der er imod højere benzinpriser og regeringens økonomiske politik.

Medlemmer af "De Gule Veste" demonstrerer lørdag i Rochefort. Plakaten lyder "Alle går sammen".
FOTO: Xavier Leoty/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Sammenstødene mellem politi og demonstranter i Frankrig fortsætter, efter omfattende protester siden den 17. november mod højere benzinpriser og regeringens økonomiske politik.

Vi må opbygge en stor social bevægelse mod kapitalen og dens regering.
CGT i Bezons

Frankrigs præsident Emmanuel Macron har sagt, at benzinprisen vil stige med omkring 20 øre per liter omkring 35 øre for diesel.

2000 demo'er

De franske myndigheder oplyser, at flere end 105.000 personer har deltaget i demonstrationerne i løbet af sidste weekend. 20 er såret – heraf flere alvorligt, rapporterer det franske medie France24. 

Der har været 2000 demonstrationer over hele landet alene i den pågældende weekend.

På Champs-Elysées i Paris anvendte politiet i lørdags tåregas og vandkanoner mod demonstranter. 3000 betjente er sat ind i hele Frankrig.

Præsident Macron selv tager på Twitter stærkt afstand fra demonstranternes handlinger i søndags.

– Skam over dem, som har angrebet politiet. Skam over dem, som har været voldelige overfor andre borgere. Der er ingen plads til vold i republikken, skriver han og beskylder ekstremister på både højre- og venstrefløj for volden.

Men det afviser Marine Le Pen, leder af det højreekstreme parti Rassemblement National (det tidligere Front National).

Macron gentog tirsdag, at han ikke bøjer sig for de omfattende protester.

Men nu opfordrer Frankrigs regionale guvernører i et åbent brev Macron til at stille afgiftsforhøjelserne i bero, skriver den britiske TV-station BBC. Heri skriver guvernørerne også, at det vil være “en alvorlig fejl“ at karakterisere de omfattende protester som en ekstremistisk bevægelse. 

I stedet er borgerne vrede over, at de tvinges til at bo længere og længere væk fra deres arbejdsplads og må bruge flere og flere penge på transport.

To er er blevet dræbt, siden demonstrationerne begyndte, og 606 er blevet såret, oplyser det franske indenrigsministerium.

De Gule Veste

De "gule veste", som demonstranterne er blevet kaldt, har demonstreret to weekender i træk. Men bevægelsen, der blev lanceret i maj på Facebook og change.org, er blevet "et af de mest eksplosive spørgsmål i præsident Emmanuel Macrons regeringstid", skriver det revolutionære franske netsted communcommune.com.

De Gule Veste får støtte fra den landsdækkende faglige sammenslutning Force Ouvrière og af mange afdelinger af Frankrigs største fagforbund CGT.

Forbundets afdeling i for eksempel Bezons nordvest for Paris udtaler, at kampen mod højere brændstofpriser er et led kampen for at "opbygge en stor bevægelse mod Macron og hans politik – for højere løn og pensioner."

Afdelingen kræver desuden fri offentlig transport, beskatning af kapitalister, massiv investering i bæredygtig transport, og mod lokalafdelingen afviser præsidentens plan om at privatisere jernbanerne.

"Vi må opbygge en stor social bevægelse, rettet mod kapitalen og dens regering", skriver fagforeningen.

Stor opbakning

Ifølge en meningsmåling onsdag, udført af LCI-tv, RTL-radio og dagbladet Le Figaro, viser en overvældende støtte til De Gule Veste.

66 procent støtter dem. Det er to ud af tre. Og næsten 80 procent afviser de højere benzin- og dieselpriser.

Kun 32 procent af de adspurgte var imod bevægelsen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. nov. 2018 - 13:06   29. nov. 2018 - 15:51

Frankrig

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk