25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Håndens arbejde i streg og på vers

Kunstnere hylder erhvervsfagene

Håndens arbejde i streg og på vers

I løbet af få år vil vi mangle 30.000 faglærte. Verner Brems og Niels Erik Danielsen har taget handsken op i bogen "Arbejdet skabte mennesket". I streg og vers slår de et slag for de erhvervsfaglige uddannelser i Danmark.

"Arbejdet skabte mennesket" kalder Verner Brems og Nils Erik Danielsen deres lille bog om erhvervsuddannelserne. Om få år vil vi mangel 30.000 faglærte. Hvem har aben? Prøv selv at finde den i billedet.
FOTO: Verner Brems
1 af 1

Vi mangler faglærte arbejdere i Danmark, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Teknologisk Institut. I løbet af få år vil vi mangle 30.000 faglærte. Desværre sparer politikerne på området, og der er ikke nok praktikpladser. Verner Brems og Niels Erik Danielsen har taget handsken op og udgivet en bog om håndens arbejde med titlen "Arbejdet skabte mennesket". I streg og vers slår de et slag for de erhvervsfaglige uddannelser i Danmark.

Også kødkosten, et omdiskuteret emne idag, var med til at udvikle hjernen.

I håbet om at flere unge vil tage en erhvervsfaglig uddannelse, har Brems og Danielsen tegnet og digtet om 70 forskellige fag og uddannelser, lige fra anlægsstruktør, falckredder, murer, sosu assistent, stilladsarbejder og procesoperatør til ølbrygger. Kort sagt, alle de funktioner der skal til for at hjulene kører i et samfund som vores. Som udtrykt i Danielsens digt:

En blikkenslager ta’r en tang
Og drejer røret nok en gang
For uden dette fine job
Så er der intet vand i kop.

Verner Brems har tegnet mænd og kvinder i arbejdssituationer, som er velkendte fra dagligdagen. Stregen er enkel, lidt grov og skitserende. Farverne er kraftige. Hænderne er i fokus, har greb om redskaber og maskiner.

Styrker stoltheden

Selve faget og håndelaget er trukket frem i Verner Brems' tegninger og Danielsens vers. Man sporer en finurlig udtryksmåde i Danielsens vers, men ofte spænder versefødderne ben for hinanden, så læsningen af digtene ikke flyder. Det er synd for helheden. Styrken i tegningerne og digtene er, at begge kunstnere selv har stået med hænderne i produktionen. Danielsen som jord- og betonarbejder, Brems som kleinsmed. Idag er de to henholdsvis arbejdsmiljøkonsulent og billedkunstner.  

Begge vil de give stolthed til fagene, men hvad med arbejdsglæden, samspillet i at sætte et stillads op samt den fis og ballade, der gør, at man holder ved den slags arbejde, der ofte er præget af rutiner og ensformighed?

Den store hemmelighed bag alt, hvad mennesket har skabt, er håndens arbejde. Derfra er der bygget ovenpå og specialiseret. Fra de første redskaber som fiskekroge og køller til jagt, til nutidens kraner og processtyring. Håndens og hjernens udvikling påvirkede hinanden gensidigt. Også kødkosten, et omdiskuteret emne idag, var med til at udvikle hjernen.

Menneskets udvikling

Danielsen og Brems er dykket helt ned i filosofien hos Friedrich Engels, Karl Marx gode ven, der forskede i menneskets udvikling, begyndende med den lille abe, der kunne gå mere og mere oprejst, således at hånden blev frigjort og kunne udvikle nye færdigheder. Denne udvikling beskriver Engels i "Arbejdets rolle ved abens forvandling til menneske"(1876), og Danielsen sætter den kort og skarpt i vers:

Arbejdsomhed en vigtig sag
Som skabte menn’sket dag for dag
Fra abens spæde jobberier
Til fremtids fjerne industrier.

For arbejdet skaber også mennesket, vil Brems og Danielsen gerne fortælle os. Det giver os en identitet, at vi kan et fag, at vi arbejder sammen med nogen om det, at vi er med til at holde et samfund igang. Derfor kan det undre, at disse fag og deres uddannelser ikke rangerer højere i vores samfund, som Helene Glundholt, formand for Erhversskolernes Elevorganisation, kommer ind på i sit forord til "Arbejdet skabte mennesket".

02. nov. 2018 - 12:15   02. nov. 2018 - 12:20

Digte og illustrationer

Karin Busk
Anmelder
4

"Arbejdet skabte mennesket". 70 tegninger og digte om erhvervsuddannelser. Af Verner Brems og Nils Erik Danielsen. Pris 65 kr. + forsendelseomkostninger 35 kr.
Kan bestilles her: http://galleribrems.dk/?page_id=22

Støttet af 3Fs Medie- og Kulturfond.