19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

– Vi kan andet end at tørre røv på de gamle

Vil ændre synet på SOSU-faget

– Vi kan andet end at tørre røv på de gamle

Kan man ikke blive andet, så kan man blive SOSU-ansat. Det har Arbejderens nye blogger hørt tit, og hun vil gøre, hvad hun kan for at ændre det syn på faget.

Dosering af medicin til beboerne er en del af Lotte Berthelsens arbejde som SOSU-assistent på Skørping Ældrecenter.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

I december 2014 er Lotte Berthelsen sammen med andre unge medlemmer af FOA Aalborg på tur til København. På programmet står besøg i et julepyntet Tivoli og i forbundshuset på Staunings Plads i København.

Vi skal blive bedre til at fortælle, hvad vi også laver, og at faget er vigtigt.

Set udefra ligner forbundshuset nærmest Fort Knox, mener den unge SOSU'er, men de unge nordjyder bliver taget godt imod, og besøget gør indtryk. 

– En ungdomskonsulent og sektor næstformand fortalte om fællesskabet, og at jeg selv kunne være med til at gøre en forskel. Det lød vildt spændende og satte gang i tankerne. Nu ved jeg, at ingen af de goder, vi har i dag, er kommet af sig selv. Det er heller ikke en selvfølge, at vi bliver ved med at have dem.

Bidt af fagligt arbejde

Siden har Lotte Berthelsen været bidt af fagligt arbejde, og i dag skriver hun sin første faglige kommentar i Arbejderen: Manglen på sundhedspersonale SKAL løses nu

Lotte Berthelsen er 29 år og bor med sin kæreste i Aalborg. Når hun ikke passer sit arbejde på Skørping Ældrecenter, bruger hun de fleste af døgnets øvrige vågne timer på at varetage de unge FOA-medlemmers interesser.  

Især den manglende rekruttering til SOSU-uddannelserne er vigtig at løse, og Lotte Berthelsen opfatter, at der er flere forklaringer på problemet. Lønnen bliver man ikke ligefrem millionær af, og nedskæringer har gjort sit til, at SOSU-arbejde ikke står øverst på listen over ønskejob. Dertil kommer en udbredt opfattelse af, at kan man ikke blive andet, så kan man altid blive SOSU-arbejder. 

– Det syn på faget vil jeg gerne være med til at ændre. Hvis man spørger: Hvad laver en SOSU-hjælper, så får man tit det samme svar om, at de bare tørrer røv på de gamle. Vi skal blive bedre til at fortælle, hvad vi også laver, og at faget er vigtigt. Faktisk synes jeg, at det er ligeså vigtigt som at være læge og advokat. Vi skal ikke skamme os over vores fag, tværtimod, lyder det med fast stemme.

Lotte Berthelsen bliver ked af det, når hun hører om kolleger, der på grund af den negative retorik ikke fortæller, hvad de laver, hvis de bliver spurgt. 

Tillidsrepræsentant

Det er tydeligt, at Lotte Berthelsen er dybt engageret. Måske er det samme engagement, hendes kolleger på Solgården i Fjerritslev spotter i 2014, da de foreslår hende som tillidsrepræsentant. Hun har da været ansat i ældrecenterets interne afløserkorps i et halvt år; bliver valgt og repræsenterer omkring 100 ansatte, indtil hun i 2016 stopper på stedet.

Samme år bliver hun valgt som suppleant til FOA's faglige ungdomsnetværk og siden som talsperson for FOA Ungdom.

Trods sin unge alder er Lotte Berthelsen en erfaren rotte i sit fag. Hun faldt pladask for arbejdet i ældresektoren allerede som 17 årig, da hun kom i praktik på et plejecenter i januar 2007. I 2008 kunne hun kalde sig SOSU-hjælper, og tre år senere stod der SOSU-assistent på hendes CV.

Men at hun skulle blive aktiv i FOA og forbundets ungdomsarbejde havde hun ikke set komme. Hun er ganske vist vokset op i en familie med en storesøster og en lillebror, hvor det har været en selvfølge, at man betaler kontingent til en fagforening, men ellers ikke er noget man snakker om.

På spørgsmålet om, hvorfor kollegerne pegede på hende som tillidsrepræsentant, selvom hun kun var 25 år, lyder det bramfrit:

– Jeg har altid været vant til at gå til hovedet i stedet for røven. Jeg er ikke højtråbende, men omvendt siger jeg min mening. 

Fremtiden

Hvad fremtiden bringer, må tiden vise. Planen er at arbejde i faget så længe som muligt. På et tidspunkt kunne Lotte Berthelsen godt tænke sig at arbejde i FOA, og den drøm fik ekstra næring i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger:

– Op til og under OK18 var jeg ansat af FOA forbund til at opdatere de korrekte kontaktoplysninger på medlemmerne. Jeg snakkede med mange medlemmer, og hvis jeg hørte om et eller andet problem, de måtte have, kunne jeg ikke lade være med at spørge ind til det. 

Snart står en anden opgave for døren, nemlig FOA Ungdoms forberedelse af forbundskongressen i 2019. Det arbejde ser den unge nordjyde frem til.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. okt. 2018 - 16:51   10. okt. 2018 - 11:20

Portræt

noc@arbejderen.dk
Rød bog: Lotte Berthelsen

Født i 1989. Bor i Aalborg.

Uddannet SOSU-assistent i 2011.

I 2014 bliver hun valgt som tillidsrepræsentant på sin daværende arbejdsplads Solgården i Fjerritslev.

I 2016 bliver hun valgt som supleant til FOA's ungdomsnetværk og senere som talsperson for FOA Ungdom.

Hun har siden 1. juni arbejdet ved Skørping Ældrecenter.